Mysigt för marsvin

Finns det nÄgot hÀrligare Àn kurrandet frÄn ett sÀllskapligt marsvin?

Den som nÄgon gÄng haft marsvin vet att de Àr sociala smÄ djur som gÀrna stökar runt i buren, men vad ska man egentligen tÀnka pÄ nÀr man ska inreda för sitt marsvin? Vad behöver de, vad tycker de om att göra och hur fÄr man egentligen
till den perfekta marsvinsburen?

Rymlig bur
Marsvin Àr inte sÀrskilt rymningsbenÀgna och behöver dÀrför inte ha bur med tak, en 30 cm hög kant rÀcker gott för att marsvinen ska hÄlla sig pÄ plats, men utrymme för att springa omkring Àr viktigt. Marsvin blir lÀtt överviktiga om de inte fÄr röra pÄ sig sÄ se till att det finns gott om yta för aktivitet. I buren vill de gÀrna ha gömstÀllen som bolÄdor och tunnlar och gott om halm att bÀdda med. Marsvin gillar sÀllskap sÄ placera buren i ett rum dÀr ni vistas ofta. Mest uppskattat Àr om buren kommer upp en bit frÄn golvet sÄ att marsvinen kan se vad som hÀnder i rummet. Undvik att stÀlla buren vid ett fönster, marsvin Àr kÀnsliga för bÄde vÀrme och kyla och behöver dÀrför en plats som Àr fri frÄn drag och skarpt solljus.
I botten pÄ buren behöver du nÄgot som suger upp fukt, kutterspÄn eller burströ finns i flera sorter och ger ett mjukt underlag med bra uppsugningsförmÄga. Ett rejÀlt lager halm ovanpÄ ströet Àr uppskattat av marsvinet att stöka runt i.
Se till att vÀlja en dammfri variant av spÄn, dammet kan annars bÄde irritera luftvÀgar och skapa hudinflammationer hos marsvinet.

NÄgot att gnaga pÄ
Ett marsvins tÀnder vÀxer hela livet och för att det inte ska fÄ problem behöver den nÄgot att gnaga pÄ. Marsvin Àlskar att gnaga pÄ saker, grenar och kvistar Àr dÀrför ett bra alternativ för bÄde tandvÄrd och aktivitet.

Mat och vatten
I buren ska det sjÀlvklart finnas mat och rent vatten. Större delen av marsvinets mat bestÄr av hö. Marsvin Àr byggda för att beta frÄn marken, lÀgg höet pÄ golvet i buren, det mÄr marsvinet bÀst av. Marsvin kan inte producera c-vitamin pÄ egen hand utan mÄste, precis som vi mÀnniskor, fÄ det tillsatt via kosten. Marsvin Àlskar grönsaker och letar gÀrna mat, lite fÀrska grönsaker gömda i halmen pÄ golvet blir dÀrför inte bara ett viktigt tillskott utan ocksÄ en bra aktivitet. Vatten serveras med fördel ur en droppflaska, föredrar ditt marsvin att dricka ur skÄl, vÀlj en i keramik som stÄr stadigt och inte blir söndertuggad.

Ut och motionera
Marsvin Àr sociala och tycker om att röra pÄ sig, sÄ fÄr de möjlighet vill de gÀrna ut och springa. Men innan du slÀpper ut ditt marsvin, se till att rummet Àr sÀkrat frÄn sladdar och annat att tugga pÄ. En marsvinshage Àr ett bra alternativ som lÄter dig rasta marsvinet utan att behöva övervaka varje steg. Den flyttas dessutom enkelt mellan ute och inne och kan ge marsvinet hÀrliga möjligheter att gÄ utomhus under sommaren. LÄter du marsvinen springa ute sommartid Àr det viktigt med tak, det skyddar dem frÄn rovdjur och ger vÀlbehövlig skugga. Marsvin fÄr lÀtt vÀrmeslag, vatten och skugga Àr dÀrför livsviktigt nÀr de ska vistas utomhus.

Vad ska det finnas plats för i buren?

Mat och vatten
En stadig skÄl och droppflaska för vatten.

Sova
I buren behöver marsvinet en lugn plats att sova pÄ, ett litet hus eller en lÄda med halm att bÀdda med.

GömstÀllen
Marsvin gillar att gömma sig sÄ
i buren kan du med fördel ha bÄde ett tjockt lager halm, smÄ hus och tunnlar.

Aktiviteter
Marsvin Àr aktiva och gillar att aktivera sig. Bollar, gnagleksaker och godisgömmor blir garanterat uppskattat.

Om marsvinsburen
Minsta tillĂ„tna yta 0,3 mÂČ.
Kortaste sidan 0,4 m.
Höjd 0,25 m.
KĂ€lla: Jordbruksverket

Relaterade artiklar

Alla artiklar