Hundar med drag – fartfyllt, roligt och helt utan krav på snö!

Säg draghundar och de flesta får väl en bild framför sig med gnistrande kalla vinterdagar, hundspann och släde. Hunddragsport är dock inte alls något som kräver snö utan snarare en fartfylld och rolig sport med massor av utövare långt ner i landets södra, snöfattiga delar.

I Halmstad, som är känt för allt annat än sina snörika vintrar träffar vi Sara Pihl, aktiv i Hallandsdraget som sedan 2020 samlat dragsportande hundar, hussar och mattar för fartfylld träning. 

  • Det vi håller på med här nere kallas barmarksdrag, berättar Sara, då kör vi inte på snö utan väljer istället att springa, cykla, köra kickbike eller vagn.  

I föreningen finns aktiva hundar i alla raser och storlekar, sporten är inkluderande för så väl hundar som förare och är ofta en populär familjeaktivitet.   

  • Alla hundar kan vara med, säger Sara, men naturligtvis utifrån sin egen förmåga. En stor hund drar dig utan att du behöver hjälpa till, en liten hund kanske inte kan dra en vagn, men den kan absolut springa med sin förare. Alla hundar har driften i sig att springa och här tränar och tävlar både stora som små.  

Hur kom det sig att du började med hunddragsport? 

  • Jag hade en ettårig, heltokig hund hemma, skrattar Sara, det var under pandemin, så alla kurser var inställda. En kompis som kände till min rastlösa hund tipsade om föreningen och hjälpte mig att köra hunden första gången, sen var jag fast! 

Den heltokiga hunden Sara pratar om är Elli, en nu treårig mix mellan amstaff och dobermann. För Sara och Elli har dragträningen nu blivit ett härligt sätt att hålla sig i form och Sara berättar entusiastiskt om relationen träningen ger. 

  • Det är nog världens roligaste sport, utbrister Sara, man har så roligt ihop och skapar en så himla fin relation till sin hund. Det är dessutom ett härligt sätt att komma ut i naturen och ger bra träning både för hunden och dig själv. 

Under säsong tränar Sara och Elli tre till fyra gånger i veckan. Träningen varieras mellan skog och grusvägar och Sara växlar draget mellan cykel och kickbike. 

  • Det är enkelt att komma ut och träna, berättar Sara, man får lov att köra drag på samma ställen där du får lov att köra med vanlig cykel, men för din egen skull är det kanske bra om det inte är allt för många störmoment runtomkring, vi har några härliga naturreservat vi brukar träna i, där är ingen trafik och lagom mycket folk i rörelse. 

Under sommaren får hundarna vila. För att hundarna inte ska bli överhettade genomförs inga tävlingar om det är över 16 grader varmt, lättare träning kan man ägna sig åt, men det gäller att ha koll på hunden så att den inte blir för varm. 

  • Jag kan ta en sväng med cykeln när det är 13–14 grader, säger Sara, men då ger jag mig inte ut i strålande sol. Det är så klart individuellt men för oss skulle jag säga att säsongen brukar dra igång i september, då börjar vi med korta rundor och rejäl återhämtning.  

Vad behöver man för att träna hunddrag? 

  • För att komma igång behöver du en dragsele och en expanderbar draglina, ska du springa behöver du också ett dragbälte att fästa linan i. För cykel och kickbike kan man antingen fästa linan i styret eller en cykelantenn som håller undan linan och gör att den inte trasslar in sig i hjulet om det slackar. Tänk också på att det kan gå fort, lätt  upp mot en 30 kilometer i timmen, så hjälm är ett måste.

När kan man börja?

  • Det varierar beroende på vad du har för ras, säger Sara, men generellt ska hunden ha vuxit färdigt innan den börjar belastas. En husky kan man börja träna med redan vid sex månader, låta den springa bredvid med sele och dra utan motstånd, men större raser ska man vänta med, de riskerar att skadas om de belastas för tidigt. Det är viktigt att inte lägga last på en hund som inte har vuxit färdigt.  

Svenska Draghundsportförbundet samlar utövare över hela landet och är en bra plats att hitta information för den som är nyfiken, Sara tipsar också om kursen för Grönt kort.  

  • Kursen ger dig inte bara ett grönt kort och möjlighet att tävla, säger Sara, du får också massor av information om hur du tar hand om din hund och vad som behövs för att ge din hund de bästa förutsättningarna. Det handlar om allt ifrån mat till träning och rätt utrustning. 

Vad behöver man?

En bra dragsele
Expanderbar draglina
Dragbälte
Hjälm
Handskar

När är hunden vuxen?

Små till medelstora raser är fullvuxna vid 8–12 månaders ålder. Stora raser som labrador och retriever är fullvuxna vid 12-15 månader medan de riktigt stora raserna grand danois och newfoundland inte vuxit färdigt förrän de är 18–24 månader.

  • Chihuahua  8-12 månader
  • Tax  12 månader
  • Golden retriver 12-15 månader
  • Storpudel  16 månader
  • Schäfer  20 månader
  • Grand danois –  18-24 månader

Relaterade artiklar

Alla artiklar