SmÀllaruppror: De vill stoppa fyrverkerierna

Text: Josefin Svenberg & Klara Stefansson

Foto: Shutterstock, MÄns Engelbrektsson, SKK.

NyĂ„rsafton Ă€r en mardröm för mĂ„nga hundar och hundĂ€gare. Trots ett smĂ€llarförbud 2001 har försĂ€ljningen av pyroteknik fortsatt och problemen likasĂ„, men Svenska Kennelklubben ger inte upp kampen för ett fyrverkerifritt Sverige: ”Vi Ă€r mer Ă€n en halv miljon hushĂ„ll som har hund i landet – tillsammans kan vi göra skillnad”, sĂ€ger Hans Rosenberg, presstalesperson pĂ„ Svenska Kennelklubben (SKK).

Stress, rĂ€dsla och smĂ€rta. Det Ă€r bara nĂ„gra av de kĂ€nslor som en hund kan uppleva nĂ€r nyĂ„rsfyrverkerierna drar igĂ„ng. – DecibelnivĂ„n Ă€r sĂ„ hög att hundarna kĂ€nner smĂ€rta som gör att de blir stressade och rĂ€dda.

Det sÀger Hans Rosenberg, presstalesperson pÄ Svenska Kennelklubben (SKK), som kÀmpar för ett förbud mot försÀljning av fyrverkerier i Sverige. I början av 90-talet tog SKK:s lÀnsklubb i Stockholm initiativ till AntismÀllarprojektet, som ledde till ett smÀllarförbud i Sverige Är 2001.

– Det var positivt, men snart började marknaden hitta vĂ€gar att kringgĂ„ förbudet genom att förĂ€ndra produkterna eller deras namn. NyĂ„rsafton Ă€r dĂ€rmed fortsatt en mardrömshögtid – inte bara för hundar men ocksĂ„ för hundĂ€gare som mĂ„r dĂ„ligt nĂ€r de ser sina djur lida.

LÀs mer: ZooMetro tipsar: Bodywrapping kan lindra hundens rÀdsla

“Jag tror att vi mĂ„ste lyfta frĂ„gan frĂ„n hundar till mĂ€nniskor för att fĂ„ en större förstĂ„else. ”

Det finns enskilda kommuner som har infört förbud eller restriktioner i form av vilka tider och platser man fĂ„r skjuta fyrverkerier pĂ„ – men i flera fall har lĂ€nsstyrelserna rivit upp de besluten, berĂ€ttar Hans Rosenberg.

– Vi vill att kommunerna ska fĂ„ besluta sjĂ€lva i frĂ„gan utan att lĂ€nsstyrelsen lĂ€gger sig i. Men allra helst vill vi se en begrĂ€nsning kring tider och platser för fyrverkerier – och dĂ„ Ă€r det beslutsfattarna man mĂ„ste gĂ„ pĂ„.

I början av 2017 skickade SKK, tillsammans med Svenska Brukshundklubben, Djurskyddet Sverige och Djurens rÀtt, in en namninsamling till regeringen och den dÄvarande inrikesministern Anders Ygeman (S). Listan, med över 100 000 namn, krÀvde en begrÀsning av privat-personers anvÀndande av fyrverkerier.

– Vi fick svaret att de inte sĂ„g nĂ„got behov för en lagĂ€ndring. Men frĂ„gan aktualiseras alltid vid sĂ€songen. Efter hĂ€ndelsen i Malmö hĂ€r om Ă„ret, nĂ€r vissa sköt mot mĂ€nniskor med fyrverkerier, blev uppmĂ€rksamheten stor. Jag tror att vi mĂ„ste lyfta frĂ„gan frĂ„n hundar till mĂ€nniskor för att fĂ„ en större förstĂ„else. Dessutom Ă€r mĂ„nga andra djur drabbade, liksom naturen, sĂ€ger Hans Rosenberg.

SĂ„ hĂ€r skrev Anders Ygeman i ett mejl till SVT Nyheter i januari 2017: ”Det finns möjligheter att inom ramen för gĂ€llande lagstiftning begrĂ€nsa och ingripa nĂ€r anvĂ€nd-andet av pyroteknik innebĂ€r en risk att skada andra. Jag utgĂ„r frĂ„n att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns.”

Men det finns mycket som du som djurÀgare kan göra för att pÄverka, menar Hans Rosenberg. Till exempel kan du prata med lokala politiker, eller att sluta handla pÄ affÀrer som sÀljer pyroteknik.

– BerĂ€tta för butiken varför du bojkottar dem och sprid ordet vidare till andra djurĂ€gare. MĂ„nga butikskedjor har faktiskt tagit stĂ€llning genom att sluta sĂ€lja pyroteknik, vilket Ă€r jĂ€ttebra.

SKK ger inte upp kampen och Àven inför Ärets nyÄrsfirande kommer de att uppmÀrksamma sitt smÀllaruppror.

– Vi Ă€r mer Ă€n en halv miljon hushĂ„ll som har hund i landet – tillsammans kan vi göra skillnad.

Relaterade artiklar

Alla artiklar