TrÀning ger trygghet hos hundvakten

Att ta med hunden pÄ semesterresan Àr inte alltid ett alternativ. Om du behöver resa bort utan din hund kan en hundvakt vara en bra lösning. SÄ fÄr du hunden att kÀnna sig trygg Àven i en ny miljö!

Det bÀsta, bÄde för dig, hunden och hundvakten, Àr förstÄs att lÀmna hunden hos nÄgon som ni redan kÀnner. DÄ Àr oftast bÄde du och hunden trygga med personen vilket underlÀttar nÀr det Àr dags för dig att resa bort. En bra hundvakt behöver inte vara en person som har lÄng hundvana, det viktigaste Àr att det Àr en person som du kan lita pÄ och har förtroende för.

Checklista inför hundens vistelse hos hundvakten:

  • Testa först att lĂ€mna hunden hos hundvakten under nĂ„gra timmar. Upprepa vid flera tillfĂ€llen i god tid innan det Ă€r dags för den riktiga prövningen. Det Ă€r extra viktigt om den tilltĂ€nkta hundvakten har egna djur, för att sĂ€kerstĂ€lla att djuren gĂ„r bra ihop.
  • NĂ€r det Ă€r dags att lĂ€mna ifrĂ„n dig hunden, packa en vĂ€ska som hunden fĂ„r med sig. I den kan du lĂ€gga hundens koppel, sele, bajspĂ„sar, mat- och vattenskĂ„l, ett gosedjur, en eller flera leksaker och en filt eller bĂ€dd hemifrĂ„n sĂ„ att hunden kĂ€nner igen dofterna. 
  • Informera hundvakten om hundens matrutiner. Ett tips Ă€r att dela upp maten i portionspĂ„sar, sĂ„ Ă€r maten rĂ€tt portionerad redan frĂ„n början. Var ocksĂ„ tydlig med vad hunden fĂ„r och inte fĂ„r Ă€ta. En del hundar tĂ„l inte en viss sorts mat och det Ă€r viktigt att hundvakten kĂ€nner till.
  • BerĂ€tta för hundvakten om hundens rutiner. Brukar hunden Ă€ta frukost före morgonpromenad, eller tvĂ€rtom? Hur mĂ„nga promenader brukar hunden fĂ„ varje dag?
  • En olycka hĂ€nder sĂ„ lĂ€tt. Även om det sĂ€llan hĂ€nder sĂ„ Ă€r det bra om du informerar hundvakten om telefonnumret till veterinĂ€ren och skriv gĂ€rna upp hundens försĂ€kringsnummer – om olyckan skulle vara framme och hunden behöver veterinĂ€rvĂ„rd.
  • Om möjligt – försök vara tillgĂ€nglig per telefon eller sms. Det Ă€r en trygghet för er alla om hundvakten kan nĂ„ dig om nĂ„got intrĂ€ffar eller om hundvakten har viktiga frĂ„gor. Om du sjĂ€lv inte Ă€r antrĂ€ffbar, lĂ€mna telefonnumret till andra personer som kĂ€nner hunden vĂ€l.
  • Även om det kan kĂ€nnas jobbigt bĂ„de för dig och för hunden just vid sjĂ€lva separationen – kom ihĂ„g att hunden utvecklas genom att skaffa sig fler erfarenheter. Försök att inte göra det till en stor grej, utan agera naturligt sĂ„ kommer hunden att kĂ€nna sig trygg. 
  • TrĂ€ning Ă€r trygghet. Även om du inte har för avsikt att lĂ€mna bort din hund i nĂ€rtid kan det vara bra bĂ„de för dig och din hund att trĂ€na pĂ„ att vara ifrĂ„n varandra. Och kom ihĂ„g – bra hundvakter vĂ€xer inte pĂ„ trĂ€d!

Relaterade artiklar

Alla artiklar