Så hjälper du en hund i en varm bil

När solen ligger på stiger värmen i bilen snabbt och för en hund kan situationen vara riktigt farlig. Men vad bör och får du som misstänker att en hund är i fara egentligen göra? ZooMetro guidar dig rätt.

Under heta sommardagar kan bilen bli plågsamt varm för en hund. Eftersom hundar inte svettas för att reglera kroppstemperaturen som vi människor gör blir de lätt överhettade och kan skadas eller till och med dö av värmen. Värmen i en bil kan stiga snabbt. En undersökning från Svenska Kennelklubben visar att redan klockan 10.30, under en solig dag med 25 grader ute, har temperaturen i bilen stigit till 47 grader. I tabellen ser du hur temperaturen i bilen förändras under dagen:

Du som ska resa med din hund bör stanna och rasta den ofta och se till att hunden alltid har färskt vatten tillgängligt. Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Parkera i skugga, öppna fönster för god luftgenomströmning och fundera på hur solen förflyttar sig. Lämna en termometer synlig i bilen och en lapp med ditt telefonnummer, på så sätt kan den som blir orolig för hunden enkelt kontakta dig.

Misstänker du att någon annans hund är i fara? Försök först att få kontakt med ägaren. Står bilen parkerad utanför en butik eller ett varuhus? Be personalen ropa ut efter ägaren till bilen i högtalarna. Du kan även kontakta Transportstyrelsen för att få reda på vem som äger bilen genom att i ett sms skicka registreringsnumret till  71640. Du får ett svar med namnet på ägaren och kan sedan söka upp kontaktuppgifter via tjänster som hitta.se eller Eniro.

Har du fortfarande inte fått tag på ägaren? Polisen rekommenderar att känna efter om bildörren är öppen, kontakta polisen (112 om det är akut, annars 114 14), notera registreringsnummer, klockslag och hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses. Som en sista åtgärd kan du enligt lagen i en nödsituation slå sönder rutan, men låt det vara en absolut sista åtgärd.

Källa: Expressen, Polisen

Relaterade artiklar

Alla artiklar