Så gör ni koppelträningen till något kul för er båda

Att inte dra i kopplet och gå fint bredvid matte eller husse kan verka som den svåraste konsten att lära sig. Men med konsekvent träning och positiv inlärning går det att få den mest envisa hund att förstå att kopplet inte är något farligt och att det är du som leder vägen.

Det finns många olika knep för att få din hund att gå fint i kopplet, men grunden är ofta densamma. Nyckeln är att vara konsekvent och lite envis och att belöna och berömma så fort din fyrbenta vän gör rätt.

Öva alltid med rätt förutsättningar

Förberedelser och rätt förutsättningar är viktigt när det kommer till all träning. Välj ett tillfälle där både du och din hund är på gott humör och varken för trötta eller fyllda av energi. Låt gärna din fyrbenta vän leka av sig all överskottsenergi innan det är dags att fokusera på att lära sig något nytt. Använd ett bekvämt halsband eller sele ­– behöver du hjälp med att hitta ett lämpligt kan personalen i din lokala ZooMetro-butik hjälpa dig med råd och tips. Du kan också läsa vår stora guide till hundselar här.

När ni sedan har kopplet på och är ute och går är ska du försöka glömma bort att kopplet finns. Agera som du hade gjort om hunden sprang löst och undvik att försöka styra hunden med hjälp av kopplet. Prata med din hund, använd kroppsspråk och ta tag i hunden för att visa vart ni ska om den inte vill lyssna, men ryck aldrig.

Uppmuntra det beteende du vill se mer av

Positiv inlärning handlar om att belöna och berömma så fort hunden gör rätt, snarare än att skälla eller försöka tvinga hunden till något den själv inte vill.

När din hund börjar dra stannar du helt enkelt och låter inte hunden komma framåt. Här gäller det att vara konsekvent och envis – låt inte din fyrbenta vän vinna uthållighetskampen, för då kommer den att förknippa dragandet med att komma vidare och att få som den vill. Så fort hunden söker din kontakt eller slappnar av och kopplat slaknar ska du däremot berömma, med ord, godbitar och närhet. Det blir ganska många stopp och mycket stillastående i början, men håll ut – det är ett slakt koppel som tar er framåt.

När det är dags att svänga söker du din hunds uppmärksamhet och visar med ord och gester vart ni ska – följer den med så berömmer och belönar du.

Är det för sent om hunden inte längre är valp?

Som tur är går det utmärkt att lära äldre, envisa hundar att gå fint – men det kan kräva lite mer arbete. Ni får mycket gratis av att börja öva tidigt, och inte minst är det enklare att stå emot när en valp drar jämfört med när en fullvuxen hund gör det.

Kom ihåg att ha roligt och bara öva när tillfället är rätt. Gör promenaden till en rolig upplevelse för er båda – passa på att leka och upptäcka nya platser tillsammans. Att leka med kopplet på är också ett bra sätt att normalisera det. Lycka till med träningen!

Källa: Svenska brukshundsklubben.

Relaterade artiklar

Alla artiklar