Sov gott! Så väljer du rätt bädd till din hund

En skön hundbädd på en trygg plats är viktigt för vila och återhämtning. Att välja i det stora utbudet som finns kan vara en utmaning. En mjuk fleecekudde, en skinnbädd eller kanske en ortopedisk dyna med Memory foam? ZooMetro ger dig några hjälpsamma tips på vägen.

– En frisk hund kan bestämma själv och ska sova där den tycker att det är skönast, men om det går kan man undvika att hunden inte ligger allt för mycket på ett stenhårt golv. Ett hårt underlag kan göra att hunden får liggsår, det är inte farligt men något man vill undvika, säger Karolina Nilsson, canineopat, till ZooMetro.

Det första du ska tänka på är hur hundbädden ska användas. Kommer den alltid att vara placerad på samma ställe eller behöver den vara enkel att flytta? Ska den stå utomhus och tåla väder och vind? Utöver det är det din hunds förutsättningar som ska styra valet, och framför allt hundens päls, ålder och hälsa.

Hundar med mycket och tjock päls blir lätt varma och föredrar ofta en svalare bädd, till exempel i skinn eller läder. Tänk bara på att samma skinnbädd snabbt blir varm om den får stå i solen. Har din hund mindre päls så kan en mysig fleecebädd hjälpa den att hålla värmen.

För att hitta en lagom storlek på bädden kan du mäta din hund från nosen till svansroten och sedan lägga på 25 centimeter. Då kommer din hund att ha gott om plats att bädda in sig och byta sovställning. Är du på jakt efter en bädd till din valp är det klokt att tänka på framtiden och köpa en lite större bädd redan från början.

För äldre hundar och hundar med rygg- och ledproblem kan det vara en god idé att investera i en ortopedisk bädd.

– Det finns flera olika ortopediska bäddar som formar sig efter kroppen och de kan vara bra för hundar som har eller har haft ledproblem och som behöver en lite extra skonsam sovplats, säger Karolina.

En ortopedisk bädd är tillverkad med Memory foam som dels stabiliserar bädden och gör att materialet andas och formar sig efter hundens kropp och temperatur. På så sätt avlastas känsliga kroppsdelar och din hund kan behålla en behaglig kroppstemperatur.

TRIXIE har under sina varumärken Bendson och Vital samlat sina ortopediska bäddar och dynor till hundar. De tillverkas i en europeisk fabrik som även tillverkar Memory Foam-madrasser till människor. Besök din ZooMetro-butik för att hitta den bädd som passar din hund bäst.

Harvey bädd

Bädd i långhårig plysch. Polyesterklädsel och polyesterfyllning. Halkfri botten.

Harvey Igloo

Bädd i långhårig plysch. Polyesterklädsel och polyesterfyllning. Halkfri botten.

Lino - Vital memory foam

Lino är en ortopedisk bädd med Memory skum som formar sig för att stödja husdjurets kropp och hjälper på så sätt till att på ett optimalt sätt tryckfördela. Rekommenderas speciellt till äldre husdjur eller till dem med ledbesvär eller dålig rygg. Hundbädden är svart/grå och har ett yttertyg i mockaimitation och mjuk insida med strukturerad plysch. Både överdrag och kudde tål maskintvätt i 30°C.

Relaterade artiklar

Alla artiklar