Res sÀkert med djur

PÄsken Àr hÀr och mÄnga passar pÄ att besöka slÀkt och vÀnner över hela Sverige. Men vad gÀller egentligen nÀr vi reser med vÄra fyrbenta vÀnner? FÄr de följa med pÄ tÄget? Behöver de egen biljett pÄ bussen, och hur reser de bÀst i bilen? Vi reder ut vad som gÀller för en sÀker resa!

Oavsett om du reser med bil, tÄg eller buss finns det nÄgra praktiska saker att tÀnka pÄ inför pÄskresan. Ett tips Àr att tÀnka pÄ och planera resan ur ditt djurs perspektiv. Kom ihÄg att planera för pauser, res inte för lÄnga strÀckor och se till att ditt djur kan Àta, dricka och utrÀtta sina behov i lugn och ro lÀngs vÀgen.

TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att alltid ta med lite mer mat och vatten Ă€n vad du rĂ€knar med ska gĂ„ Ă„t – i trafiken kring högtider Ă€r det nĂ€mligen lĂ€tt hĂ€nt att rĂ„ka ut för förseningar lĂ€ngs vĂ€gen. En favoritleksak Ă€r ocksĂ„ en bra resekamrat som gör att ditt djur kan kĂ€nna sig trygg.

BĂ€lte eller bur i bilen
NÀr du och din hund Äker bil gÀller precis som för oss mÀnniskor att hunden ska vara fastspÀnd och sÀkrad för att klara av inbromsningar utan att riskera att skadas. Det gör du antingen med en transportbur, lastgaller eller ett sÀkerhetssele anpassat för hundar. Du mÄste ocksÄ ha god uppsikt över hunden var den Àn befinner sig i bilen.

AnvÀnder du bur Àr det viktigt att tÀnka pÄ att hunden ska kunna stÄ, ligga och vÀnda sig bekvÀmt och utan bekymmer. Det mÄste ocksÄ finnas möjlighet till skugga i buren och sjÀlvklart ska den vara vÀlventilerad.

Om hunden brukar sitta pĂ„ bilsĂ€tet finns speciella selar som enkelt sĂ€tts fast i bilens vanliga sĂ€kerhetsbĂ€lte. För att slippa pĂ€ls och smuts pĂ„ dina sĂ€ten kan du anvĂ€nda ett praktiskt bilsĂ€tesskydd – de kommer i flera storlekar och gĂ„r att ha bĂ„de i fram- och baksĂ€tet.

Minst var sjÀtte timme behöver du rasta din hund och lÄta den dricka, men gör det gÀrna oftare. TÀnk pÄ att bilar fort blir vÀldigt varma nÀr solen ligger pÄ. 

TvÄ kompisar pÄ tÄget
Det finns mÄnga olika tÄgbolag som trafikerar jÀrnvÀgarna i Sverige, och som tur Àr tillÄter alla stora tÄgbolag att vi tar med oss sÀllskapsdjur ombord. I regel Àr tvÄ djur tillÄtna per passagerare, förutsatt att de kan ligga pÄ golvet intill ditt sÀte. Har du ett större djur eller vill ha mer plats kan du köpa till utrymme för en rabatterad biljett, men ditt djur ska fortfarande ligga pÄ golvet. TÀnk pÄ att varken tÄg- eller bussgolv brukar vara sÀrskilt inbjudande, sÄ ta gÀrna med en filt eller bÀdd som din hund kan vila pÄ.

NÀr du bokar biljett, tÀnk pÄ att boka i den vagn dÀr djur Àr tillÄtna. Mest utrymme brukar man fÄ om man bokar en plats vid ett bord. GÄr det inte att vÀlja plats vid bokningen sÄ brukar det finns tydliga symboler för var hundar, katter och andra sÀllskapsdjur Àr vÀlkomna.

För sÀkerhets skull, sÀrskilt om du reser med ett mindre tÄgbolag, bör du alltid kolla med det aktuella bolaget om vad som gÀller inför din resa.

Bur eller koppel pÄ bussen
SÄ lÀnge du har din hund i bur eller koppel gÀller samma regler pÄ bussen som pÄ tÄget, Ätminstone hos de större bussbolagen. Det innebÀr att djuret behöver sitta i bur eller vara kopplad samt sitta eller ligga pÄ golvet. Eftersom det inte finns speciella djurvagnar pÄ en buss Àr det bÀst att frÄga busschauffören var ni kan sitta. Ofta Àr vissa sÀten tilltÀnkta för fyrfota resenÀrer och deras Àgare.

Somliga kommunala bussbolag har helt djurfria linjer – dĂ€rför Ă€r det sĂ€krast att alltid kontrollera att det Ă€r tillĂ„tet att djur följer med pĂ„ den strĂ€cka du har tĂ€nkt resa. Vad gĂ€ller biljett sĂ„ skiljer det sig en del mellan bussbolagen, pĂ„ vissa busslinjer Ă„ker djuren gratis medan vissa linjer krĂ€ver att djuret har en egen biljett. För sĂ€kerhets skull, kolla alltid med det aktuella bussbolaget innan ni reser.

I regel Ă€r det inga konstigheter alls att ta med sin hund pĂ„ resan – men det Ă€r klokt att planera ett extra varv. Trevlig pĂ„skresa!

KĂ€llor: Svenska kennelklubben, Jordbruksverket

Relaterade artiklar

Alla artiklar