5 tips för att få katten att dricka mer vatten

En katt som dricker för lite riskerar att få problem med hälsan. Som tur är finns mycket du som kattägare kan göra för att hjälpa och uppmuntra katten till att dricka.

Precis som för oss människor behöver katter få i sig en viss mängd vatten varje dag. Exakt hur mycket skiljer sig från individ till individ, men en riktlinje är 50 milliliter vatten per kilo (kattens kroppsvikt) och dygn. En katt som dricker för lite vatten löper större risk att drabbas av förstoppning och njursten. Här är fem tips att testa för att få katten att dricka mer!

5 tips

1. Placera mat- och vattenskålarna på olika platser
Katter föredrar att inte dricka på samma ställe som de äter, därför är det bra att ha skålarna åtskilda. Placera gärna ut flera vattenskålar i hemmet så att katten har gott om alternativ. Tänk även på att inte placera vattenskålen nära kattlådan eftersom katter föredrar renliga platser. 

2. Blanda ut kattmaten med lite vatten
Genom att dryga ut maten med vätska får katten i sig mer vatten bara genom att äta. Tricket fungerar lika bra med blötmat som med torrfoder.

3. Investera i en vattenfontän
Många katter tycker om att dricka rinnande vatten. En vattenfontän för katter gör att vattnet smakar friskt och gott.

4. Håll skålen ren
Lika lite som du vill dricka ur ett smutsigt glas vill katten dricka ur en smutsig skål. Se till att rengöra vattenskålen varje dag och kom ihåg att fylla på med nytt vatten.

5. Testa olika skålar
En del katter tycker inte om skålar i plast eller metall som kan påverka smaken på vattnet. Testa dig fram med olika material som glas och keramik för att se vad din katt tycker om. Tänk då på att välja en skål med tillräckligt bred diameter så att katten inte slår i sina känsliga morrhåren i kanten.

Källa: Sveland

Relaterade artiklar

Alla artiklar