SĂ„ aktiverar du hunden inomhus

Text: Klara Stefansson
Foto: Sigrid Malmgren

Nos och kropp, hjĂ€rna och hjĂ€rta. Att aktivera hunden bĂ„de fysiskt och psykiskt Ă€r ett mĂ„ste för alla hundĂ€gare – Ă€ven pĂ„ vintern. Hundcoachen och hundpsykologen Kicki Fellstenius tipsar om aktivering inomhus – och de mĂ„nga positiva effekter det ger din fyrbenta vĂ€n.

Tage vĂ€ntar tĂ„lmodigt pĂ„ ett “varsĂ„god”. Under de fĂ€rgglada plastskĂ„larna vĂ€ntar godiset, och nĂ€r matte Ă€ntligen ger klartecken anvĂ€nder han bĂ„de tassar och nos för att tippa omkull skĂ„larna. Den treĂ„riga beaglen viftar glatt pĂ„ svansen i takt med att han tuggar i sig godiset.
– Tage Ă€lskar att jobba med nosen, vi letar efter godis nĂ€stan varje dag, berĂ€ttar Kicki Fellstenius.

Hon Ă€r hundcoach, hundpsykolog, instruktör samt grundare av Glada Jyckar i Stockholm, som hĂ„ller i allt frĂ„n privattrĂ€ning till kurser för hundĂ€gare – bland annat i inomhusaktivering.

Att hundar behöver motion och aktivering varje dag för att mĂ„ bra vet nog de flesta mattar och hussar – men det gĂ€ller att hĂ„lla i det Ă„ret runt.
– PĂ„ vintern Ă€r du kanske inte utomhus lika mycket som under sommarhalvĂ„ret, och dĂ„ Ă€r det jĂ€tteviktigt att inte tappa den biten, sĂ€ger Kicki Fellstenius.

Hon berÀttar om nÄgra av mÄnga hÀlsofördelar med att aktivera sin hund:
– Dels blir de gladare – nĂ€r det hĂ€nder roliga och utvecklande saker fĂ„r de en ökad livskvalitet. Dels Ă€r det bra för deras stressystem – nĂ€r en hund fĂ„r aktivering blir de mer harmoniska och fĂ„r lĂ€ttare att koppla av.

Aktivering brukar delas upp i fyra huvudkategorier: nosaktivering/sökarbete, inlĂ€rning, balans/kroppskontroll och problemlösning/kluringar. Det gĂ„r med andra ord att göra allt frĂ„n att öva vacker tass och high five (inlĂ€rning) till att fĂ„ hunden att balansera pĂ„ en kudde (kroppskontroll) eller att leta godis i en handduk eller under en skĂ„l (nosaktivering och problemlösning) – allt innanför hemmets varma vĂ€ggar. TĂ€nk bara pĂ„ att anpassa övningarna efter just din hunds personlighet och förmĂ„ga.

– Är det en vallande hund kanske man kan lĂ„ta hunden valla bollar istĂ€llet för fĂ„r och om man har en jakthund, som min Tage, Ă€r det bra att göra nos- och spĂ„rövningar.

Kicki Fellstenius.

“Om du löser samma korsord om och om igen fĂ„r du ingen mental stimulans”

Det Àr Àven viktigt att trÀna pÄ hundens lite svagare sidor. En sjÀlvstÀndig hund mÄr bra av samarbetsövningar, medan en rastlös hund kanske behöver samla sig med problemlösning.
– Det Ă€r vanligt att aktivera en hund genom att kasta en boll, men det drar lĂ€tt igĂ„ng stressystemet och gör bara hunden mer aktiv och uppe i varv. Syftet med all aktivering Ă€r att bygga sjĂ€lvförtroende hos hunden. Det Ă€r precis som för oss mĂ€nniskor: vi behöver lagom stora utmaningar, sĂ€ger Kicki Fellstenius och gör en liknelse:

– Om du löser samma korsord om och om igen fĂ„r du ingen mental stimulans – men du kan heller inte lĂ„ta en tioĂ„ring lösa det svĂ„raste korsordet.

Inomhusaktivering kan ocksÄ hjÀlpa i vardagssituationer utanför hemmet. Om man hÄller pÄ med trixtrÀning i en trygg hemmamiljö kan man anvÀnda det utomhus om hunden har svÄrt att fokusera.
– DĂ„ kan ni stanna upp och göra en high five, vacker tass eller snurr. Hunden kĂ€nner igen sig i övningen och blir tryggare och gladare, sĂ€ger Kicki Fellstenius.

Hur ofta du bör aktivera din hund beror sÄklart pÄ ras och personlighet, men Kicki Fellstenius rekommenderar att göra nÄgot varje dag utöver promenaderna.

– Aktivering Ă€r inte bara bra för hundens vĂ€lmĂ„ende, utan frĂ€mjar Ă€ven samspelet mellan hund och Ă€gare. En hund blir aldrig flytande pĂ„ mĂ€nniskosprĂ„k och vice versa, men ju mer saker vi gör tillsammans, desto mer knyter vi an till varandra och utvecklar ett gemensamt sprĂ„k.

Fyra bra övningar

1. Gömma godis i handduk
Första steget Àr att gömma godis under handdukskanten, slutmÄlet Àr att lÀgga godis i mitten av handduken och knyta ihop den. LÄt hunden lösa upp knuten och tugga i sig belöningen.

2. Kreativitetsleken
HÀr finns inga rÀtt eller fel, hunden ska prova sig fram och fÄr belöning för allt den gör. SÄ smÄningom kommer den att göra egna trix, allt frÄn att vifta pÄ öronen till att snurra runt.

3. Godis under plastburk
StÀll ut burkar eller muggar i plast pÄ golvet och lÀgg godisar under. Ju slÀtare underlag, desto svÄrare för hunden att vÀlta dem. En lÀgre burk Àr ocksÄ svÄrare Àn en hög mugg.

4. Balansera pÄ kudde
Bra för att öva kroppskontroll. Försök fÄ hunden att rymma alla fyra tassar pÄ en kudde eller en lÀgre lÄda. Ju mindre desto svÄrare! Prova Àven att variera underlaget.

TĂ€nk pĂ„ …

 att jobba steg för steg! Vill du att din hund ska kunna hĂ€mta leksaker frĂ„n andra sidan rummet? Börja med att lĂ€gga leksaken nĂ€ra hunden, och flytta den stegvis i takt med att du ocksĂ„ belönar hunden. Belöning Ă€r superviktigt!

Relaterade artiklar

Alla artiklar