Klösmöbler – en härlig plats för lek och vila  

Alla kattägare har nog råkat ut för att katten klöser på olämpliga ställen, det kan vara en matta, på baksidan av en möbel eller på kanten av sängen. Helst av allt hade vi nog önskat att katten bara kunde sluta klösa, men det är faktiskt inte alls någon lösning. Din katt behöver få klösa, så bättre att erbjuda en bra plats att göra det på.

Varför klöser katten? 

Att katten klöser är helt naturligt och håller klorna trim. För en katt kan det också handla om att markera territorium, klösandet lämnar både synliga spår och en doftmarkering som visar katter i omgivningen att reviret redan är upptaget. Katter kan också klösa för att tillkalla uppmärksamhet, eller helt enkelt för att det är avstressande och ger en skön stretch för ryggen. 

Låt kattungen klösa

Din katt kommer att klösa, oavsett om du har en klösmöbel eller inte, så har du en kattunge, lär den att klösa på rätt plats från början. Till en kattunge räcker det med en låg klöspelare, kombinerad med en vippa eller annan hängande leksak kommer den att väcka rejäl nyfikenhet och låta katten själv upptäcka att pelaren är ett bra ställe att sätta klorna i. När katten växer till sig kan du byta till en större klösmöbel, välj en i samma material som klöspelaren så blir det lätt för katten att vänja sig vid den nya. 

Tänk högt

Katter tycker om att sträcka på ryggen och gör det gärna i samband med att de klöser, så se till att ha en klösställning som är tillräckligt hög. De flesta katter tycker också om att ha utsikt över sitt revir och väljer därför ofta en sovplats högt upp. Många klösmöbler har både grottor och mjuka bäddar på hög höjd som ger gott om valmöjligheter för din katt att hitta en mysig plats att vila på, med bra utsikt. 

Klös för stora katter

Visst är det härligt med stora katter, men tänk på att 10 kg katt som kommer farande i full fart ger en rejäl belastning på din klösmöbel. Så har du en stor, eller flera katter, se till att välja en klösmöbel som är stabil nog för lek eller går att förankra ordentligt. 

Placering

Katter är sociala djur och vill vara med där det händer så placera klösmöbeln i vardagsrummet eller annat rum där ni ofta är.  Med lite höjd på klösmöbeln kan katten ändå hitta en härlig plats med lugn och ro.  

Klös för äldre katter
Katter med stela leder kan ha svårt att ta sig upp i en hög klösmöbel, men här finns ändå gott om alternativ. Satsa på en modell utformad som en trappa eller välj en låg modell där katten kan klösa stående på golvet

Ont om plats

Har du ont om plats går det alldeles utmärkt att montera en klösmöbel på väggen. Kombinera gärna med en plats för katten att vila – katter älskar att sitta högt upp och spana! 

Om katten inte använder sin klösmöbel

Ibland väljer katten att klösa på något helt annat än sin klösmöbel, det går oftast att rätta till men kräver en liten insats. Testa att locka katten till sin klösmöbel med leksaker eller lite godis, du kan också strö eller spraya på lite catnip. Förstår inte katten var den ska klösa kan du själv krafsa lite med naglarna för att visa vad den ska användas till.

Tips för dig som ska köpa klösmöbel:

Välj en modell med utbytbara klösrullar. Att byta sisal- eller juterullarna istället för hela möbeln är bra mycket enklare och en ren bonus för både plånboken och miljön!

Relaterade artiklar

Alla artiklar