Tips till dig som vill bli kattuppfödare

Intresset för kattuppfödning vÀxer. Det krÀvs mycket tid och engagemang, men utbytet du fÄr av dina katter Àr guld vÀrt. Det menar Anna-Karin Strand, erfaren och diplomerad kattuppfödare som föder upp rasen ragdoll. HÀr delar hon med sig av sina bÀsta tips till dig som funderar pÄ att bli kattuppfödare.

För Anna-Karin Strand i Falun, med stamnamnet Birmatösens, Àr alla katter familjemedlemmar. Att vara kattuppfödare tar kattintresset till en ny nivÄ.
– Jag planerar parningar och kullar vĂ€ldigt noga. Parningarna sker pĂ„ individer som jag tror kan förstĂ€rka rasens egenskaper. Det Ă€r sĂ„ spĂ€nnande att se hur kullen utvecklas och om det blev som jag tĂ€nkte. Sedan Ă€r det extra kul att följa en katt frĂ„n kattunge och se den vĂ€xa upp till fertil katt som sedan sjĂ€lv fĂ„r kattungar, sĂ€ger Anna-Karin Strand.

 

Bland det bÀsta med att vara kattuppfödare Àr att sÀlja katter till lyckliga köpare som hör av sig och berÀttar hur det gÄr.
– Jag fĂ„r ofta mail, bilder och telefonsamtal frĂ„n mina köpare som berĂ€ttar hur mycket katten betytt för dem. Det gör mig alldeles varm i hjĂ€rtat och Ă€r ett bra kvitto pĂ„ att jag gör rĂ€tt i min avel och uppfödning

 

TrÀffar likasinnade
Anna-Karin har tillstÄnd frÄn lÀnsstyrelsen att föda upp katter. FrÄn början var planen att föda upp rasen birma, men sedan dess har det blivit 17 ragdoll-kullar och 0-birmakullar.
– Min Birma-hona blev helt enkelt inte drĂ€ktig. 2013 kom istĂ€llet min första ragdoll-kull och sedan dess har det rullat pĂ„ i bĂ„de med- och motgĂ„ng. Mitt tips till dig som ska vĂ€lja stamnamn Ă€r att ta ett som inte lĂ„ser dig vid en viss ras, sĂ€ger Anna-Karin.

Genom sitt kattintresse har Anna-Karin fÄtt vÀnner för livet.
– Jag skulle aldrig ha trĂ€ffat de hĂ€r mĂ€nniskorna om det inte vore för katterna. Det Ă€r sĂ„ lyxigt att fĂ„ Ă„ka ivĂ€g pĂ„ utstĂ€llningar tillsammans med likasinnade och bara prata katt en hel helg, sĂ€ger Anna-Karin.

Anna-Karins bÀsta tips för dig som vill bli kattuppfödare:

  • TĂ€nk noga igenom vilken ras som passar dig. Det finns raser som Ă€r vĂ€ldigt aktiva och de som mer gillar att kela i soffan – sĂ„ fundera vad som passar dig och din familjesituation.  
  • Vill du bli uppfödare av raskatter krĂ€vs att du skaffar dig kunskap om lagar och regler. Ett tips Ă€r att besöka SVERAKs hemsida, dĂ€r finns mycket information om vad som krĂ€vs för att starta kattuppfödning.  
  • Om du Ă€r osĂ€ker pĂ„ om du skulle trivas som kattuppfödare kan du kontakta en uppfödare och lĂ€mna intresse om att bli fodervĂ€rd. DĂ„ fĂ„r du testa att ha en kull men i slutĂ€ndan Ă€r det alltid kattĂ€garen som har det slutliga ansvaret kring kullen. Om det fungerar bra kan det finnas möjlighet för fodervĂ€rden att ta över katten och starta sin egen uppfödning.
  • Uppfödning tar mycket tid i ansprĂ„k, bĂ„de fritid och en del övrig tid. Det kan vara att inte lĂ€mna katten ensam, exempelvis nĂ€r en förlossning nĂ€rmar sig. Kan man inte jobba hemifrĂ„n krĂ€vs det att man kan ta ledigt. 
  • Att föda upp katt Ă€r en hobby som kostar pengar. Ta reda pĂ„ och skriv ner alla kostnader som kommer med att vara kattuppfödare. Det Ă€r sĂ€llan det blir plus i kassan, det handlar snarare om att gĂ„ plus minus noll. Men pengar Ă€r sĂ€llan orsaken till att man vĂ€ljer att föda upp katter – det handlar om sĂ„ mĂ„nga andra fördelar.  
  • Besök kattutstĂ€llningar, Ă€ven utan katt. Prata med uppfödare, titta pĂ„ katter och lyssna pĂ„ domarnas bedömning. UtstĂ€llningar samlar bred kunskap pĂ„ ett och samma stĂ€lle. Det ger dig ocksĂ„ en bra insyn i en kattuppfödares verksamhet. 
  • LĂ€r dig lĂ€sa stamtavla. Finns det nĂ„gra sjukdomar i rasen? Vilken typ av hĂ€lsotest krĂ€vs för att fĂ„ föda upp? Hur fungerar fĂ€rglĂ€ra? Det Ă€r nĂ„gra frĂ„gor som Ă€r bra att stĂ€lla sig nĂ€r man vĂ€l bestĂ€mt sig för ras. 
  • GĂ„ med i en rasring. Jag Ă€r med i Scandinavian Ragdoll Club, dĂ€r kan man ansöka om att fĂ„ en mentor som Ă€r med under processen med att förbereda sin hona inför parning och förlossning samt Ă€ven under kullens uppvĂ€xt.

Om Anna-Karin Strand

Namn: Anna-Karin Strand
Bor: Falun
Gör: SVERAK-diplomerad kattuppfödare och föder upp rasen ragdoll. Sitter i styrelsen för Scandinavian Ragdoll Club/SRC.
Stamnamn: SE*Birmatösens
Familj: Man, en dotter som flyttat hemifrÄn samt ett gÀng ragdolls.

Relaterade artiklar

Alla artiklar