Resa med hund – det här gäller på tåget, bussen och i bilen

Högsommarmånaderna är här och det är många som far land och rike runt. Men vad gäller egentligen för våra fyrbenta vänner? Får de följa med på tåget? Behöver de egen biljett på bussen, och hur reser de på säkrast möjliga sätt i bilen?

Oavsett om du reser med bil, tåg eller buss finns det några praktiska saker att tänka på inför resan. Ett tips är att tänka på och planera resan ur ditt djurs perspektiv. Kom ihåg att planera för pauser, res inte för långa sträckor och se till att ditt djur kan äta, dricka och uträtta sina behov i lugn och ro längs vägen.

Tänk på att alltid ta med lite mer mat och vätska än vad du räknar med ska gå åt – man vet aldrig om det blir en försening längs vägen. En favoritleksak är också en bra resekamrat.

Bälte eller bur i bilen

När du och din hund åker bil gäller precis som för oss människor att hunden ska vara fastspänd och säkrad för att klara av inbromsningar utan att riskera att skadas. Det gör du antingen med en transportbur, lastgaller eller ett säkerhets­bälte anpassat för hundar. Du måste också ha god uppsikt över hunden var den än befinner sig i bilen.

Använder du bur är det viktigt att tänka på att hunden ska kunna stå, ligga och vända sig bekvämt och utan bekymmer. Det måste också finnas möjlighet till skugga i buren och självklart ska den vara välventilerad.

Om hunden reser inne i kupén finns speciella selar som enkelt sätts fast i bilens vanliga säkerhetsbälten. För att slippa päls och smuts på dina säten kan du använda ett praktiskt bilsätesskydd – de kommer i flera storlekar och går att ha både i fram- och baksätet.

Minst var sjätte timme behöver du rasta din hund och låta den dricka, men gör det gärna oftare. Tänk på att bilar kan bli väldigt varma under sommarmånaderna när solen är som starkast. Läs mer om hur varmt det kan bli och vad du kan göra om du ser en hund i en bil i vår tidigare artikel på temat.

Två kompisar på tåget

I dag finns många olika tågbolag som trafikerar järnvägarna i Sverige, och som tur är tillåter alla de större bolagen att vi tar med oss våra sällskapsdjur ombord. I regel är två djur tillåtna per passagerare, förutsatt att de kan ligga på golvet intill ditt säte. Har du ett större djur eller vill ha mer plats kan du köpa till en rabatterad biljett för ditt djur, men det ska fortfarande ligga på golvet. Tänk på att varken tåg- eller bussgolv brukar vara särskilt inbjudande, så ta gärna med en filt som din hund kan vila på.

När du bokar biljett, tänk på att boka i den vagn där djur är tillåtna. Mest utrymme brukar man få om man bokar en plats vid ett bord. Går det inte att välja plats vid bokningen så brukar det finns tydliga symboler för var hundar, katter och andra sällskapsdjur är välkomna.

För säkerhets skull, och om du reser med ett mindre tågbolag, bör du alltid kolla med det aktuella bolaget om vad som gäller inför din resa.

Lagom med bus och lek på bussen

Så länge du har din hund i bur eller koppel gäller samma regler på bussen som på tåget, åtminstone hos de större bussbolagen. Eftersom det inte finns speciella djurvagnar på en buss är det enklast att fråga busschauffören var ni kan sitta. Ofta är vissa säten tilltänkta för fyrfota resenärer och deras ägare.

Somliga kommunala bussbolag har helt djurfria linjer – därför är det säkrast att alltid kontrollera att det är tillåtet att djur följer med på den sträcka du har tänkt resa.

I regel är det inga konstigheter alls att ta med sin hund på resan – men det är klokt att planera ett extra varv. Är du det minsta osäker på något, kontakta bolaget och förklara så kommer det säkert att lösa sig. Trevlig resa!

Källor: Svenska kennelklubben, Jordbruksverket

Relaterade artiklar

Alla artiklar