Checklista – säker bilresa med hund

Äntligen semestertider! Många passar på att åka på bilsemester tillsammans med sin hund. För att resan ska bli så säker som möjligt både för dig och för din hund tipsar vi här om några bra saker att tänka på.

Hund i bil räknas som last, enligt svensk lag. Det innebär att hundar behöver transporteras på så sätt att de inte kan utsättas eller utsätta sina medpassagerare för onödiga faror. En lös hund blir nämligen livsfarlig vid krock – både för sig själv och för hunden. En liten Jack Russel på 6 kg får en kraft motsvarande ca 800 kg vid en krock i 90 km/h. 

Bur avsedd för bilfärd

För en så säker resa som möjligt, använd en bilbur som är speciellt avsedd för att transportera hundar. Satsa på en bur som är säker och där din hund får tillräckligt med plats. Hur stor bur du behöver ha beror förstås på hundens storlek. Se till att också förankra buren så att den sitter ordentligt. Fråga gärna i din närmaste ZooMetro-butik efter tips på burar som passar din hund. 

Lastgaller

Om du av någon anledning inte kan ha en bur, exempelvis om hunden är stor och bilen liten, kan du använda ett lastgaller som separerar bagageutrymmet och baksätet. Det finns även galler som delar av bagageutrymmet i två, så att du rymmer både bagage och hund. Gallret behöver vara tillverkat av metall eftersom ett lastnät inte står emot vid en ordentlig krock. Komplettera gärna med en hundgrind så att du kan öppna bagageluckan utan att riskera att hunden hoppar ur.

Bilsele

För dig som varken har plats med bur eller galler är bilsele en lösning. Selen träs på hunden och kopplas sedan till bilens befintliga bilbälte. Tänk på att avståndet mellan hunden och framsätet behöver vara tillräckligt stort för att hunden inte ska krascha in i stolen framför vid en eventuell krock.

Så säkerställer du en säker bilfärd för dig och din hund:

  • Se till att hunden åker säkert i transportbur, fastspänd i hundbälte eller bakom lastgaller.
  • Planera körningen genom att se ut tilltänkta rastplatser i förväg. På så sätt vet du att det finns möjlighet att stanna på ställen där hunden kan rastas ordentligt. 
  • Om möjligt, låt hunden svalka sig vid en sjö om det är varmt ute.
  • Vid extrem värme – lägg ut en kylmatta i bilen så att hunden kan svalka sig även under resan. Tänk på att välja en kyldyna som är mindre än buren, detta för att hunden ska kunna välja att lägga sig vid sidan av dynan så att det inte blir för kallt.
  • Säkerställ att hunden har tillgång till färskt, kallt vatten.
  • Lägg ut en filt eller en bädd där hunden kan ligga bekvämt, oavsett om hunden färdas i bur, bakom galler eller i bilbälte. 
  • Lasta inte bilen så full att hunden inte får tillräckligt med luft längst bak i bilen. 
  • Kör tidigt på morgonen eller på kvällen när solen inte står som högst, så undviker du den värsta värmen i bilen. 
  • Tänk på att värmen i bilen snabbt stiger, även om du parkerat i skugga. Lämna därför aldrig hunden i bilen utan uppsyn. 
  • Om hunden inte reser säkert i bilen, eller om bilresan är väldigt lång – fundera på om hunden har det bättre hemma, hos en hundvakt eller på hundpensionat.

Bilbur i aluminium

Hög kvalitét, säker och skrammelfri i bilen. Sluttande sidor som gör att den passar i de flesta bilarna. Säkerhetslås på dörren. Anti-glid i botten och många ventilationshål för bra luftcirkulation. Finns i flera modeller och storlekar.

Bilsele

Tillverkad av slitstark nylon och bältesmaterial. Kan även användas som promenadsele. Reflekterande delar. Säkerhetsbälte tillåter fastsättning i brösthöjd. Passar alla bilmodeller.

Bilsäte

Praktiskt och stilrent säte som ger din hund en förstklassig plats under bilresan. Bilstolen förankras enkelt med bilbältet. Ett kortkoppel medföljer för att fästas i en hundsele.

Relaterade artiklar

Alla artiklar