All fysisk aktivitet i en hunds liv innehåller belastning – utom simning. I vattnet kan hunden röra sig obehindrat och träna upp kroppens muskler utan att lederna ansträngs, vilket gör simning till en träningsform som är bra både för styrka och kondition.
– Oavsett hundens aktivitetsnivå i övrigt så är simning en skonsam träningsform. Även hundar som lider av olika fysiska skador mår bra av simning eftersom vattnet kan göra att hunden vågar ta i utan att det belastar lederna, berättar Emelie Jonsson som är utbildad hundfysioterapeut. Hon driver företaget Hundhälsan med eget hundsim i Svensbyn utanför Piteå.
Var avslappnad
För dig som vill ta med hunden ner i plurret är det bra att först och främst leta upp en långgrund badplats där hundar är välkomna. Information finns oftast på respektive kommuns hemsida. När ni väl sett ut en bra plats rekommenderar Emelie att du själv badar ut tillsammans med din hund.
– Gå ut i vattnet och försök vara avslappnad så att hunden förstår att det är en trygg situation. Locka med en leksak, godis eller paté på tub som är speciellt framtagen för hundar. Undvik att stå kvar vid kanten och kasta en pinne eftersom det väcker jaktinstinkten vilket kan stressa hunden i onödan. Till en början kan det räcka med att bara doppa tassarna i vattenbrynet så att hunden lär sig att vattnet inte är farligt, säger Emelie.
Nyckeln till att lyckas med simträningen är att börja lugnt och sedan öka successivt. Har du en valp eller en hund som är ovan vid vatten kan det vara bra att ta på hunden en flytväst, både för säkerhetens skull och för att västen gör att hunden får bättre balans.
– I början kan du behöva hålla i hunden så att den förstår att den ska simma. Om hunden vägrar gå ut i vattnet kan du få hjälpa till lite. Se därefter till att det finns en progression i simningen så att hunden hela tiden lär sig något nytt. Ett exempel är att låta hunden simma slalombana, i åttor eller runda dig i vattnet för att få variation i rörelserna. Vältränade hundar kan även simma motströms för att få en ännu effektivare träningsform, tipsar Emelie. Hon fortsätter:
– Har du en vattenvan hund som gärna simmar iväg långt, ta på en flytväst eller hundsele och koppla på en spårlina så att du har kontroll över vart hunden tar vägen.
Håll koll på temperaturen
Under högsommaren är simning ett bra sätt att aktivera din hund när värmen sätter stopp för långa promenader och andra fysiska aktiviteter utomhus.
– För att svalka sig är bad och simning en utmärkt aktivitet. Men om hunden också ska få ett bra träningspass är det viktigt att tänka på att inte simma när det är för varmt ute eftersom hundar snabbt får upp ett högt tempo vilket påfrestar hjärtat. Försök i så fall att simma på kvällen eller tidig morgon medan lufttemperaturen är något lägre än mitt på dagen, och gör inte simpassen så långa, säger Emelie.
Även mitt i vintern, när kalla utomhustemperaturer kan sätta stopp för fysisk aktivering utomhus, är simning inomhus ett bra alternativ till träning.
– Att hålla uppe simningen även under vinterhalvåret gör att hunden håller igång samtidigt som den får vattenvana inför sommaren. Vet du att hunden kan simma med bra teknik skapar det en trygghet om ni skulle hamna i vatten när det inte är planerat
Ladda med energi och vätska
Som med all annan fysisk aktivitet gäller det att ladda upp med energi både före och efter träningspasset. Mat kan du ge som tätast två timmar inpå, men inte närmare än så eftersom det annars kan finnas en risk för magomvridning. Tänk dock på att fylla på energiförråden efter träningspasset, exempelvis i form av hundenergidryck. Vätska är extra viktigt när det är högsommar och väldigt varmt ute.
För att hunden ska må bra i vattnet behöver vattentemperaturen vara behaglig. Om det är för kallt i vattnet nyper det åt blodkärlen vilket gör att blodgenomströmningen i kroppen blir sämre. I kallt vatten ökar också risken för kramp.
– En generell regel är att man ska hålla sig borta från vatten som är under tio grader. Har hunden en ledåkomma är minst 15 grader att rekommendera, säger Emelie.
Varva ner efteråt
Efter badet är det viktigt att torka pälsen så torr som det bara går. Vissa hundar är mer benägna än andra att få våteksem, så kallade hotspots. En annan åkomma är det som kallas för vattensvans, vilket är en inflammation i svansroten som hundar kan få om den blivit blöt och kall i baken utan att torkas ordentligt.
– Under sommartid går det bra att låta hunden springa lös och lufttorka. Annars är det bra att alltid ha med handduk och gärna även en badrock anpassad för hundar som gillar att mysa en stund efter badet, säger Emelie.
Utöver de många fysiska fördelarna är simning ett utmärkt sätt att stärka tilliten mellan dig och din hund.
– Genom att träna och simma tillsammans bygger ni ett starkt band till varandra. Det är så roligt att se sin fyrbenta vän göra något den tycker är riktigt kul. När hunden gör framsteg skapar det också en stolthet hos husse och matte vilket stärker relationen, avslutar Emelie.
Text:
Sofie Lundmark