Träning ger trygghet hos hundvakten

Att ta med hunden på semesterresan är inte alltid ett alternativ. Om du behöver resa bort utan din hund kan en hundvakt vara en bra lösning. Så får du hunden att känna sig trygg även i en ny miljö!

Det bästa, både för dig, hunden och hundvakten, är förstås att lämna hunden hos någon som ni redan känner. Då är oftast både du och hunden trygga med personen vilket underlättar när det är dags för dig att resa bort. En bra hundvakt behöver inte vara en person som har lång hundvana, det viktigaste är att det är en person som du kan lita på och har förtroende för.

Checklista inför hundens vistelse hos hundvakten:

  • Testa först att lämna hunden hos hundvakten under några timmar. Upprepa vid flera tillfällen i god tid innan det är dags för den riktiga prövningen. Det är extra viktigt om den tilltänkta hundvakten har egna djur, för att säkerställa att djuren går bra ihop.
  • När det är dags att lämna ifrån dig hunden, packa en väska som hunden får med sig. I den kan du lägga hundens koppel, sele, bajspåsar, mat- och vattenskål, ett gosedjur, en eller flera leksaker och en filt eller bädd hemifrån så att hunden känner igen dofterna. 
  • Informera hundvakten om hundens matrutiner. Ett tips är att dela upp maten i portionspåsar, så är maten rätt portionerad redan från början. Var också tydlig med vad hunden får och inte får äta. En del hundar tål inte en viss sorts mat och det är viktigt att hundvakten känner till.
  • Berätta för hundvakten om hundens rutiner. Brukar hunden äta frukost före morgonpromenad, eller tvärtom? Hur många promenader brukar hunden få varje dag?
  • En olycka händer så lätt. Även om det sällan händer så är det bra om du informerar hundvakten om telefonnumret till veterinären och skriv gärna upp hundens försäkringsnummer – om olyckan skulle vara framme och hunden behöver veterinärvård.
  • Om möjligt – försök vara tillgänglig per telefon eller sms. Det är en trygghet för er alla om hundvakten kan nå dig om något inträffar eller om hundvakten har viktiga frågor. Om du själv inte är anträffbar, lämna telefonnumret till andra personer som känner hunden väl.
  • Även om det kan kännas jobbigt både för dig och för hunden just vid själva separationen – kom ihåg att hunden utvecklas genom att skaffa sig fler erfarenheter. Försök att inte göra det till en stor grej, utan agera naturligt så kommer hunden att känna sig trygg. 
  • Träning är trygghet. Även om du inte har för avsikt att lämna bort din hund i närtid kan det vara bra både för dig och din hund att träna på att vara ifrån varandra. Och kom ihåg – bra hundvakter växer inte på träd!

Relaterade artiklar

Alla artiklar