Vägen till lyckligare hundpromenader

Hunden drar så hårt i kopplet att du knappt hänger med, skäller på andra hundar och lyssnar inte på kommandon. De flesta hundägare har en bild av en harmonisk och rolig promenad, men verkligheten stämmer inte alltid överens. Etologen och hundinstruktören Emma Almquist förklarar vad problemen kan bero på och vad du kan göra åt dem.

Emma Almquist driver det egna företaget Djurvetologen och har stor erfarenhet av att hjälpa hundägare med besvärliga hundpromenader. Hon berättar att det ofta handlar om två upplevda problem: att hunden drar i kopplet och att hunden skäller på andra hundar. Anledningarna till att problemen uppstår kan vara vitt skilda och att gå till botten med de bakomliggande orsakerna är en viktig del av lösningen. 

Hunden drar i kopplet

Koppeldragande kan till exempel bero på att hunden helt enkelt vill gå snabbare än vad husse eller matte gör. 

– Hunden vill gärna trava medan vi vill gå i en takt som är långsammare än vad de flesta hundars trav är. Vi har redan där en krock i våra viljor. Vi vill strosa runt och titta oss omkring medan hunden vill trava snabbt från doftfläck till doftfläck. Ett längre koppel, minst tre meter långt, kan underlätta då, säger Emma. 

Ytterligare en vanlig anledning till koppeldragande är att hunden inte ser någon större poäng med att gå med sin ägare. 

– Du kanske lyssnar på en podd och kollar på din mobil under promenaden. Om din hund tittar på dig och söker kontakt, men inte får något tillbaka, varför ska den då gå med dig? Det lönar sig inte. Du är inte ute och går tillsammans med din hund, ni är snarare ute på varsin promenad. Hunden vill dessutom framåt och det enklaste sättet att komma dit är att bogsera dig. 

En tredje vanlig anledning till koppeldragande är brist på aktivering. För raser eller individer som kräver mer aktivering är en timmeslång lunchpromenad sällan tillräckligt. 

– Det är kanske hundens enda chans att komma utanför huset och göra något skoj, då kommer den att maxa det. 

För att komma till bukt med problemet med koppeldragande rekommenderar Emma att man inte endast fokuserar på promenaden utan ser över hela hundens liv och mående. Fråga dig själv om hunden får den vila och aktivering som den behöver.  

– Aktivera gärna hunden innan promenaden med till exempel godissök i vardagsrummet eller träna kontakt innan ni går ut. Inled gärna promenaden med att använda ett långt koppel då hunden får “nosa av sig” och gå runt som den vill innan ni går vidare till den typen av fint koppelgående som människor ofta tycker om, säger hon och fortsätter:

– Fundera på din egen inställning till hundpromenaden. En del konflikter tror jag att vi kan minimera genom att ändra vår egen inställning, det är trots allt hundens promenad. 

Hunden skäller på andra hundar

En problematik som innefattar att hunden skäller på andra hundar under promenaden kan, likt koppeldragande, ha flera olika bakomliggande orsaker. Emma delar upp hundarna i två övergripande grupper: de som är positivt inställda till andra hundar och vill fram och leka och interagera, och de hundar som är negativt inställda till andra hundar, gör utfall och beter sig aggressivt. 

Positivt inställda hundar skäller främst av frustration över att de inte kan eller får hälsa. 

– En hundglad hund, som blir frustrerad vid hundmöten för att den inte får leka, blir också stressad. Därmed inte sagt att den ska springa fram till alla andra hundar, men din hund behöver en struktur kring vilka hundar ni hälsar på och vilka ni inte hälsar på. 

Emma föreslår att lära hunden en “gå och hälsa”-signal så att hunden enklare förstår när och var den får hälsa på en annan hund. 

Vill mötas i en båge

Urbaniseringen och ett mer tätbebyggt samhälle drabbar också hundar. Det råder koppeltvång under stora delar av året, i städerna ofta året runt, och det påverkar deras beteende. 

– Studier visar att tajta koppel ökar risken för aggressiva beteenden i hundmöten. Koppel i sig är något vi behöver ha för att vårt samhälle ser ut som det gör, men det skapar också problem i hundarnas förmåga att kommunicera med varandra, säger hon. 

Det är lätt att förutsätta att alla varelser föredrar att mötas på samma sätt som vi människor gör, rakt framifrån och med ögonkontakt. Men för hundar är det snarare konfrontativt. 

– Hundar vill helst möta varandra i en båge. Först visar de sidan eftersom den är mindre konfrontativ, sen cirklar de varandra och nosar varandra i baken. Men det kan de inte göra när de sitter fast i vår sida utan tvingas istället möta en annan hund ansikte mot ansikte på en smal gångväg. Nästa gång du möter en annan hund, tänk på att gå ut i en båge för att skapa en mer avslappnad och positiv mötesplats för båda hundarna.

Emma tipsar också om att försöka skifta inställning under promenaden – från vad du vill att hunden inte ska göra till vad du vill att den ska göra. Ofta är det att den ska titta lugnt på andra hundar och hålla kontakt med dig. 

– Du behöver ge hunden rätt förutsättningar för att visa det beteende som du sen kan belöna. Det innebär ofta att du behöver ha lite mer avstånd till andra hundar på promenader.

Be om hjälp

Hundar som visar aggressivt beteende kan ha negativa erfarenheter av tidigare hundmöten. Det kan vara allt från attacker till mindre allvarliga men obehagliga upplevelser. Dessa upplevelser kan påverka hur hunden beter sig i framtida hundmöten. Även något så oskyldigt som en trubbnosad hunds grymtande läten kan av andra hundar tolkas som att den morrar. Det är viktigt att förstå orsaken till beteendet för att kunna ge rätt stöd och träning till din hund. 

– Det kan vara allt från smärta och sjukdom till vilken ras du har, miljön du lever i och tidigare erfarenheter och trauman, säger hon och fortsätter:

– Om du eller hunden mår dåligt i situationen borde du söka hjälp från någon ansluten till Sveriges akademiska etologer eller Sveriges hundföretagare. Det ska inte vara konstigare att söka beteendehjälp än att söka veterinärhjälp. Det är inte pinsamt och det innebär inte att du är en dålig hundägare. Beteende är komplext. 

Emma poängterar att det är viktigt att inte bestraffa en hund som skäller eller drar i kopplet. Det gör även dig obehaglig för hunden och kan leda till ytterligare stress och ge motsatt effekt. 

– Även om du skulle lyckas få bort beteendet har du inte löst den bakomliggande orsaken. Rädslan eller stressen kommer antagligen att ta sig uttryck på något annat sätt i hunden. Särskild utrustning för att hunden inte ska dra kan till exempel leda till att hunden drar mer för att den försöker dra sig ur utrustningen. Hunden försöker fly från obehaget. 

Kom ihåg att titta på hela hundens hälsa och liv för att komma till botten med varför den drar eller skäller. Genom att jobba med problemen – och söka hjälp när det behövs – kan du göra promenaderna härligare för er båda.

5 tips för en roligare promenad

Leta rätt

Promenaden blir roligare om du istället för att leta fel börjar leta rätt. Ta med 15-20 godbitar och ha inställningen att du ska dela ut alla godbitar under promenaden. Leta bra saker som du kan belöna hunden för, allt från att gå vid din sida till att söka kontakt. 

Hitta hinder

Naturen och staden är full av roliga hinder för att öva på balans och agility. Uppmuntra hunden till att hoppa upp på bänkar och testa hur liten stubbe som hunden kan balansera på.

Göm godis

Göm godisbitar i barken på ett träd och låt hunden gräva efter dem. Ni övar på “stanna” medan du gömmer godisbitarna och hunden får jobba med nosen. 

Ta träningspauser

Övar ni på något nytt hemma? Ta med träningen på promenaden och öva till exempel tasshantering eller “stopp” i olika miljöer. 

Stanna upp

Hundpromenaden är en chans att sakta ner och vara i nuet. Titta på och prata med din hund när den söker kontakt, stanna till för att klappa den och var närvarande i stunden.

Relaterade artiklar

Alla artiklar