Så mycket vatten behöver din hund

Våra hundar är precis som vi människor beroende av färskt dricksvatten. Under de varmare sommarmånaderna är det extra viktigt att hålla koll så att de dricker tillräckligt.

När det är varmt och soligt och lek står på schemat mer än vanligt kan det vara lätt att glömma bort att fylla på vattenskålen, men det är viktigt att komma ihåg. För en hund kan en mild uttorkning leda till koncentrationsproblem, men vid allvarligare fall kan det vara direkt livshotande. Bäst är att se till att en lagom mängd vatten finns tillgänglig hela tiden. I dag finns till exempel smarta vattenfontäner som ser till att vattnet porlar och hålls fräscht – fråga din lokala ZooMetro-butik för fler tips!

En hunds kropp innehåller närmare 80 % vatten och i takt med att hundar svettas och kissar behöver de självklart fylla på med vätska regelbundet. En grundregel är att en hund bör dricka 0,5 dl vatten per kilo kroppsvikt om dagen, men i varmare temperaturer, vid intensiv aktivitet eller om hunden är sjuk kan behovet öka till dubbelt så mycket. Tänk på att vätskan även kan komma ifrån mat – färskfoder innehåller mycket vatten och torrfoder kan med fördel blötas upp i vatten. I tabellen kan du se hur mycket vätska en liten respektive en större hund behöver som grund.

Tre tips för att upptäcka uttorkning

1. Håll koll på kissvanorna. Kissar hunden mindre än vanligt eller om kisset är mörkt kan det vara tecken på uttorkning.
2. Lyft på nackskinnet. Om hunden har en bra vätskebalans ska skinnet släta ut sig igen på ett par sekunder.
3. Kontrollera tandköttet. Det ska vara glatt och rosafärgat och inte kännas klibbigt. Om du trycker försiktigt på tandköttet ska den rosa färgen återkomma efter en eller två sekunder. Och som alltid, om din hund beter sig annorlunda eller till exempel inte vill dricka vatten alls – kontakta din veterinär för att få rätt hjälp och svar på dina funderingar.

Relaterade artiklar

Alla artiklar