Tips till dig som vill bli kattuppfödare

Intresset för kattuppfödning växer. Det krävs mycket tid och engagemang, men utbytet du får av dina katter är guld värt. Det menar Anna-Karin Strand, erfaren och diplomerad kattuppfödare som föder upp rasen ragdoll. Här delar hon med sig av sina bästa tips till dig som funderar på att bli kattuppfödare.

För Anna-Karin Strand i Falun, med stamnamnet Birmatösens, är alla katter familjemedlemmar. Att vara kattuppfödare tar kattintresset till en ny nivå.
– Jag planerar parningar och kullar väldigt noga. Parningarna sker på individer som jag tror kan förstärka rasens egenskaper. Det är så spännande att se hur kullen utvecklas och om det blev som jag tänkte. Sedan är det extra kul att följa en katt från kattunge och se den växa upp till fertil katt som sedan själv får kattungar, säger Anna-Karin Strand.

 

Bland det bästa med att vara kattuppfödare är att sälja katter till lyckliga köpare som hör av sig och berättar hur det går.
– Jag får ofta mail, bilder och telefonsamtal från mina köpare som berättar hur mycket katten betytt för dem. Det gör mig alldeles varm i hjärtat och är ett bra kvitto på att jag gör rätt i min avel och uppfödning

 

Träffar likasinnade
Anna-Karin har tillstånd från länsstyrelsen att föda upp katter. Från början var planen att föda upp rasen birma, men sedan dess har det blivit 17 ragdoll-kullar och 0-birmakullar.
– Min Birma-hona blev helt enkelt inte dräktig. 2013 kom istället min första ragdoll-kull och sedan dess har det rullat på i både med- och motgång. Mitt tips till dig som ska välja stamnamn är att ta ett som inte låser dig vid en viss ras, säger Anna-Karin.

Genom sitt kattintresse har Anna-Karin fått vänner för livet.
– Jag skulle aldrig ha träffat de här människorna om det inte vore för katterna. Det är så lyxigt att få åka iväg på utställningar tillsammans med likasinnade och bara prata katt en hel helg, säger Anna-Karin.

Anna-Karins bästa tips för dig som vill bli kattuppfödare:

  • Tänk noga igenom vilken ras som passar dig. Det finns raser som är väldigt aktiva och de som mer gillar att kela i soffan – så fundera vad som passar dig och din familjesituation.  
  • Vill du bli uppfödare av raskatter krävs att du skaffar dig kunskap om lagar och regler. Ett tips är att besöka SVERAKs hemsida, där finns mycket information om vad som krävs för att starta kattuppfödning.  
  • Om du är osäker på om du skulle trivas som kattuppfödare kan du kontakta en uppfödare och lämna intresse om att bli fodervärd. Då får du testa att ha en kull men i slutändan är det alltid kattägaren som har det slutliga ansvaret kring kullen. Om det fungerar bra kan det finnas möjlighet för fodervärden att ta över katten och starta sin egen uppfödning.
  • Uppfödning tar mycket tid i anspråk, både fritid och en del övrig tid. Det kan vara att inte lämna katten ensam, exempelvis när en förlossning närmar sig. Kan man inte jobba hemifrån krävs det att man kan ta ledigt. 
  • Att föda upp katt är en hobby som kostar pengar. Ta reda på och skriv ner alla kostnader som kommer med att vara kattuppfödare. Det är sällan det blir plus i kassan, det handlar snarare om att gå plus minus noll. Men pengar är sällan orsaken till att man väljer att föda upp katter – det handlar om så många andra fördelar.  
  • Besök kattutställningar, även utan katt. Prata med uppfödare, titta på katter och lyssna på domarnas bedömning. Utställningar samlar bred kunskap på ett och samma ställe. Det ger dig också en bra insyn i en kattuppfödares verksamhet. 
  • Lär dig läsa stamtavla. Finns det några sjukdomar i rasen? Vilken typ av hälsotest krävs för att få föda upp? Hur fungerar färglära? Det är några frågor som är bra att ställa sig när man väl bestämt sig för ras. 
  • Gå med i en rasring. Jag är med i Scandinavian Ragdoll Club, där kan man ansöka om att få en mentor som är med under processen med att förbereda sin hona inför parning och förlossning samt även under kullens uppväxt.

Om Anna-Karin Strand

Namn: Anna-Karin Strand
Bor: Falun
Gör: SVERAK-diplomerad kattuppfödare och föder upp rasen ragdoll. Sitter i styrelsen för Scandinavian Ragdoll Club/SRC.
Stamnamn: SE*Birmatösens
Familj: Man, en dotter som flyttat hemifrån samt ett gäng ragdolls.

Relaterade artiklar

Alla artiklar