Så aktiverar du hunden inomhus

Nos och kropp, hjärna och hjärta. Att aktivera hunden både fysiskt och psykiskt är ett måste för alla hundägare – även på vintern. Hundcoachen och hundpsykologen Kicki Fellstenius tipsar om aktivering inomhus – och de många positiva effekter det ger din fyrbenta vän.

Tage väntar tålmodigt på ett “varsågod”. Under de färgglada plastskålarna väntar godiset, och när matte äntligen ger klartecken använder han både tassar och nos för att tippa omkull skålarna. Den treåriga beaglen viftar glatt på svansen i takt med att han tuggar i sig godiset.
– Tage älskar att jobba med nosen, vi letar efter godis nästan varje dag, berättar Kicki Fellstenius.

Hon är hundcoach, hundpsykolog, instruktör samt grundare av Glada Jyckar i Stockholm, som håller i allt från privatträning till kurser för hundägare – bland annat i inomhusaktivering.

Att hundar behöver motion och aktivering varje dag för att må bra vet nog de flesta mattar och hussar – men det gäller att hålla i det året runt.
– På vintern är du kanske inte utomhus lika mycket som under sommarhalvåret, och då är det jätteviktigt att inte tappa den biten, säger Kicki Fellstenius.

Hon berättar om några av många hälsofördelar med att aktivera sin hund:
– Dels blir de gladare – när det händer roliga och utvecklande saker får de en ökad livskvalitet. Dels är det bra för deras stressystem – när en hund får aktivering blir de mer harmoniska och får lättare att koppla av.

Aktivering brukar delas upp i fyra huvudkategorier: nosaktivering/sökarbete, inlärning, balans/kroppskontroll och problemlösning/kluringar. Det går med andra ord att göra allt från att öva vacker tass och high five (inlärning) till att få hunden att balansera på en kudde (kroppskontroll) eller att leta godis i en handduk eller under en skål (nosaktivering och problemlösning) – allt innanför hemmets varma väggar. Tänk bara på att anpassa övningarna efter just din hunds personlighet och förmåga.

– Är det en vallande hund kanske man kan låta hunden valla bollar istället för får och om man har en jakthund, som min Tage, är det bra att göra nos- och spårövningar.

Kicki Fellstenius.

“Om du löser samma korsord om och om igen får du ingen mental stimulans”

Det är även viktigt att träna på hundens lite svagare sidor. En självständig hund mår bra av samarbetsövningar, medan en rastlös hund kanske behöver samla sig med problemlösning.
– Det är vanligt att aktivera en hund genom att kasta en boll, men det drar lätt igång stressystemet och gör bara hunden mer aktiv och uppe i varv. Syftet med all aktivering är att bygga självförtroende hos hunden. Det är precis som för oss människor: vi behöver lagom stora utmaningar, säger Kicki Fellstenius och gör en liknelse:

– Om du löser samma korsord om och om igen får du ingen mental stimulans – men du kan heller inte låta en tioåring lösa det svåraste korsordet.

Inomhusaktivering kan också hjälpa i vardagssituationer utanför hemmet. Om man håller på med trixträning i en trygg hemmamiljö kan man använda det utomhus om hunden har svårt att fokusera.
– Då kan ni stanna upp och göra en high five, vacker tass eller snurr. Hunden känner igen sig i övningen och blir tryggare och gladare, säger Kicki Fellstenius.

Hur ofta du bör aktivera din hund beror såklart på ras och personlighet, men Kicki Fellstenius rekommenderar att göra något varje dag utöver promenaderna.

– Aktivering är inte bara bra för hundens välmående, utan främjar även samspelet mellan hund och ägare. En hund blir aldrig flytande på människospråk och vice versa, men ju mer saker vi gör tillsammans, desto mer knyter vi an till varandra och utvecklar ett gemensamt språk.

Fyra bra övningar

1. Gömma godis i handduk
Första steget är att gömma godis under handdukskanten, slutmålet är att lägga godis i mitten av handduken och knyta ihop den. Låt hunden lösa upp knuten och tugga i sig belöningen.

2. Kreativitetsleken
Här finns inga rätt eller fel, hunden ska prova sig fram och får belöning för allt den gör. Så småningom kommer den att göra egna trix, allt från att vifta på öronen till att snurra runt.

3. Godis under plastburk
Ställ ut burkar eller muggar i plast på golvet och lägg godisar under. Ju slätare underlag, desto svårare för hunden att välta dem. En lägre burk är också svårare än en hög mugg.

4. Balansera på kudde
Bra för att öva kroppskontroll. Försök få hunden att rymma alla fyra tassar på en kudde eller en lägre låda. Ju mindre desto svårare! Prova även att variera underlaget.

Tänk på …
… att jobba steg för steg! Vill du att din hund ska kunna hämta leksaker från andra sidan rummet? Börja med att lägga leksaken nära hunden, och flytta den stegvis i takt med att du också belönar hunden. Belöning är superviktigt!

Relaterade artiklar

Alla artiklar