SLUTSKÄLLT!

Text: Klara RenöfÀlt

Foto: Shutterstock

Irriterade grannar och fotgÀngare som blir rÀdda. Hundar som skÀller kan vara problematiskt i mÄnga sammanhang. HÀr fÄr du konkreta tips pÄ hur du kommer tillrÀtta med beteendet.

Först och frĂ€mst Ă€r det viktigt att hitta anledningen till varför din hund skĂ€ller. Angrip orsaken — inte skallet. SkĂ€ller hunden nĂ€r den Ă€r stressad? Glad? Hungrig?

Det ligger i hundars natur att vakta. Kommer nĂ„gon gĂ„endes mot tomten, eller utanför staketet — ja, dĂ„ Ă€r det en inkrĂ€ktare i hundens ögon. Kanske fĂ„r du som Ă€gare tĂ€nka om och inte lĂ„ta hunden vara ute ensam för lĂ€nge i trĂ€dgĂ„rden, om den ens ska vara dĂ€r alls pĂ„ egen hand.

Ofta skĂ€ller en hund i hallen, nĂ€r det kommer besök. IstĂ€llet för att gĂ„ ut i hallen och tysta hunden — testa att fĂ„ bort hunden frĂ„n hallen. LĂ„t besökaren komma in först och lĂ„t hunden vĂ€nta pĂ„ sin tur med att hĂ€lsa, nĂ€r den tystnat. Sker mötet redan i trĂ€dgĂ„rden och hunden skĂ€ller — be din besökare att helt enkelt nonchalera hunden. Glöm heller inte vikten av positiv betingning. Och varför inte lĂ„ta besökaren vara den som ger hunden godis nĂ€r den slutat skĂ€lla?

Om din hund börjar skĂ€lla vid möte med barn, sĂ„ Ă€r det Ă„terigen viktigt att fundera pĂ„ anledningen till varför hunden skĂ€ller. Barn beter sig ofta inte som vuxna, framför allt inte smĂ„barn. De kan föra mycket ovĂ€sen, springa runt och kanske nĂ€rma sig hunden för snabbt. MĂ„nga hundar blir stressade av barn och börjar dĂ€rför skĂ€lla. SĂ„, tĂ€nk pĂ„ att bestĂ€mma — för hundens bĂ€sta — hur barn fĂ„r vara kring hunden. Se till att du som matte eller husse Ă€r nĂ€rvarande i mötet och kan vĂ€gleda och ge trygghet för bĂ„da parter. Fundera ocksĂ„ pĂ„ exponeringstiden, kanske Ă€r det lĂ€ge att börja med kortare sessioner och vĂ€nja in successivt? Att umgĂ„s med barn kan vara utmattande för den ovane — det gĂ€ller för bĂ„de mĂ€nniskor och djur.

 

Det gÀller att

Hitta orsaken. Vad Àr det som gör att din hund skÀller? Fokusera pÄ det, inte pÄ sjÀlva skallet.

Vara konsekvent. BestÀm dig för att göra pÄ ett sÀtt, och ha tÄlamod.

 Agera lugnt och sansat. Om du sjĂ€lv höjer rösten och kanske stampar i golvet samtidigt som du sĂ€ger ”tyst” — dĂ„ kan hunden uppleva dig som stressad och högljudd, vilket förvĂ€rrar situationen.

Aktivera er.  Utmana dig sjĂ€lv och hunden, bĂ„de fysiskt och mentalt! Det finns mĂ„nga anledningar till varför en hund skĂ€ller — men nĂ€r du Ă€r hemma, se till att Ă€gna tid Ă„t hunden genom att leka och ta lĂ„nga promenader.

Skulle problemen inte förbÀttras alls kan du alltid söka professionell hjÀlp. Det finns ocksÄ allt frÄn poddar till youtubeklipp som visar olika trÀningssÀtt. Hela internet Àr fullt av tips och inspiration!

Relaterade artiklar

Alla artiklar