4 tips för att göra din kanin rumsren

Rumsren kanin? Ja, det går! Genom att träna med en toalåda går det att få kaninen rumsren, något som i sin tur gör det möjligt att låta din fyrbenta vän skutta runt fritt inomhus.

En fördel med kaniner är att de av naturen är djur som är renliga av sig. De gör majoriteten av sina behov på en och samma plats, vilket gör det enklare att få dem rumsrena. Dessutom är de småpluttar som läggs här och där torra och därmed lätta att sopa bort.

1. Börja på en liten yta

Börja i liten skala och ha kaninen lös i en hage. Placera flera toalådor i hagen för att underlätta för kaninen att göra sina behov på rätt ställe. Gör hagen succesivt större innan du släpper den lös i hemmet.

2. Ha rätt storlek på toalådan

Se till att toalådan är tillräckligt stor för att kaninen ska kunna sätta sig ordentligt och vända sig om i den. Lådan bör dessutom ha tillräckligt höga kanter för att kisset inte ska råka hamna utanför.

3. Placera en toalåda vid höstacken

Kaniner bajsar allt som oftast i samband med att de äter. Eftersom kaniners främsta föda är hö kan du underlätta genom att placera en toalåda nära höstacken. När allt bajs samlas på ett ställe ökar sedan chanserna att kaninen även vill kissa där.

4. Ha flera toalådor

Fler toalådor = fler chanser till att kaninen använder dem. Placera flera lådor runt om i ditt hem, testa olika sorters strömaterial som är anpassade för kaniner och variera mellan undangömda och mer öppna platser. Märker du att kaninen gärna gör sina behov på en plats som saknar låda? Ställ dit en toalåda! Kanske är det favoritplatsen.

Källa: wiki.zoogiganten.se

Relaterade artiklar

Alla artiklar