SLUTSKÄLLT!

Irriterade grannar och fotgängare som blir rädda. Hundar som skäller kan vara problematiskt i många sammanhang. Här får du konkreta tips på hur du kommer tillrätta med beteendet.

Först och främst är det viktigt att hitta anledningen till varför din hund skäller. Angrip orsaken — inte skallet. Skäller hunden när den är stressad? Glad? Hungrig?

Det ligger i hundars natur att vakta. Kommer någon gåendes mot tomten, eller utanför staketet — ja, då är det en inkräktare i hundens ögon. Kanske får du som ägare tänka om och inte låta hunden vara ute ensam för länge i trädgården, om den ens ska vara där alls på egen hand.

Ofta skäller en hund i hallen, när det kommer besök. Istället för att gå ut i hallen och tysta hunden — testa att få bort hunden från hallen. Låt besökaren komma in först och låt hunden vänta på sin tur med att hälsa, när den tystnat. Sker mötet redan i trädgården och hunden skäller — be din besökare att helt enkelt nonchalera hunden. Glöm heller inte vikten av positiv betingning. Och varför inte låta besökaren vara den som ger hunden godis när den slutat skälla?

Om din hund börjar skälla vid möte med barn, så är det återigen viktigt att fundera på anledningen till varför hunden skäller. Barn beter sig ofta inte som vuxna, framför allt inte småbarn. De kan föra mycket oväsen, springa runt och kanske närma sig hunden för snabbt. Många hundar blir stressade av barn och börjar därför skälla. Så, tänk på att bestämma — för hundens bästa — hur barn får vara kring hunden. Se till att du som matte eller husse är närvarande i mötet och kan vägleda och ge trygghet för båda parter. Fundera också på exponeringstiden, kanske är det läge att börja med kortare sessioner och vänja in successivt? Att umgås med barn kan vara utmattande för den ovane — det gäller för både människor och djur.

 

Det gäller att

Hitta orsaken. Vad är det som gör att din hund skäller? Fokusera på det, inte på själva skallet.

Vara konsekvent. Bestäm dig för att göra på ett sätt, och ha tålamod.

 Agera lugnt och sansat. Om du själv höjer rösten och kanske stampar i golvet samtidigt som du säger ”tyst” — då kan hunden uppleva dig som stressad och högljudd, vilket förvärrar situationen.

Aktivera er.  Utmana dig själv och hunden, både fysiskt och mentalt! Det finns många anledningar till varför en hund skäller — men när du är hemma, se till att ägna tid åt hunden genom att leka och ta långa promenader.

Skulle problemen inte förbättras alls kan du alltid söka professionell hjälp. Det finns också allt från poddar till youtubeklipp som visar olika träningssätt. Hela internet är fullt av tips och inspiration!

Relaterade artiklar

Alla artiklar