Skapa ett drömboende för hamstern!

Hamstrar, marsvin, möss och råttor. Våra minsta vänner är mer populära än någonsin. Butikschefen Helga Haak tipsar om hur du kan tänka när du ska välkomna en liten kompis hem och hur kul det kan vara att inreda en hamsterbur!

Aldrig har jag varit med om att det har varit ett sånt tryck på hamstermarknaden som det är nu. De ludna små gnagarna är mer populära än någonsin, och det gör mig både glad och stolt. Att välkomna, knyta an till och sköta om ett djur är en otroligt lärorik och givande uppgift – något som fler barn och familjer än någonsin nu verkar få ta sig an. Nog för att hamstrar precis som kaniner, katter, hundar och alla andra djur är egna individer. De må vara urgulliga, men de kan också vara riktigt envisa och om förutsättningarna inte är vad de ska, kan de ibland bli lite vresiga.

Ett tydligt exempel på vikten av rätt förutsättningar är Hedvig. Den vita lilla hamstern som idag stolt och glatt hälsar alla kunder välkomna till min butik ifrån sitt inredda akvarium på kassadisken. Men vägen dit var inte spikrak. Hon hade oturen att två gånger hamna hos familjer där det inte blev helt rätt. Antingen fanns inte riktigt tiden eller så var de inte helt beredda på åtagandet det innebar. Hon fick komma tillbaka båda gångerna och först efter en tur hem till mig (under vilken hon hann rymma och gnaga av en kabel i förrådet) hittade vi en plats där hon verkligen skulle trivas och må bra. Här på kassadisken, bland stockar och stenar, mossor och sandbad, i ett akvarium. För det är nämligen så att hamsterburar går att variera i det oändliga – och det är jättekul, både för dig och för hamstern!

Eftersom hamstrar i det vilda bor i tunnlar och hålor behöver de gångar och möjligheten att gräva. De behöver självklart en bur (men ett akvarium eller terrarium kan gå precis lika bra!), lägg till ett hus där de kan krypa in för att vila, ett sandbad att gräva och tvätta sig i och ett tjockt lager bottensubstrat så har du det viktigaste. Men jag lovar, du kommer inte nöja dig med det. Det finns mängder av inredningsdetaljer i naturmaterial som gör att det bara är fantasin som sätter gränserna. Hinderbanor, stora hjul att springa sig trött i, gungbrädor och repbroar. Och det bästa av allt – du kan alltid lägga till något nytt lite senare, ingen blir gladare än din hamster! Idag är Hedvig den lyckligaste lilla hamstern jag vet. Och fattas bara, hon bor i princip på en all inclusive resort med, eget gym, pool och restaurang på soltaket till ett av sina två hus.

Helgas 3 tips till dig som vill skaffa hamster

1. Innan ni bestämmer er för att skaff­a hamster – se till att ni har tiden som krävs. Alla djur, precis alla, behöver tid, omsorg och kärlek. Var säkra på att ni kan få vardagen att fungera tillsammans innan ni bestämmer er.

2. Ta det lugnt den första tiden. Annars finns risken att du och din nya familjemedlem får en dålig start. Hamstrar är nattdjur – våran dag är deras natt och tvärtom. Knacka försiktigt på deras hus för att ge dem en chans att hinna göra sig redo, och ha inte bråttom att ta upp hamstern i din famn.

3. Inred buren lekfullt och naturligt! I dag finns massor med inredningsdetaljer, hus, möbler och leksaker i naturmaterial. Dels sprider de en trevlig doft av till exempel mossa och bark, dels är de garanterat fria från kemikalier, lim och andra tillsatser och dels håller de buren fräschare längre än de industriellt framtagna alternativen.

Gnagarbur i trä

Skapa ett underbart hem med en rejäl bur som erbjuder stor variation. Fyll med fördel ett djupt lager bottensubstrat åt ditt djur. Genom akrylskivan i nederkant kan du följa hur din gnagare får utlopp för sina naturliga behov av att upptäcka, gräva och bygga. Stort öppningsbart tak underlättar rengöring och utfordring. Obehandlat trä. 100x50x50 cm.

Springhjul

Hjul med korkbeklädd insida som gör den extra skonsam att springa på. Det gediget hjullager gör att hjulet snurrar lätt och tyst. Tips, välja gärna en större storlek på hjulet då det är mer skonsam för din kompis rygg. Obehandlat trä.

Sandbad

Med ett sandbad får din hamster, mus eller ökenråtta på ett naturligt sätt rengöra sig och hålla klorna i trim. De får också utlopp för att gräva, vilket de älskar att göra. Vi rekommenderar att du använder chinchillasand vars fina sandkorn tar sig genom pälsen och in till skinnet utan att skada de fina stråna.

Relaterade artiklar

Alla artiklar