Oavsett om du reser med bil, tåg eller buss finns det några praktiska saker att tänka på inför påskresan. Ett tips är att tänka på och planera resan ur ditt djurs perspektiv. Kom ihåg att planera för pauser, res inte för långa sträckor och se till att ditt djur kan äta, dricka och uträtta sina behov i lugn och ro längs vägen.
Tänk också på att alltid ta med lite mer mat och vatten än vad du räknar med ska gå åt – i trafiken kring högtider är det nämligen lätt hänt att råka ut för förseningar längs vägen. En favoritleksak är också en bra resekamrat som gör att ditt djur kan känna sig trygg.
Bälte eller bur i bilen
När du och din hund åker bil gäller precis som för oss människor att hunden ska vara fastspänd och säkrad för att klara av inbromsningar utan att riskera att skadas. Det gör du antingen med en transportbur, lastgaller eller ett säkerhetssele anpassat för hundar. Du måste också ha god uppsikt över hunden var den än befinner sig i bilen.
Använder du bur är det viktigt att tänka på att hunden ska kunna stå, ligga och vända sig bekvämt och utan bekymmer. Det måste också finnas möjlighet till skugga i buren och självklart ska den vara välventilerad.
Om hunden brukar sitta på bilsätet finns speciella selar som enkelt sätts fast i bilens vanliga säkerhetsbälte. För att slippa päls och smuts på dina säten kan du använda ett praktiskt bilsätesskydd – de kommer i flera storlekar och går att ha både i fram- och baksätet.
Minst var sjätte timme behöver du rasta din hund och låta den dricka, men gör det gärna oftare. Tänk på att bilar fort blir väldigt varma när solen ligger på.
Två kompisar på tåget
Det finns många olika tågbolag som trafikerar järnvägarna i Sverige, och som tur är tillåter alla stora tågbolag att vi tar med oss sällskapsdjur ombord. I regel är två djur tillåtna per passagerare, förutsatt att de kan ligga på golvet intill ditt säte. Har du ett större djur eller vill ha mer plats kan du köpa till utrymme för en rabatterad biljett, men ditt djur ska fortfarande ligga på golvet. Tänk på att varken tåg- eller bussgolv brukar vara särskilt inbjudande, så ta gärna med en filt eller bädd som din hund kan vila på.
När du bokar biljett, tänk på att boka i den vagn där djur är tillåtna. Mest utrymme brukar man få om man bokar en plats vid ett bord. Går det inte att välja plats vid bokningen så brukar det finns tydliga symboler för var hundar, katter och andra sällskapsdjur är välkomna.
För säkerhets skull, särskilt om du reser med ett mindre tågbolag, bör du alltid kolla med det aktuella bolaget om vad som gäller inför din resa.
Bur eller koppel på bussen
Så länge du har din hund i bur eller koppel gäller samma regler på bussen som på tåget, åtminstone hos de större bussbolagen. Det innebär att djuret behöver sitta i bur eller vara kopplad samt sitta eller ligga på golvet. Eftersom det inte finns speciella djurvagnar på en buss är det bäst att fråga busschauffören var ni kan sitta. Ofta är vissa säten tilltänkta för fyrfota resenärer och deras ägare.
Somliga kommunala bussbolag har helt djurfria linjer – därför är det säkrast att alltid kontrollera att det är tillåtet att djur följer med på den sträcka du har tänkt resa. Vad gäller biljett så skiljer det sig en del mellan bussbolagen, på vissa busslinjer åker djuren gratis medan vissa linjer kräver att djuret har en egen biljett. För säkerhets skull, kolla alltid med det aktuella bussbolaget innan ni reser.
I regel är det inga konstigheter alls att ta med sin hund på resan – men det är klokt att planera ett extra varv. Trevlig påskresa!
Källor: Svenska kennelklubben, Jordbruksverket