Reflexer skyddar dig och din hund i höstmörkret

Mörkret har börjat göra sitt intåg i Sverige – och med det ökar vikten av att synas när du rör dig i närheten av trafik. Med reflexer på både dig själv och din hund syns ni på betydligt längre avstånd och håller er säkra på höstpromenaderna.

En promenad i stilla, sval höstluft hör till många hundägares stora glädje. Men när sommaren övergår till höst så byts de ljusa nätterna långsamt ut mot allt mörkare kvällar, och även om det var ljust när du gav dig av kan det vara ett helt annat läge på vägen tillbaka. Din vanliga kvällspromenad med hunden görs plötsligt i mörker – och då är det viktigt att skydda både dig själv och din fyrbenta vän mot mörkerolyckor.

I slutet av september går solen ned mellan 18 och 19 beroende på vart du bor i landet och vid dåligt väder blir det mörkare ännu tidigare på kvällen. Att röra sig i mörkret i närheten av trafik, och inte bära reflexer, kan vara livsfarligt. Hela 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt och ökar redan i skymningen. Därför är det viktigt att du och din hund är rätt utrustade med bra reflexer.

Med bra reflexer syns du redan på 125 meters håll för en mötande bilist. Om du saknar reflexer och bär mörka kläder syns du först när bilen är 20–30 meter ifrån dig. En vanlig missuppfattning är att du syns bra så länge det finns gatubelysning, men i själva verket inträffar de flesta mörkerolyckor i just tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

Tänk på att både du och din hund bör vara synliga från alla håll, och att reflexer som sitter lågt och är i rörelse syns allra bäst. Kom också ihåg att reflexer är en förbrukningsvara och bör bytas ut när de blir repiga eller får en matt yta. Till hunden bör du satsa på en reflexväst eller en sele med reflexer, de syns bäst. Komplettera gärna med ett reflexkoppel. Ett blinkande halsband kan vara bra för att du och andra fotgängare bättre ska se var hunden är, men tänk på att lamporna inte syns lika bra för bilister eftersom bilens lampor är starkare än ljuskällorna i halsbandet.

3 saker att tänka på om reflexer

 

  1. Reflexer syns som bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Det är därför bra att placera dem långt ner på benet eller armen.
  2. Reflexer håller inte för alltid. Byt ut dem när de blir repiga eller får en matt yta.

  3. Tvätt försämrar reflexplagget Testa regelbundet att reflexen fungerar genom att lysa på västen med en ficklampa i ett mörkt rum.

Lunas - helreflekterande regntäcke

Diskret camouflagemönstrat och vattentätt täcke där hela tygets utsida reflekterar ljuskällor. Vattentät dragkedja gör det möjligt att kombinera med halsband eller sele. Täcket har ett generöst snitt, steglöst justerbart magband, justerbara öglor för bakbenen och dragsko i nacken. Tvättbar i 30°

Reflexväst

Tillverkad i polyester. Reflex i kanterna runt bröstkorgen, reflekterande logga på sidorna och band vid nacken. Kardborrband i krage och runt bröstkorg gör att västen är snabb och lätt att ta av och på.

Reflexscarf

Säkerhetshalsduk för hundar, reflekterande rand och tassavtryck, med kardborre.

Relaterade artiklar

Alla artiklar