Välj rätt hund för just dig

Att välkomna en hund hem till familjen är en stor händelse. Du kommer att få en älskad familjemedlem och en vän för livet – men först finns en viktig fråga att reda ut: vilken hund passar dig och din familjesituation bäst? Alla hundar är olika individer, men olika raser har olika egenskaper och genom att förbereda dig noga får ni bäst förutsättningar för att livet med hund ska bli precis så som du har tänkt dig. Viktigt att komma ihåg är att en hund kan vara en del av ditt liv, men du kommer bli hela deras liv. Välj klokt, förvalta tilliten och kärlek ansvarsfullt så kommer ni att få en fantastisk tid tillsammans.

Det kan kännas utmanande att fatta beslut om att välja rätt hund. Stor eller liten, fylld av lek och energi eller med instinkter att vakta och beskydda? Hane eller tik? Har ni tagit beslutet att ni har tid och ekonomiska möjligheter att välkomna en hund till familjen är det första jobbet gjort. Nu kommer det roliga uppdraget att välja hund. Oavsett ras och individ är sannolikheten stor att din hund blir en av ditt livs bästa vänner, men det finns bättre och sämre matchningar beroende på era förutsättningar. Det viktigaste är att veta vad som kännetecknar olika raser och vad valet av ras kan få för påverkan för dig och din vardag. Börja med denna artikel, läs sedan på om de raser ni är intresserade av och se till att träffa så många hundar inom rasen och hundägare som möjligt. Då ger ni er goda förutsättningar för att matchningen mellan dig och din framtida hund ska bli så bra som möjligt.

Vad passar in i ditt liv?

Olika hundraser kan skilja sig mycket åt i egenskaper och temperament. Hur är du själv som person, är du lugn eller är du ett energiknippe? Tänk på att en del raser är avlade för att arbeta och utföra uppgifter. De kan lätt bli rastlösa om de inte får utlopp för sina instinkter eller blir mentalt stimulerade. Andra har större behov av motion och nöjer sig inte med bara en långpromenad om dagen. Fundera på vad du har för faktisk tid och intressen i ditt liv – inte det du har i en drömvärld. Det är viktigt att låta hundrasens egenskaper styra, snarare än utseendet. Det finns en hund för alla! När din valp väl kommer hem kommer den oavsett ras att bli din ögonsten.

Här är ärlighet det viktigaste. Ställ dig själv många frågor för att komma fram till vilken typ av hund du matchar med. Passar en stor eller liten hund bättre in i mitt liv? Behöver jag kunna resa med den? Är mycket hundhår ett problem för mig? Tycker jag om pälsvård? Hur mycket vill jag motionera med min hund? Vill jag tävla?

Du kanske inser att den ras du först hade tänkt dig inte alls passar in i ditt liv, var i så fall öppen för att lära känna andra hundraser. Bra sätt att bilda sig en uppfattning om olika raser är att besöka utställningar och kontakta uppfödare eller att prata med en expert i din lokala zoobutik. I dessa tider kan det vara svårt att besöka en hundutställning men du kan exempelvis gå med i en Facebookgrupp för den ras du är intresserad av. Där får du ganska snabbt en bild på vad som är rastypiska beteenden och egenskaper, och här får du möjlighet att ställa frågor. Det är lätt att förälska sig i grannens kärleksfulla border collie, men det är bara en individ bland många. Genom att möta flera hundar av samma ras får du en mer representativ bild.

För dig som skaffar hund för allra första gången är det än viktigare att du gör din research. På Svenska Kennelklubbens hemsida finns mycket info och läsning om olika rasers egenskaper och behov, och flera försäkringsbolag har interaktiva webbtjänster som kan guida dig rätt. Många uppfödare kan dessutom hjälpa till att matcha dig med rätt individ ur en kull.

Vilka hundar passar en barnfamilj?

Finns det barn i familjen? Tänk på att välja en hund som matchar din/er familj. Väldigt små hundar kan lätt skadas av barns ibland lite oförsiktiga sätt och stora hundar kan på grund av sin storlek råka välta omkull små barn. Det kan också vara bra om hunden är tålmodig och inte särskilt dominant i sinnet. Hierarkin i familjen, där barnen står över hunden, ska vara tydlig, men hunden ska även passa de vuxna, för det är ni som kommer få ta ansvaret för den.

Att välja uppfödare

Välj uppfödare med omsorg för att vara säker på att din hund har fått en bra start i livet. Seriösa uppfödare vill att hunden ska ha det bra i sitt nya hem och det går ofta bra att ställa många frågor till kenneln om hundarna. Många uppfödare är anslutna till Svenska Kennelklubben, det kan vara en bra plats att börja leta.

Alla hundar som bor i Sverige måste ID-märkas enligt lag och valpar ska märkas och registreras i Jordbruksverkets hundregister innan de är fyra månader gamla, något som seriösa uppfödare ser till att göra. Det är viktigt att du inte köper en hund som förts in i landet illegalt. Dels har hunden ofta behandlats dåligt, dels riskerar hunden att föra med sig sjukdomar. Var skeptisk inför krav på snabba affärer och många mellanhänder. Be om att få träffa tiken i hemmet för att på ett smidigt sätt bilda dig en uppfattning om valpens uppväxtförhållanden och eventuella arvsanlag.

En del i att välja hund handlar om att välja en renrasig hund eller en blandras. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Fördelarna med att köpa en renrasig hund är att rasens egenskaper och hälsorisker är välkända. Du har en större chans att faktiskt få det du söker och hundens beteende blir mer förutsägbart. Utmaningen med en blandras blir att man behöver sätta sig in i flera rasers egenskaper och det kan finnas mer eller mindre lyckade blandningar.

Planerar du att tävla och göra andra aktiviteter med din hund? Då är ett tips att kolla upp vilka regler som gäller för den aktivitet du är intresserad av. Utställningar och brukstävlingar är öppna för rashundar, medans blandraser får tävla i populära sporter som agility, nosework, rallylydnad och freestyle. De hundraser som har stort behov av motion eller mental stimulans kan må särskilt bra av att delta i sporter och tävlingar.

Hane eller tik?

När du har kommit fram till vilken ras du matchar med väntar nästa beslut: hane eller tik? Det finns naturligtvis för- och nackdelar med båda könen.

Tikar blir oftast mindre i storleken än hanar och kan fungera bättre tillsammans med andra hundar. Hanhundar kan däremot ibland ha svårt att umgås med andra hanar, men självklart finns det undantag. Tikar löper ungefär två gånger om året. Löpperioden brukar vara cirka tre veckor. Naturligtvis påverkas tiken hormonellt av sin löp, men även hanhundar påverkas och distraheras av löptikar i sin omgivning.

Hanhundar är ofta mer lekfulla och har ett jämnare temperament men testar gränserna mer än vad en tik gör och kan av sin natur vara mer vakt-och revirhävdande, vilket kan resultera i revirmarkerande (det vill säga att de pinkar). Kring barn kan en tik vara mer beskyddande medan en hane ser sig själv som en lekkamrat till barnet.

Tikar är mer självständiga och anses vara mer lättlärda. Hanhundar kan ha svårt med koncentrationen om det finns löptikar i närheten. Men sanningen är att fler hanar än tikar vunnit hunduppvisningar och tävlingar så det kan vara värt att lägga lite extra tid på att träna en hanhund.

Valp eller vuxen?

Många som väljer att skaffa hund köper en valp, men ett annat alternativ är att adoptera en vuxen hund. Det kan vara en hund som av olika skäl behöver ett nytt hem eller inte har något hem alls. En del av dessa hundar har haft ett hårt liv och behöver ofta mer tid på sig för att vänja sig vid sitt nya liv och sin nya familj. Det går att lära gamla hundar att sitta – tänk bara på vad det kommer innebära för ditt liv och din omgivning. Utmaningen här är att man ibland har väldigt lite information om hundens bakgrund och uppväxtförhållanden.

Oavsett vilken ras du väljer, om det blir en valp eller vuxen hund och en tik eller hane, så har du en underbar tid framför dig. Valptiden kan vissa dagar kännas prövande, men håll ut, det är en underbar tid, fylld av kärlek, lek och närhet, och inte minst är det bara början på en lång och givande vänskap. Lycka till med din nya familjemedlem!

Relaterade artiklar

Alla artiklar