Vad säger din katt?

Din katt kommunicerar med dig på en mängd olika sätt – med ljud, kroppsspråk och ansiktsuttryck. Oavsett om du är ny som kattägare eller har haft katt sedan en längre tid tillbaka, är det bra att lära sig tyda kattens signaler. Vet du vad din katt vill säga dig? Visa katten respekt och lär dig förstå och tyda de olika signalerna.

Kattens kroppsspråk säger mycket om vad den vill kommunicera. Alla är olika, både till ras och individ, men några generella signaler finns det. Här listar vi kattens kroppsspråk när den…

Är nöjd och trygg
Öronen är öppna, riktar sig framåt och står rakt upp. Ögonen kisar, pupillerna är smala springor och svansen är upprätt och svanstippen något böjd. Det här betyder att katten mår bra och är nöjd med tillvaron. Ligger katten med framtassarna ”invikta” under sig och vilar? Det är ett tecken på att din katt är väldigt trygg, och att den inte känner att den behöver vara ”beredd på att fly”.
Om din katt rullar eller sträcker ut sig på golvet när den ser dig är det ett tecken på att katten känner sig avspänd eller är belåten efter att ni har haft roligt tillsammans.

Njuter
Det finns tillfällen då den vuxna katten trampar länge omkring i ditt knä eller på ditt bröst, katten ”mjölktrampar”. Kattungar använder sina tassar runt moderns spenar för att få mjölken att rinna till. Brukar din katt trampa runt på ett sådan sätt är det ett tecken på att den njuter i fulla drag och är fullständigt tillfreds.

Är rädd
Om svansen hålls nedsänkt och är borstig visar katten att den är rädd.

Är arg, aggressiv eller orolig
Öronen är spetsade och bakåtriktade, morrhåren pekande framåt, sammandragna pupiller, vidöppen mun och tillbakadragna läppar. Katten signalerar även med resterande av kroppen. Svansen är lågt liggande med en piskande svanstopp, pälshåren ligger tätt mot kroppen – detta visar att ett angrepp är på gång. Om du klappar katten och den plötsligt viftar eller piskar våldsamt med svansen är det bäst att sluta klappa. Det betyder att katten inte tycker om det, att den är irriterad och kanske tänker anfalla. I motsats till hunden är kattens svansviftande alltså inte ett tecken på glädje.

Känner sig besegrad eller undergiven
Om katten håller svansen instucken mellan benen känner den sig besegrad eller undergiven.

Känner samhörighet
Katten har speciella doftkörtlar på kinderna, hakan, läpparna, tinningarna och svansroten. Så om katten gnider sitt huvud eller svans mot dina ben gör den så för att visa att den tycker om att dig och att du är en del av kattens flock.

Avslutningsvis, lär känna din katts kroppsspråk. Det kan skilja sig mycket mellan olika kattraser och individer. En del kattraser har även olika egenskaper och utseende. Kattrasen Manx har exempelvis ingen svans och Sphynx har ingen päls, så ta reda på specifika egenskaper för din kattras.

Kontakten med din katt bygger på tålamod, lyhördhet och massor av kärlek, med dessa grundstenar så byggs en relation där du förstår kattens signaler och katten förstår dina.

Källor: Sverak, Jordbruksverket, Moderna Djurförsäkringar

Relaterade artiklar

Alla artiklar

Häng med i allt som händer i ZooMetros värld!

Du kan avanmäla dig från nyhetsbrevet när du vill genom att klicka på länken i botten av mailet. Klicka här för att läsa vår privacy policy..

Vi använder Mailchimp som vår marknadsföringsplatform. Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet bekräftar du att din information kommer att överföras till Mailchimp för behandling. Läs mer om Mailchimp's privacy practices här.