Skonsamt och stimulerande med hundsim

Badkruka eller badanka, hur Àr din hund? Faktum Àr att alla hundar, oavsett ras, mÄr bra av att simma. Det Àr en hÀlsofrÀmjande aktivitet som stÀrker bÄde muskler och hjÀrta. Hundfysioterapeuten Emelie Jonsson delar med sig av sina bÀsta tips till dig som vill börja simtrÀna med din hund i sommar.

All fysisk aktivitet i en hunds liv innehĂ„ller belastning – utom simning. I vattnet kan hunden röra sig obehindrat och trĂ€na upp kroppens muskler utan att lederna anstrĂ€ngs, vilket gör simning till en trĂ€ningsform som Ă€r bra bĂ„de för styrka och kondition. 

– Oavsett hundens aktivitetsnivĂ„ i övrigt sĂ„ Ă€r simning en skonsam trĂ€ningsform. Även hundar som lider av olika fysiska skador mĂ„r bra av simning eftersom vattnet kan göra att hunden vĂ„gar ta i utan att det belastar lederna, berĂ€ttar Emelie Jonsson som Ă€r utbildad hundfysioterapeut. Hon driver företaget HundhĂ€lsan med eget hundsim i Svensbyn utanför PiteĂ„.

“– GĂ„ ut i vattnet och försök vara avslappnad sĂ„ att hunden förstĂ„r att det Ă€r en trygg situation.”

Var avslappnad

För dig som vill ta med hunden ner i plurret Àr det bra att först och frÀmst leta upp en lÄnggrund badplats dÀr hundar Àr vÀlkomna. Information finns oftast pÄ respektive kommuns hemsida. NÀr ni vÀl sett ut en bra plats rekommenderar Emelie att du sjÀlv badar ut tillsammans med din hund. 

– GĂ„ ut i vattnet och försök vara avslappnad sĂ„ att hunden förstĂ„r att det Ă€r en trygg situation. Locka med en leksak, godis eller patĂ© pĂ„ tub som Ă€r speciellt framtagen för hundar. Undvik att stĂ„ kvar vid kanten och kasta en pinne eftersom det vĂ€cker jaktinstinkten vilket kan stressa hunden i onödan. Till en början kan det rĂ€cka med att bara doppa tassarna i vattenbrynet sĂ„ att hunden lĂ€r sig att vattnet inte Ă€r farligt, sĂ€ger Emelie.

Nyckeln till att lyckas med simtrÀningen Àr att börja lugnt och sedan öka successivt. Har du en valp eller en hund som Àr ovan vid vatten kan det vara bra att ta pÄ hunden en flytvÀst, bÄde för sÀkerhetens skull och för att vÀsten gör att hunden fÄr bÀttre balans.

– I början kan du behöva hĂ„lla i hunden sĂ„ att den förstĂ„r att den ska simma. Om hunden vĂ€grar gĂ„ ut i vattnet kan du fĂ„ hjĂ€lpa till lite. Se dĂ€refter till att det finns en progression i simningen sĂ„ att hunden hela tiden lĂ€r sig nĂ„got nytt. Ett exempel Ă€r att lĂ„ta hunden simma slalombana, i Ă„ttor eller runda dig i vattnet för att fĂ„ variation i rörelserna. VĂ€ltrĂ€nade hundar kan Ă€ven simma motströms för att fĂ„ en Ă€nnu effektivare trĂ€ningsform, tipsar Emelie. Hon fortsĂ€tter: 

– Har du en vattenvan hund som gĂ€rna simmar ivĂ€g lĂ„ngt, ta pĂ„ en flytvĂ€st eller hundsele och koppla pĂ„ en spĂ„rlina sĂ„ att du har kontroll över vart hunden tar vĂ€gen.

 

HÄll koll pÄ temperaturen

Under högsommaren Àr simning ett bra sÀtt att aktivera din hund nÀr vÀrmen sÀtter stopp för lÄnga promenader och andra fysiska aktiviteter utomhus.

– För att svalka sig Ă€r bad och simning en utmĂ€rkt aktivitet. Men om hunden ocksĂ„ ska fĂ„ ett bra trĂ€ningspass Ă€r det viktigt att tĂ€nka pĂ„ att inte simma nĂ€r det Ă€r för varmt ute eftersom hundar snabbt fĂ„r upp ett högt tempo vilket pĂ„frestar hjĂ€rtat. Försök i sĂ„ fall att simma pĂ„ kvĂ€llen eller tidig morgon medan lufttemperaturen Ă€r nĂ„got lĂ€gre Ă€n mitt pĂ„ dagen, och gör inte simpassen sĂ„ lĂ„nga, sĂ€ger Emelie. 

Även mitt i vintern, nĂ€r kalla utomhustemperaturer kan sĂ€tta stopp för fysisk aktivering utomhus, Ă€r simning inomhus ett bra alternativ till trĂ€ning.

– Att hĂ„lla uppe simningen Ă€ven under vinterhalvĂ„ret gör att hunden hĂ„ller igĂ„ng samtidigt som den fĂ„r vattenvana inför sommaren. Vet du att hunden kan simma med bra teknik skapar det en trygghet om ni skulle hamna i vatten nĂ€r det inte Ă€r planerat

 

Ladda med energi och vÀtska

Som med all annan fysisk aktivitet gÀller det att ladda upp med energi bÄde före och efter trÀningspasset. Mat kan du ge som tÀtast tvÄ timmar inpÄ, men inte nÀrmare Àn sÄ eftersom det annars kan finnas en risk för magomvridning. TÀnk dock pÄ att fylla pÄ energiförrÄden efter trÀningspasset, exempelvis i form av hundenergidryck. VÀtska Àr extra viktigt nÀr det Àr högsommar och vÀldigt varmt ute. 

För att hunden ska mÄ bra i vattnet behöver vattentemperaturen vara behaglig. Om det Àr för kallt i vattnet nyper det Ät blodkÀrlen vilket gör att blodgenomströmningen i kroppen blir sÀmre. I kallt vatten ökar ocksÄ risken för kramp. 

– En generell regel Ă€r att man ska hĂ„lla sig borta frĂ„n vatten som Ă€r under tio grader. Har hunden en ledĂ„komma Ă€r minst 15 grader att rekommendera, sĂ€ger Emelie.

Varva ner efterÄt

Efter badet Àr det viktigt att torka pÀlsen sÄ torr som det bara gÄr. Vissa hundar Àr mer benÀgna Àn andra att fÄ vÄteksem, sÄ kallade hotspots. En annan Äkomma Àr det som kallas för vattensvans, vilket Àr en inflammation i svansroten som hundar kan fÄ om den blivit blöt och kall i baken utan att torkas ordentligt. 

– Under sommartid gĂ„r det bra att lĂ„ta hunden springa lös och lufttorka. Annars Ă€r det bra att alltid ha med handduk och gĂ€rna Ă€ven en badrock anpassad för hundar som gillar att mysa en stund efter badet, sĂ€ger Emelie. 

Utöver de mÄnga fysiska fördelarna Àr simning ett utmÀrkt sÀtt att stÀrka tilliten mellan dig och din hund. 

– Genom att trĂ€na och simma tillsammans bygger ni ett starkt band till varandra. Det Ă€r sĂ„ roligt att se sin fyrbenta vĂ€n göra nĂ„got den tycker Ă€r riktigt kul. NĂ€r hunden gör framsteg skapar det ocksĂ„ en stolthet hos husse och matte vilket stĂ€rker relationen, avslutar Emelie.

 

Text:

Sofie Lundmark

Börja simma – sĂ„ kommer ni igĂ„ng

  1. Börja med att hitta ett bad dÀr det Àr lÄnggrunt och dÀr hundar Àr vÀlkomna. Bra information om var dessa finns hittar du oftast pÄ kommunens hemsida.
  2.  Innan ni gÄr ner i vattnet, ta gÀrna pÄ hunden en flytvÀst. Det Àr sÀrskilt viktigt om hunden Àr valp eller ovan vid vatten.
  3. GÄ sjÀlv ut i vattnet och se om hunden hakar pÄ sjÀlvmant. Locka med en leksak, godis eller paté pÄ tub som Àr speciellt framtagen för hundar. I början rÀcker det med att hunden doppar tassarna.
  4. NÀr hunden förstÄr att vattnet Àr ofarligt, simma sjÀlv ut en bit och försök fÄ med hunden. Lek med hunden i vattnet sÄ att den förknippar badet med nÄgot roligt.
  5. Börja med korta stunder i vattnet nÀr hunden Àr ovan och utöka successivt till nÀsta gÄng. Ett exempel pÄ progression Àr att simma i Ättor, slalombana eller runda föremÄl.
  6. Efter badet – se till att torka pĂ€lsen torr, anvĂ€nd gĂ€rna en hundmorgonrock eller lĂ„t hunden lufttorka genom att springa av sig.

Om Emelie

Namn: Emelie Jonsson

Gör: Hundfysioterapeut som driver företaget HundhÀlsan med fokus pÄ hundsim och friskvÄrd.

Bor: Svensbyn utanför PiteÄ.

Familj: Sambo, tvÄ barn och hundarna Nypan (Flatcoated retriever) Lexus (JÀmthund) och Asko (Drever).

Relaterade artiklar

Alla artiklar