Vanliga valpproblem: tänk så här med träningen

Drag i kopplet, skall eller svårt att tygla sig när en kompis dyker upp. Naturliga beteenden för en valp, men något vi människor kan uppleva som problem. ”Bakom de beteenden vi upplever som problematiska finns ofta ett behov. Om du försöker hitta och förstå det ökar chansen för en lösning som blir långsiktig och positiv, både för dig och hunden.” säger kursledaren Jenny Wibäck

Jenny Wibäck håller kurser för tävlingsförare och utbildar resurshundförare, som integrerar hundar i hälsofrämjande arbete. Hon menar att fokus i allt samspel mellan djur och människa bör ligga på förståelse. På att förstå varandra och varandras behov, för det är först då man kan börja arbeta med förändring.   

– Ett vanligt missförstånd är att hunden blir vad man gör den till, att alla beteenden är busenkla att träna fram eller bort. Hundar är precis som vi människor individer med olika personligheter och egenskaper, och att förändra det kan vara ganska svårt, säger hon.  

Det är däremot väldigt individuellt vad som är svårt och inte, och det finns övningar och metoder för att till exempel vänja hunden vid att vara ensam hemma eller dra mindre i kopplet. Det behöver inte vara komplicerat, men det är viktigt att skapa goda förutsättningar för lyckade träningspass. 

– Handlar det om att vänja din valp vid att vara ensam börja i liten skala. Välj ett tillfälle när hunden är trött och välrastad och lämna den i ett eget rum en kort stund. Tänk på att plocka bort allt den kan skada sig på eller förstöra och öka gradvis tiden den får vara ensam. Så länge det går bra är det bara att fortsätta men märker du att hunden mår dåligt eller bara sitter och väntar på att dörren ska öppnas så är det viktigt att backa eller kanske till och med pausa träningen tills hunden är lite äldre, säger Jenny och fortsätter: 

– Kanske kan du välja en annan tid på dygnet att träna, sätta ett kompostgaller mellan er istället för att stänga dörren helt, eller lämna den tillsammans med en annan hund som den känner sig trygg med. Prova dig fram tills du hittar en situation som hunden klarar utan att bli stressad och avancera därifrån.

3 steg för en lyckad träning

  1. Förstå din hunds beteende. Lägg tid på att lära känna din hund – lek och umgås mycket på tu man hand och observera den. Vad gillar den att göra och vad verkar den ogilla? Om du upplever ett stort problem så ta hjälp av en professionell träningscoach som arbetar belöningsbaserat.
  2. Försök påverka. Arbeta belöningsbaserat – hitta situationer där det du vill uppmuntra kommer naturligt till din hund och förstärk beteendet med belöningar och beröm. Om din hund drar mycket i kopplet är det troligt att den gör det allra mest i början av er promenad, när den är som piggast. Fundera på om du kan skapa en situation där hunden först fått busa av sig – kanske i trädgården – och att ni därefter startar koppelträningen, när hunden har fått ”pysa ut”. Kom ihåg att belöna, berömma och visa kärlek så fort hunden gör rätt. 
  3. Var beredd att ändra din målbild. Alla hundar är individer med egna personligheter och vi kan ibland ha en orimlig förväntansbild på hur livet med hund ska vara. Möt din hund utifrån vem den är istället för att fokusera på att forma din hund, då kan ni båda få ut så mycket mer av relationen. Kom ihåg att din hund är just en hund och se alla små förbättringar som vinster.

Relaterade artiklar

Alla artiklar