Nyårsafton är en mardröm för många hundar och hundägare. Trots ett smällarförbud 2001 har försäljningen av pyroteknik fortsatt och problemen likaså, men Svenska Kennelklubben ger inte upp kampen för ett fyrverkerifritt Sverige: ”Vi är mer än en halv miljon hushåll som har hund i landet – tillsammans kan vi göra skillnad”, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben (SKK).
Stress, rädsla och smärta. Det är bara några av de känslor som en hund kan uppleva när nyårsfyrverkerierna drar igång. – Decibelnivån är så hög att hundarna känner smärta som gör att de blir stressade och rädda.
Det säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben (SKK), som kämpar för ett förbud mot försäljning av fyrverkerier i Sverige. I början av 90-talet tog SKK:s länsklubb i Stockholm initiativ till Antismällarprojektet, som ledde till ett smällarförbud i Sverige år 2001.
– Det var positivt, men snart började marknaden hitta vägar att kringgå förbudet genom att förändra produkterna eller deras namn. Nyårsafton är därmed fortsatt en mardrömshögtid – inte bara för hundar men också för hundägare som mår dåligt när de ser sina djur lida.
Läs mer: ZooMetro tipsar: Bodywrapping kan lindra hundens rädsla
“Jag tror att vi måste lyfta frågan från hundar till människor för att få en större förståelse. ”
Det finns enskilda kommuner som har infört förbud eller restriktioner i form av vilka tider och platser man får skjuta fyrverkerier på – men i flera fall har länsstyrelserna rivit upp de besluten, berättar Hans Rosenberg.
– Vi vill att kommunerna ska få besluta själva i frågan utan att länsstyrelsen lägger sig i. Men allra helst vill vi se en begränsning kring tider och platser för fyrverkerier – och då är det beslutsfattarna man måste gå på.
I början av 2017 skickade SKK, tillsammans med Svenska Brukshundklubben, Djurskyddet Sverige och Djurens rätt, in en namninsamling till regeringen och den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S). Listan, med över 100 000 namn, krävde en begräsning av privat-personers användande av fyrverkerier.
– Vi fick svaret att de inte såg något behov för en lagändring. Men frågan aktualiseras alltid vid säsongen. Efter händelsen i Malmö här om året, när vissa sköt mot människor med fyrverkerier, blev uppmärksamheten stor. Jag tror att vi måste lyfta frågan från hundar till människor för att få en större förståelse. Dessutom är många andra djur drabbade, liksom naturen, säger Hans Rosenberg.
Så här skrev Anders Ygeman i ett mejl till SVT Nyheter i januari 2017: ”Det finns möjligheter att inom ramen för gällande lagstiftning begränsa och ingripa när använd-andet av pyroteknik innebär en risk att skada andra. Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns.”
Men det finns mycket som du som djurägare kan göra för att påverka, menar Hans Rosenberg. Till exempel kan du prata med lokala politiker, eller att sluta handla på affärer som säljer pyroteknik.
– Berätta för butiken varför du bojkottar dem och sprid ordet vidare till andra djurägare. Många butikskedjor har faktiskt tagit ställning genom att sluta sälja pyroteknik, vilket är jättebra.
SKK ger inte upp kampen och även inför årets nyårsfirande kommer de att uppmärksamma sitt smällaruppror.
– Vi är mer än en halv miljon hushåll som har hund i landet – tillsammans kan vi göra skillnad.
Vi använder cookies och andra tekniker för att anpassa din användarupplevelse, för marknadsföring samt för att förstå hur du och andra använder vår webbsite. För att se en komplett information om våra Cookies kan du läsa mer