Filtrera:
Med kärlek kommer du långt. Men en katt behöver mer än så, och behovet hos din katt förändras över tid. Medan en ung katt behöver stimulans i form av leksaker och klösträd mår den äldre katten bäst i ett senioranpassat hem. Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström går igenom de olika faserna i kattens liv och hur […]
I snöstorm, snålblåst och slagregn – året om, under dygnets alla timmar. När olyckan väl är framme i fjällvärlden kan vi lita på att Fjällräddningen finns där. En av Sveriges 400 fjällräddare är Peter Karlsson, som tillsammans med räddningshundarna Pila och Astrid jobbar med att rädda människor som behöver akut assistans i fjällen.
Första tiden med valp är både mysig och intensiv. Bara att få hunden att sitta still är ett projekt i sig, så tanken på kloklippning kan kännas avlägsen. Men vänta inte för länge – låt först valpen komma till ro i sitt nya hem och börja sedan sakta men säkert vänja valpen vid klotången. Hundfysioterapeuten […]
De första veckorna med en ny valp kan vara krävande. Det är en liten varelse som bits, rusar runt, sover dåligt och kräver din ständiga uppmärksamhet. Att vi ibland drabbas av nedstämdhet under den här tiden är kanske inte konstigt. Vi har pratat med etologen, hundinstruktören och mindfulnessläraren Emma Almquist om puppy blues – vad […]
Hundar är smarta varelser. Med hjälp av brandvarningsträning kan de lära sig att varna familjen om det uppstår en brand i hemmet – oftast minst en minut innan en mekanisk brandvarnare reagerar. Dessa sextio sekunder kan utgöra skillnad mellan liv och död. Anders Hallgren, författare till boken ”Vakna det brinner – Brandvarningsträning för hundar!¨”, berättar […]
Djur är för de flesta en högt älskad familjemedlem. Läget i världen är oroligt och jag kan inte låta bli att tänka på alla de som flytt sina hem i Ukraina, alla djurägare som i stridens hetta tvingats ta ett beslut. En del har stannat för att vara nära sina husdjur, trots att det är […]
Katter är självständiga husdjur, men de har ett stort behov av social kontakt. Daglig aktivering, lek och mys med den mänskliga familjen gör att din katt mår bra. Hur mycket social kontakt en katt behöver skiljer sig beroende på ras och individ. Här listar vi vad som är bra att tänka på när du behöver […]
Katter kommunicerar mer än du tror. Genom att lära känna dess signaler kan du förstå din katt bättre – och därmed stärka banden till din fyrbenta vän. Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström brinner för att ge nycklar som hjälper kattföräldrar att själva se vad katten behöver.
Ett av hundägares vanligaste bekymmer är att hunden skäller i tid och otid. Det krävs både träning och tålamod för att bli av med beteendet – men det går. Med över 16 års erfarenhet av att jobba som etolog och hundpsykolog vet Caroline Alupo hur du ska göra. Här delar hon med sig av sina […]
Matte eller husses bästa vän kan vara en stor skräck för någon annan. Hundrädsla är något att ta på största allvar – men det finns både strategier och bra hjälp att få. Här berättar etologen och hundpsykologen Caroline Alupo om hur både hundägare och hundrädda kan agera.
Ska din katt få kattungar? Då finns många saker som är bra att tänka på. Anna-Karin Strand i Falun är en erfaren uppfödare av rasen Ragdoll. Här tipsar hon om hur du på bästa sätt förbereder inför de små livens ankomst.
Drag i kopplet, skall eller svårt att tygla sig när en kompis dyker upp. Naturliga beteenden för en valp, men något vi människor kan uppleva som problem. ”Bakom de beteenden vi upplever som problematiska finns ofta ett behov. Om du försöker hitta och förstå det ökar chansen för en lösning som blir långsiktig och positiv, både för dig och hunden.” säger kursledaren Jenny Wibäck.
När du välkomnar en hund till din familj händer något speciellt. Ett band knyts, som kommer att vara starkt i många år framöver och som kommer att bli ett av de viktigaste i både ditt och din hunds liv. Hundinstruktören Lilly Norfeldt tipsar om hur du hela tiden kan arbeta med att stärka relationen till […]
Pernilla Bergqvist har två stora intressen i livet – löpning och hundar. Numera kan hon kombinera dessa för på hunddagiset där hon jobbar har hon startat en jogginggrupp för dem med lite extra spring i benen. Här ger hon tips på vad man ska tänka på om man vill ha fyrbent sällskap i spåret.
Har du problem med att få din hund att gå promenader? Här är tipsen som kan hjälpa dig.
Hundselar är funktionella, ergonomiska och kan bidra med fördelar vid en mängd olika aktiviteter. Men var börjar man? Vilken sele passar just din hund? Vi guidar dig genom hundsele-djungeln och bjuder på smarta tips och råd inför köpet.
En balanserad kost, motion och regelbundna hälsokontroller kan förebygga många av de vanligaste hälsoproblemen hos din hund, menar Fjällveterinären Anna Pamuk. Det är hög tid att börja prata friskvård även för våra hundar.
Det är inte bara vi människor som kämpar med rinnande näsor och kliande ögon under våren – även hundar kan lida av pollenallergi. Vi listar symptom att hålla utkik efter och tipsar om hur du kan hjälpa din fyrbenta vän.
Hundparkour, godisträd och kurragömma – att involvera hela familjen i utomhusträningen behöver varken vara krångligt eller tidskrävande. Aktiveringsspecialisten Ewa Larsson vet vad som får både människa och hund att lätta från marken.
Tycker din katt också om att breda ut sig över hela datorns tangentbord? Det finns faktiskt flera anledningar till din fyrbenta väns beteende.
En ovilja att lyda, dominant beteende och mer skällande än vanligt. Många hundägare kan vittna om att hundar, likt människor, går igenom en trotsig tonårsperiod. ZooMetro guidar dig genom vanliga unghundsutmaningar och hur ni kommer ut på andra sidan starkare.
Är du sugen på att lydnadsträna din kanin? Med hjälp av godis och en targetpinne med boll kan du enkelt öva på inkallning med din kanin.
Både korthåriga och långhåriga marsvin kan då och då behöva hjälp med sin pälsvård. Med hjälp av en mjuk borste, en kam och en sax kan du reda ut tovor och förhindra besvär med parasiter som en tovig päls kan medföra.
Blir din katt som i extas av kattmynta? Eller snarare lugn som en filbunke? ZooMetro reder ut vad det är som orsakar reaktionen och ger tips om hur du bäst använder örten som de flesta katter fullständigt älskar.
Att ha ett pälsdjur tidigt i livet kan minska risken för allergi. Men kommer den som redan är allergisk att vara det för alltid – och nyser man mindre av en bichon frisé än en bordercollie? Vi bad en expert reda ut begreppen.
Är veterinärbesök ett stressmoment för din katt? Ny forskning visar att särskild ”kattmusik” komponerad av kattläten har en lugnande effekt.
När solen ligger på stiger värmen i bilen snabbt och för en hund kan situationen vara riktigt farlig. Men vad bör och får du som misstänker att en hund är i fara egentligen göra? ZooMetro guidar dig rätt.
Majoriteten av alla kattägare kan vittna om att våra fyrbenta små vänner kan bete sig märkligt, ibland till och med trotsigt. Avvikande beteenden såsom att kissa utanför lådan, dra ut sin mat på golvet och dricka vatten från kranen har ofta sina förklaringar – och lösningar. Kattspecialisten Susanne Hellman Holmström tipsar om hur du ska göra!
Mellan den 1 mars och 20 augusti ska du enligt lag hålla din hund under extra noga uppsyn. Anledningen är att många vilda djur får sina ungar under perioden och behöver skyddas.
Våra fyrbenta vänner upplever världen i dofter. Det gör att de kan tränas till duktiga livräddare som varnar oss när det börjar lukta rök, säger hundpsykologen Charlotte Swanstein.
Det var när bordercollien Lucky gick bort som Kickan Nikolic på riktigt förstod värdet av bilder. "Där och då bestämde jag mig för att tiden jag hade kvar med mina fyrbenta vänner både skulle njutas av och förevigas så mycket som möjligt. Så jag började fotografera", berättar Kickan.
Mörkret är på ingång så se till att både du och hunden syns på höstpromenaderna. Reflexer, reflexvästar och blinkande lampor minskar risken för trafikolyckor – och det gäller både inne i stan och ute på landsbygden.
Även vovvar kan få träningsvärk och stela leder – och det är dessutom vanligt att de får problem med artros. Canineopater kan hjälpa hundarna med besvären och Karolina Nilsson är en av dem. Här lär hon oss mer och ger tips på vad man som hundägare kan göra själv.
Våra älskade hundar är med oss människor på alla möjliga äventyr, i skogen, på stadsutflykter och på stranden. Vi kastar saker, vi möter andra hundar och vi leker med dem. Ibland ser du som människa saker mycket tidigare än din fyrbenta vän. Hur kommer det sig? Och hur bra ser egentligen din hund?
Katter är självständiga djur, men att lämna dem ensamma är ingen bra idé. Helen Rentz driver kattpensionatet Sagokatten och här är hennes bästa tips till dig som ska ha – eller vara kattvakt i sommar.
En valp innebär ansvar för en lång tid framöver. Men en ny familjemedlem kan också ge oerhört stor glädje. Peter Forsberg driver Umeå Hundskola och ger dig de viktigaste råden på vägen.
Balansakter, slalom och vippbrädor. Hundar av alla storlekar och sorter. Det kan tyckas som rena cirkuskonster för den oinvigde. Men agility är mer än så. Det är fart, förberedelser – och folkfest.
Djur kan få tandproblem precis som människor. Bästa sättet att undvika det är att borsta tänderna på din hund eller katt – helst varje dag. Det säger veterinären Anna Wendel.
Att ha ett pälsdjur tidigt i livet kan minska risken för allergi. Men kommer den som redan är allergisk vara det för alltid – och nyser man mindre av en bichon frisé än en bordercollie? Vi bad en expert reda ut begreppen.
Bygga muskler och förebygg skador – och få en gladare och piggare hund.
Vi använder cookies och andra tekniker för att anpassa din användarupplevelse, för marknadsföring samt för att förstå hur du och andra använder vår webbsite. För att se en komplett information om våra Cookies kan du läsa mer