VĂ€gen till lyckligare hundpromenader

Hunden drar sÄ hÄrt i kopplet att du knappt hÀnger med, skÀller pÄ andra hundar och lyssnar inte pÄ kommandon. De flesta hundÀgare har en bild av en harmonisk och rolig promenad, men verkligheten stÀmmer inte alltid överens. Etologen och hundinstruktören Emma Almquist förklarar vad problemen kan bero pÄ och vad du kan göra Ät dem.

Emma Almquist driver det egna företaget Djurvetologen och har stor erfarenhet av att hjÀlpa hundÀgare med besvÀrliga hundpromenader. Hon berÀttar att det ofta handlar om tvÄ upplevda problem: att hunden drar i kopplet och att hunden skÀller pÄ andra hundar. Anledningarna till att problemen uppstÄr kan vara vitt skilda och att gÄ till botten med de bakomliggande orsakerna Àr en viktig del av lösningen. 

Hunden drar i kopplet

Koppeldragande kan till exempel bero pÄ att hunden helt enkelt vill gÄ snabbare Àn vad husse eller matte gör. 

– Hunden vill gĂ€rna trava medan vi vill gĂ„ i en takt som Ă€r lĂ„ngsammare Ă€n vad de flesta hundars trav Ă€r. Vi har redan dĂ€r en krock i vĂ„ra viljor. Vi vill strosa runt och titta oss omkring medan hunden vill trava snabbt frĂ„n doftflĂ€ck till doftflĂ€ck. Ett lĂ€ngre koppel, minst tre meter lĂ„ngt, kan underlĂ€tta dĂ„, sĂ€ger Emma. 

Ytterligare en vanlig anledning till koppeldragande Àr att hunden inte ser nÄgon större poÀng med att gÄ med sin Àgare. 

– Du kanske lyssnar pĂ„ en podd och kollar pĂ„ din mobil under promenaden. Om din hund tittar pĂ„ dig och söker kontakt, men inte fĂ„r nĂ„got tillbaka, varför ska den dĂ„ gĂ„ med dig? Det lönar sig inte. Du Ă€r inte ute och gĂ„r tillsammans med din hund, ni Ă€r snarare ute pĂ„ varsin promenad. Hunden vill dessutom framĂ„t och det enklaste sĂ€ttet att komma dit Ă€r att bogsera dig. 

En tredje vanlig anledning till koppeldragande Àr brist pÄ aktivering. För raser eller individer som krÀver mer aktivering Àr en timmeslÄng lunchpromenad sÀllan tillrÀckligt. 

– Det Ă€r kanske hundens enda chans att komma utanför huset och göra nĂ„got skoj, dĂ„ kommer den att maxa det. 

För att komma till bukt med problemet med koppeldragande rekommenderar Emma att man inte endast fokuserar pÄ promenaden utan ser över hela hundens liv och mÄende. FrÄga dig sjÀlv om hunden fÄr den vila och aktivering som den behöver.  

– Aktivera gĂ€rna hunden innan promenaden med till exempel godissök i vardagsrummet eller trĂ€na kontakt innan ni gĂ„r ut. Inled gĂ€rna promenaden med att anvĂ€nda ett lĂ„ngt koppel dĂ„ hunden fĂ„r “nosa av sig” och gĂ„ runt som den vill innan ni gĂ„r vidare till den typen av fint koppelgĂ„ende som mĂ€nniskor ofta tycker om, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Fundera pĂ„ din egen instĂ€llning till hundpromenaden. En del konflikter tror jag att vi kan minimera genom att Ă€ndra vĂ„r egen instĂ€llning, det Ă€r trots allt hundens promenad. 

Hunden skÀller pÄ andra hundar

En problematik som innefattar att hunden skÀller pÄ andra hundar under promenaden kan, likt koppeldragande, ha flera olika bakomliggande orsaker. Emma delar upp hundarna i tvÄ övergripande grupper: de som Àr positivt instÀllda till andra hundar och vill fram och leka och interagera, och de hundar som Àr negativt instÀllda till andra hundar, gör utfall och beter sig aggressivt. 

Positivt instÀllda hundar skÀller frÀmst av frustration över att de inte kan eller fÄr hÀlsa. 

– En hundglad hund, som blir frustrerad vid hundmöten för att den inte fĂ„r leka, blir ocksĂ„ stressad. DĂ€rmed inte sagt att den ska springa fram till alla andra hundar, men din hund behöver en struktur kring vilka hundar ni hĂ€lsar pĂ„ och vilka ni inte hĂ€lsar pĂ„. 

Emma föreslĂ„r att lĂ€ra hunden en “gĂ„ och hĂ€lsa”-signal sĂ„ att hunden enklare förstĂ„r nĂ€r och var den fĂ„r hĂ€lsa pĂ„ en annan hund. 

Vill mötas i en bÄge

Urbaniseringen och ett mer tÀtbebyggt samhÀlle drabbar ocksÄ hundar. Det rÄder koppeltvÄng under stora delar av Äret, i stÀderna ofta Äret runt, och det pÄverkar deras beteende. 

– Studier visar att tajta koppel ökar risken för aggressiva beteenden i hundmöten. Koppel i sig Ă€r nĂ„got vi behöver ha för att vĂ„rt samhĂ€lle ser ut som det gör, men det skapar ocksĂ„ problem i hundarnas förmĂ„ga att kommunicera med varandra, sĂ€ger hon. 

Det Àr lÀtt att förutsÀtta att alla varelser föredrar att mötas pÄ samma sÀtt som vi mÀnniskor gör, rakt framifrÄn och med ögonkontakt. Men för hundar Àr det snarare konfrontativt. 

– Hundar vill helst möta varandra i en bĂ„ge. Först visar de sidan eftersom den Ă€r mindre konfrontativ, sen cirklar de varandra och nosar varandra i baken. Men det kan de inte göra nĂ€r de sitter fast i vĂ„r sida utan tvingas istĂ€llet möta en annan hund ansikte mot ansikte pĂ„ en smal gĂ„ngvĂ€g. NĂ€sta gĂ„ng du möter en annan hund, tĂ€nk pĂ„ att gĂ„ ut i en bĂ„ge för att skapa en mer avslappnad och positiv mötesplats för bĂ„da hundarna.

Emma tipsar ocksĂ„ om att försöka skifta instĂ€llning under promenaden – frĂ„n vad du vill att hunden inte ska göra till vad du vill att den ska göra. Ofta Ă€r det att den ska titta lugnt pĂ„ andra hundar och hĂ„lla kontakt med dig. 

– Du behöver ge hunden rĂ€tt förutsĂ€ttningar för att visa det beteende som du sen kan belöna. Det innebĂ€r ofta att du behöver ha lite mer avstĂ„nd till andra hundar pĂ„ promenader.

Be om hjÀlp

Hundar som visar aggressivt beteende kan ha negativa erfarenheter av tidigare hundmöten. Det kan vara allt frĂ„n attacker till mindre allvarliga men obehagliga upplevelser. Dessa upplevelser kan pĂ„verka hur hunden beter sig i framtida hundmöten. Även nĂ„got sĂ„ oskyldigt som en trubbnosad hunds grymtande lĂ€ten kan av andra hundar tolkas som att den morrar. Det Ă€r viktigt att förstĂ„ orsaken till beteendet för att kunna ge rĂ€tt stöd och trĂ€ning till din hund. 

– Det kan vara allt frĂ„n smĂ€rta och sjukdom till vilken ras du har, miljön du lever i och tidigare erfarenheter och trauman, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Om du eller hunden mĂ„r dĂ„ligt i situationen borde du söka hjĂ€lp frĂ„n nĂ„gon ansluten till Sveriges akademiska etologer eller Sveriges hundföretagare. Det ska inte vara konstigare att söka beteendehjĂ€lp Ă€n att söka veterinĂ€rhjĂ€lp. Det Ă€r inte pinsamt och det innebĂ€r inte att du Ă€r en dĂ„lig hundĂ€gare. Beteende Ă€r komplext. 

Emma poÀngterar att det Àr viktigt att inte bestraffa en hund som skÀller eller drar i kopplet. Det gör Àven dig obehaglig för hunden och kan leda till ytterligare stress och ge motsatt effekt. 

– Även om du skulle lyckas fĂ„ bort beteendet har du inte löst den bakomliggande orsaken. RĂ€dslan eller stressen kommer antagligen att ta sig uttryck pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt i hunden. SĂ€rskild utrustning för att hunden inte ska dra kan till exempel leda till att hunden drar mer för att den försöker dra sig ur utrustningen. Hunden försöker fly frĂ„n obehaget. 

Kom ihĂ„g att titta pĂ„ hela hundens hĂ€lsa och liv för att komma till botten med varför den drar eller skĂ€ller. Genom att jobba med problemen – och söka hjĂ€lp nĂ€r det behövs – kan du göra promenaderna hĂ€rligare för er bĂ„da.

5 tips för en roligare promenad

Leta rÀtt

Promenaden blir roligare om du istÀllet för att leta fel börjar leta rÀtt. Ta med 15-20 godbitar och ha instÀllningen att du ska dela ut alla godbitar under promenaden. Leta bra saker som du kan belöna hunden för, allt frÄn att gÄ vid din sida till att söka kontakt. 

Hitta hinder

Naturen och staden Àr full av roliga hinder för att öva pÄ balans och agility. Uppmuntra hunden till att hoppa upp pÄ bÀnkar och testa hur liten stubbe som hunden kan balansera pÄ.

Göm godis

Göm godisbitar i barken pĂ„ ett trĂ€d och lĂ„t hunden grĂ€va efter dem. Ni övar pĂ„ “stanna” medan du gömmer godisbitarna och hunden fĂ„r jobba med nosen. 

Ta trÀningspauser

Övar ni pĂ„ nĂ„got nytt hemma? Ta med trĂ€ningen pĂ„ promenaden och öva till exempel tasshantering eller “stopp” i olika miljöer. 

Stanna upp

Hundpromenaden Àr en chans att sakta ner och vara i nuet. Titta pÄ och prata med din hund nÀr den söker kontakt, stanna till för att klappa den och var nÀrvarande i stunden.

Relaterade artiklar

Alla artiklar