Med lite tålamod och engagemang kan ni komma långt som tävlingspar. Börja smått och vänj successivt kaninen vid sele och koppel. När kaninen är bekväm i den kan ni börja träna på små hinder och banor hemma, för att sedan avancera. Kaninhoppning är inte bara en rolig aktivitet för dig och din kanin som stärker er relation, det är också en mötesplats för människor som delar samma intresse. Alla kaniner är inte självklara kaninhoppare, märker du att din kompis inte gillar att hoppa så är det bäst att hitta andra aktiviteter som ni kan göra tillsammans.
Så funkar det
Kaninhoppning utövas i fyra olika grenar; rakbana, krokbana, höjd- och längdhopp. Precis som det låter är krokbanan krokig med hinder på vägen, likt en hästhoppningsbana med svängar och vägkorsningar. Rakbana är en bana där hinder står uppställda i en rak följd med samma avstånd mellan hindrena. I dessa grenar gäller det att ta sig igenom banan på kortast tid med så få misstag som möjligt. Höjden på dessa hopphinder skiljer sig beroende på vilken klass ni tävlar i. I höjd- och längdhopp är det istället ett ensamt hinder som kaninen ska ta sig förbi. Här har kaninen tre försök på sig att hoppa så högt eller så långt som möjligt, beroende på gren.
Nyfiken på att testa?
I Sverige finns 28 lokalavdelningar för kaninhoppare. De flesta arrangerar prova på-dagar och nybörjarkurser. Här kan du hitta en klubb nära dig! Är du intresserad av att börja tävla i kaninhoppning hittar du aktuella tävlingar här. Här finns också mer information om kaninhoppning, tävlingsregler och olika tävlingsgrenar.
Lycka till!