Ta med hunden till kontoret

Coronapandemin har medfört att rekordmånga valt att skaffa hemdjur. Förra året registrerades 57 076 nya hundar, en ökning med 11 procent jämfört med 2019. Superkul tycker Helga Haak och delar med sig av sina bästa tips till de som nu återgår till sina jobb.

Det finns mycket att säga om den pandemi som härjat sedan början av 2020. Som djurvän har det slagit mig hur många nya kompisar jag fått. Ja, hur många det är som upptäckt vilket lyckopiller djuren är. Hemmajobbandet har till exempel gjort det enklare att skaffa hund och enligt Jordbruksverket registrerades 57 076 hundar under 2020. Det är en ökning med närmare 11 procent jämfört med de drygt 51 000 som registrerades 2019.
Hundarna har fått en del av oss att känna oss mindre ensamma. De har också i större utsträckning än tidigare fått oss att ta de där helande promenaderna.

Sakta men säkert ser det nu ut som att restriktionerna lättar och hösten innebär att fler återgår till sina arbetsplatser. Det blir en omställning. Både för oss och djuren. Många av våra små vänner kan vara hemma ensamma utan problem, som katter, hamstrar, reptiler och kaniner. Men hur ska vi tänka kring de djur som inte vill eller är vana vid att vara hemma själva? Som hundar.
Till dig som ska tillbaka till jobbet är mitt allra bästa tips att undersöka möjligheten att ta med dig din hund. Här finns det massor med fördelar. Våra hundar är utmärkta samtalsöppnare gentemot kollegor. De får oss att ta regelbundna pauser och hindrar oss från att slänga i oss lunchen framför datorn. Är hunden med på jobbet minskar också stressen över att du har någon där hemma som väntar.
Själv har jag alltid haft turen att mina hundar kunnat följa med till jobbet. Dessutom är mina barn så pass stora nu att de kan hjälpa till med både Vera och Maggan. Det är ett ansvar som jag tycker det är fint att de får lära sig.

Minst lika viktigt är förstås att erkänna för dig själv om du inte får ihop vardagen när den drar igång. Både för din egen och ditt djurs skull. Här är mitt tips att våga ta hjälp. Kanske finns det fler lösningar än du först trodde?

Till dig som måste lämna ditt djur hemma i höst

  1. Ta hjälp av andra. Finns det fler i familjen som kan växeldra? Kanske någon jobbar skift, slutar tidigare eller har närmare hem på lunchen? Kanske finns det någon släkting eller vän som gärna skulle vilja vara med ditt djur då och då?
  2. Skaffa en kompis. Om du redan i förväg vet att det kommer bli långa stunder på egen hand för ditt djur kanske det är dags att ska skaffa en artfrände. Läs på vad ditt djur föredrar och vänj djuren i god tid med varandra.
  3. Skapa en trygg plats. Många djur sover eller vilar när du inte är hemma. Se därför till att ditt djur har en lugn, skön och trygg plats som den gillar. Innan du åker är det också en god idé att interagera med ditt djur och sedan se till att det varvar ned.
  4. Testa ny teknik. I våras kom till exempel en produkt från TRIXIE som kan vara till stor hjälp – en foderautomat som kopplas till smartphone. Foderautomaten styrs med hjälp av en app och den inbyggda kameran gör att du på ett enkelt sätt kan se och prata med ditt djur.

Relaterade artiklar

Alla artiklar