Så aktiverar du dina kaniner – med allt från inredning till kaninhoppning

Kaniner är både sociala och aktiva djur som älskar att gräva, gnaga och leka. En lycklig kanin är en kanin som får mycket aktivering, helst ett par timmar om dagen. ZooMetro tipsar om hur du inreder ett stimulerande boende, gör måltiden till en spännande skattjakt och hur du kommer igång med kaninhoppning.

I det vilda lever kaniner i stora flockar på uppemot 400 individer. Inom flocken bildas mindre grupperingar på mellan 2 och 8 kaniner, som knyter ett närmre band och äter och vilar tillsammans. Men det är just att kaniner lever i grupp som är det viktiga att ta med sig – en kanin har nämligen ett stort socialt behov, som det är viktigt att vi fyller även för våra tama kaniner. Jordbruksverkets rekommendation är därför att de inte ska bo ensamma utan att man minst bör ha kaniner två och två.

Skapa en stimulerande boendemiljö

Aktivering för kaniner behöver inte betyda en specifik lek eller övningar – även om det också är väldigt uppskattat av din hoppande vän. Börja med att se över kaninens bur eller boende, och utgå ifrån hur kaninen ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden.

I naturen bor kaniner i grävda hålor under jorden, och just att få gräva är viktigt. Har du möjlighet att ha dina kaniner i en utehage med grävbart underlag är det allra bäst, tänk då på att gräva ner ett staket som omgärdar hagen djupt – annars finns risken att de helt enkelt gräver sig ut.

Bor dina kaniner i bur så går det självklart också att fixa bra grävplatser. Det finns praktiska grävlådor att köpa som fylls med sand som kaninerna älskar att gräva i. Om du använder chinchillasand så hjälper den även till att hålla pälsen ren. Ett annat alternativ är att fylla botten av buren med ett extra tjockt lager bottensubstrat. Du kan också bygga spännande tunnlar och gångar i buren med kvistar och grenar, det ger dessutom kaninerna möjlighet att gnaga – något som är viktigt för deras tandhygien.

Att själv söka efter sin mat är betydligt mer spännande än att få den serverad i en skål. Ju påhittigare du är med kaninens boende, desto lättare blir det att skapa roliga skattjakter i den. Du kan både sprida ut fodret i bottensubstratet och burens olika vrår eller använda en aktiveringsboll som portionerar ut maten genom små hål medan kaninen puttar den framåt.

Motion – en naturlig lek

Att röra på sig är både nyttigt och roligt för kaniner. Dels får de utlopp för sina naturliga instinkter och dels förebygger det sjukdomar och besvär med till exempel övervikt. Precis som för hundar och katter finns det många olika leksaker som stimulerar både kaninens hjärna och muskler, och hittar du ingen specifikt utformad för kaniner går sådana för andra djur ofta lika bra.

Har du dina kaniner i bur är det viktigt att låta dem komma ut från den, helst ett par timmar om dagen. Låt dem springa fritt i en större lekhage, antingen inomhus eller utomhus. Eftersom kaniner är bytesdjur kommer de att leta efter platser att gömma sig på, till exempel kaninhus eller rör av hårdpapp. Sätt upp små hinder som de behöver hoppa över för att nå andra platser – allt som kräver fysisk aktivitet kommer visa sig vara roligt.

En aktivitet som kan ge mycket glädje till både dig och dina kaniner är kaninhopning. Det går enkelt att börja i liten skala och testa om det är något för er. Läs vår guide till hur du kommer igång med kaninhoppning här. Lycka till och kom ihåg att leka och gosa mycket!

Källor: Evidensia.se, Jordbruksverket.

Relaterade artiklar

Alla artiklar