Ta med hunden till kontoret

Coronapandemin har medfört att rekordmÄnga valt att skaffa hemdjur. Förra Äret registrerades 57 076 nya hundar, en ökning med 11 procent jÀmfört med 2019. Superkul tycker Helga Haak och delar med sig av sina bÀsta tips till de som nu ÄtergÄr till sina jobb.

Det finns mycket att sÀga om den pandemi som hÀrjat sedan början av 2020. Som djurvÀn har det slagit mig hur mÄnga nya kompisar jag fÄtt. Ja, hur mÄnga det Àr som upptÀckt vilket lyckopiller djuren Àr. Hemmajobbandet har till exempel gjort det enklare att skaffa hund och enligt Jordbruksverket registrerades 57 076 hundar under 2020. Det Àr en ökning med nÀrmare 11 procent jÀmfört med de drygt 51 000 som registrerades 2019.
Hundarna har fÄtt en del av oss att kÀnna oss mindre ensamma. De har ocksÄ i större utstrÀckning Àn tidigare fÄtt oss att ta de dÀr helande promenaderna.

Sakta men sÀkert ser det nu ut som att restriktionerna lÀttar och hösten innebÀr att fler ÄtergÄr till sina arbetsplatser. Det blir en omstÀllning. BÄde för oss och djuren. MÄnga av vÄra smÄ vÀnner kan vara hemma ensamma utan problem, som katter, hamstrar, reptiler och kaniner. Men hur ska vi tÀnka kring de djur som inte vill eller Àr vana vid att vara hemma sjÀlva? Som hundar.
Till dig som ska tillbaka till jobbet Ă€r mitt allra bĂ€sta tips att undersöka möjligheten att ta med dig din hund. HĂ€r finns det massor med fördelar. VĂ„ra hundar Ă€r utmĂ€rkta samtalsöppnare gentemot kollegor. De fĂ„r oss att ta regelbundna pauser och hindrar oss frĂ„n att slĂ€nga i oss lunchen framför datorn. Är hunden med pĂ„ jobbet minskar ocksĂ„ stressen över att du har nĂ„gon dĂ€r hemma som vĂ€ntar.
SjÀlv har jag alltid haft turen att mina hundar kunnat följa med till jobbet. Dessutom Àr mina barn sÄ pass stora nu att de kan hjÀlpa till med bÄde Vera och Maggan. Det Àr ett ansvar som jag tycker det Àr fint att de fÄr lÀra sig.

Minst lika viktigt Àr förstÄs att erkÀnna för dig sjÀlv om du inte fÄr ihop vardagen nÀr den drar igÄng. BÄde för din egen och ditt djurs skull. HÀr Àr mitt tips att vÄga ta hjÀlp. Kanske finns det fler lösningar Àn du först trodde?

Till dig som mÄste lÀmna ditt djur hemma i höst

  1. Ta hjÀlp av andra. Finns det fler i familjen som kan vÀxeldra? Kanske nÄgon jobbar skift, slutar tidigare eller har nÀrmare hem pÄ lunchen? Kanske finns det nÄgon slÀkting eller vÀn som gÀrna skulle vilja vara med ditt djur dÄ och dÄ?
  2. Skaffa en kompis. Om du redan i förvÀg vet att det kommer bli lÄnga stunder pÄ egen hand för ditt djur kanske det Àr dags att ska skaffa en artfrÀnde. LÀs pÄ vad ditt djur föredrar och vÀnj djuren i god tid med varandra.
  3. Skapa en trygg plats. MÄnga djur sover eller vilar nÀr du inte Àr hemma. Se dÀrför till att ditt djur har en lugn, skön och trygg plats som den gillar. Innan du Äker Àr det ocksÄ en god idé att interagera med ditt djur och sedan se till att det varvar ned.
  4. Testa ny teknik. I vĂ„ras kom till exempel en produkt frĂ„n TRIXIE som kan vara till stor hjĂ€lp – en foderautomat som kopplas till smartphone. Foderautomaten styrs med hjĂ€lp av en app och den inbyggda kameran gör att du pĂ„ ett enkelt sĂ€tt kan se och prata med ditt djur.

Relaterade artiklar

Alla artiklar