Det som oftast står i vägen för att släppa kaninen fri inomhus är att den inte är rumsren, men det går faktiskt att träna din kanin till att bli rumsren och göra sina behov i en toalettlåda. Läs mer om hur du går tillväga här.
Kaninen gnager gärna på det mesta de kan få tag i, därför är det viktigt att kaninen alltid har något att gnaga på, som ätbara kvistar som förhindra att den gnager på golvlister, mattor, möbler eller sladdar. Var noga med att skydda elsladdarna med sladdskydd eller genom att sätta ett galler framför dem. Kaninsäkra även ditt hem genom att se till så att det inte finns några giftiga växter eller annat som kaninen kan göra sig illa på i hemmet.
Kaniner saknar trampdynor och har bara ett tjockare lager päls som skyddar den tunna huden på fötterna. Undvik därför falska gräsmattor/plastmattor, eller underlag av barrande träslag som avger irriterande ämnen, då det kan orsaka nötning och irritation av huden. Lägg gärna ut mattor och placera mjuka men oömma filtar där kaninen tycker om att sitta. Ett alternativ är att kaninen bara vistas i ett eller två rum så behöver du bara anpassa de rummen.
Även om kaninen är ett renligt djur så är en del stök och smuts oundvikligt. Kaniner fäller hår och du kommer att få dammsuga och borsta upp både kaninhår, hö och strö som spridits ut i hemmet. Genom att använda en pälshandske kan du förena nytta med nöje – samtidigt som du borstar kaninen och förhindrar att kaninhår sprids i hemmet så blir den ompysslad och får en skön massage.
Även om det kräver lite mer städning är fördelarna med att ha en frigående kanin inomhus betydligt fler. Att umgås med ditt husdjur blir mer naturligt och genom att tillbringa ännu mer kvalitetstid med varandra stärker ni er relation och om man lägger ner tid på träning kan de lära sig mer än vad man tror.
Vi rekommenderar att du har uppsikt på din frigående kanin och att den är i sin bur när du inte har det.
Källa: wiki.zoogiganten.se