Ta det coolt i sommar!

Äntligen har det blivit dags för oss att njuta av sommarvĂ€rmen! VĂ„ra husdjur njuter ocksĂ„ av att fĂ„ komma ut i friska luften men det vi mĂ„ste tĂ€nka pĂ„ Ă€r att de inte kan svettas som vi, vi behöver dĂ€rför ha lite extra koll pĂ„ hur vi kan hjĂ€lpa dem att mĂ„ gott i vĂ€rmen.

Katten svettas frÀmst genom tassarna. Mellan trampdynorna finns en massa smÄ svettkörtlar som inte fungerar om de blir tilltÀppta, sÄ hÄll lite extra koll pÄ tassarna i vÀrmen.

Kaninen har sina temperaturreglerare pÄ huvudet och anvÀnder öronen för att slÀppa ut vÀrmen. Kaninens öron Àr fulla av blod-kÀrl som anvÀnds för att ventilera men kaniner Àr ÀndÄ ganska vÀrmekÀnsliga, de Àlskar att vara utomhus men föredrar en sval plats i skuggan.

Vi mÀnniskor kan enkelt vÀlja klÀder efter vÀder, djuren har samma pÀls alla dagar sÄ se till att borsta regelbundet och bli av med överflödig underull, det hjÀlper dem att hÄlla sig svala i vÀrmen.

Ni Àr kanske inte sÄ mÄnga som har en kÀnguru hemma, men kul fakta Àr att kÀngurur hÄller sig svala genom att slicka pÄ armar och ben, tokigt kan tyckas men kÀnslan blir den samma som nÀr du svalkar dig genom att spola kallt vatten pÄ handlederna. Samma effekt kan du skapa för djuren hemma med en fuktig frottéhandduk. SÄ blöt en handduk och anvÀnd att svalka med varma dagar. Katter brukar inte vara sÄ förtjusta i att ha nÄgot pÄ pÀlsen, dÀr fungerar det kanske bÀttre med en kyldyna.

Skaffar du en kyldyna mÄste du tÀnka pÄ att det Àr superviktigt att ge ditt husdjur ett val. En kylmatta fÄr inte tÀcka hela golvytan i buren, det ska finnas möjlighet att ligga pÄ den svala mattan, eller vid sidan av. LÀgg gÀrna ett lakan eller en handduk pÄ mattan, det dÀmpar kylan och gör den lite behagligare att ligga pÄ.
Men framförallt vill jag sÀga, passa pÄ och njut av sommaren. Frisk luft och ljumma vindar gör bÄde oss och djuren gott sÄ hitta en skön plats i skuggan och koppla av med nÄgot svalkande!

Svalkande tips:

Vatten
Se till att ditt djur alltid har tillgÄng till friskt vatten. En dricksfontÀn kan locka till drickande och hÄller vattnet svalt och frÀscht.

VĂ„tfoder
Ett foder med hög vÀtskehalt gör det lÀttare att hÄlla vÀtskebalansen.

Frys in godis
Godisbitar i iskuber Àr gott att tugga eller gnaga pÄ och erbjuder bÄde vÀtska och svalka.

Fryst frukt
Är poppis bĂ„de hos fĂ„glar och kaniner. En slickplatta gĂ„r utmĂ€rkt att frysa och serveras som svalkande snacks.

Vattenlek
En vattenspruta/vattenpistol uppskattas av mÄnga djur, inte minst av fÄglarna.

Relaterade artiklar

Alla artiklar