Därför behöver ditt marsvin extra C-vitamin

Likt människor kan marsvin inte tillverka och lagra C-vitamin i kroppen utan är beroende av att få det tillfört via fodret. Läs mer om varför C-vitamin behövs, vad som kan hända vid brist på vitaminet och hur du som djurägare kan tänka!

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som därför inte kan lagras i kroppen hos våra små marsvin. Det överskott de får i sig via maten sköljs istället ut med urinen. Eftersom kroppen aldrig kan bygga upp ett lager av C-vitamin är det viktigt att du ser till att marsvinet får sitt dagliga vitaminbehov genom kosten. 

Brist på C-vitamin

Kroppen använder C-vitamin till en mängd olika saker. Det är till exempel viktigt för att bilda kollagen, en av de viktigaste byggstenarna i kroppens vävnader. Om marsvinet har brist på C-vitamin ökar risken att den drabbas av infektioner och sjukdomar. Tidiga symptom på C-vitaminbrist är torr och matt päls och vätskande ögon. Allt eftersom bristen blir allvarligare kan marsvinet få svullna och ömmande leder och tandlossning. Kontakta en veterinär om du misstänker att ditt marsvin har C-vitaminbrist. 

Förebygg brist

Ett vuxet marsvin behöver ungefär 25–30 mg C-vitamin per dag, men unga, gamla, sjuka eller dräktiga marsvin kan behöva mer än så. Du kan förebygga bristsjukdomar genom att ge ditt marsvin C-vitaminrik mat, till exempel grönkål, vitkål, persilja, spenat, paprika och broccoli. Du kan även ge ditt marsvin ett C-vitamintillskott i form av tabletter eller droppar som du köper i din lokala zoo-butik. Tänk på att C-vitamin är en färskvara som snabbt bryts ner och det är en god idé att hålla koll på bäst före-datumet. Eftersom överskott av C-vitamin utsöndras via urinen är det svårt att överdosera C-vitamin, men håll dig ändå till de rekommenderade doserna för att vara på den säkra sidan.

Källa: Evidensia, Anicura

Relaterade artiklar

Alla artiklar