Säkra höstpromenader – 5 saker att tänka på

Krispig luft, prasslande löv och en skog fylld av svamp. Hösten är en härlig årstid för långa promenader men det finns några saker du som hundägare bör vara extra uppmärksam på.

Giftiga svampar
Det är riktigt mysigt att kombinera höstpromenader med svampplockning. Alla svampar i skogen är dock inte ätbara och många av de sorter som är giftiga för oss människor är även giftiga för hundar. De flesta hundar är inte särskilt intresserad av svampar, men om du misstänker att din hund har fått i sig något giftigt bör ni uppsöka en veterinär omedelbart.

svampguiden.com kan du se bilder och läsa om vilka svampar som du bör undvika.

Ekollon
Ekollon ser smaskiga ut och är lätta för din hund att tugga i sig, men de innehåller stora mängder tannin som inte är särskilt bra för hunden. Ämnet är frätande och kan orsaka inflammationer i mag- och tarmkanalens väggar och skada lever och njurar. Symptom på ekollonförgiftning är kräkningar, förstoppning, diarré och trötthet.

Den giftiga hästkastanjen kan ge liknande symtom. Däremot så är den äkta italienska kastanjen helt giftfri och används för sin höga smaklighet i hundfoder.

Se till att ha hunden kopplad i närheten av ekar och hästkastanjeträd och var uppmärksam på vad den mumsar på.

Råttgift
När höstkylan kryper på letar sig möss och råttor gärna in i våra hem. Att lägga ut råttgift är inte lika vanligt som förr eftersom användningen har reglerats kraftigt på senare år, men giftet luktar och smakar gott för hundar och kan göra den sjuk.

Symptom på att din hund har fått i sig råttgift är slöhet och trötthet, blod i avföringen, häftig andning och bleka slemhinnor. Åk direkt till en veterinär om du misstänker att din hund har fått i sig råttgift.

Jaktsäsong och skogspromenader
Höst = jaktsäsong! Även under den här perioden får du gå var du vill i skogen, men det kan vara bra att ha koll på var och när man jagar. Jaktsäsongen i Sverige pågår huvudsakligen från augusti till februari, men start och längd för en viltart kan variera beroende på var i landet du bor.

Ha gärna på dig kläder som gör att du syns och som skiljer sig från omgivningen, till exempel kläder i rött och orange eller en reflexväst. Se till din hund inte springer iväg alltför långt bort eller håll den kopplad. Står det en jaktskylt precis vid erat favoritstråk? Välj en annan slinga den här gången. Skogen är stor och alla får plats.

Trafiken och samhället
Sommarens ljusa och långa kvällar är förbi och vi går mot mörkare tider. Var uppmärksamma när ni rör er i trafiken och se till att både du och din hund syns ordentligt. Reflexer, reflexvästar eller blinkande säkerhetsprodukter gör att du och din vän syns bra även när det börjat skymma. Här kan du läsa mer om hur effektivt reflexer skyddar dig och din hund.

Relaterade artiklar

Alla artiklar