Hon är canineopat och driver Varbergs Hundhälsa. Djuren har alltid funnits i hennes liv – hon växte upp med hund och skaffade en egen rottweiler i 20-årsåldern. Efter att ha studerat på UPH*, som bland annat utbildar terapeuter för hundar, sysslar hon numera med sin hobby på heltid.
– Jag har världens bästa jobb! Det är fantastiskt att få träffa så många hundindivider. Ibland kan det förstås vara tungt att se om de har väldigt ont, men det känns samtidigt väldigt bra att få se och följa dem när de blir bättre.
Vilka besvär har de hundar som kommer till dig?
– Många hundar kommer hit efter remiss från veterinär. Det kan vara att de har artros eller att de behöver rehabilitering efter en operation, exempelvis om de fått korsbandet ersatt. Andra hundar behöver hjälp med spända muskler eller olika avlastningsproblem. När hunden undviker att gå på ett ben för att det gör ont kan det göra att den får andra problem eftersom den belastar resten av kroppen fel, så då gäller det att se över hela hunden och hitta grundproblematiken.
Hur ser man på en hund att den har ont eller problem med lederna?
– Det är väldigt individuellt, men det kan exempelvis vara att den inte längre hoppar upp eller ner från soffan eller sängen. Hunden kanske gnäller på ett annat sätt än tidigare eller har ett förändrat rörelsemönster. Det är också vanligt att man märker att hunden är mindre aktiv.
Hur ska man tänka när det gäller hundens sovplats?
– En frisk hund kan bestämma själv och ska sova där den tycker att det är skönast, men om det går kan man försöka få den att undvika ett stenhårt golv. Ett hårt underlag kan göra att hunden får liggsår, det är inte farligt men ändå något man vill undvika. Det finns flera olika ortopediska bäddar som formar sig efter kroppen och de kan vara bra för de hundar som haft eller har ledproblem, och som behöver en lite extra skonsam sovplats.