Redo att skaffa valp?

Text: Lina Nilsson
Foto: Shutterstock

En valp innebÀr ansvar för en lÄng tid framöver. Men en ny familjemedlem kan ocksÄ ge oerhört stor glÀdje. Peter Forsberg driver UmeÄ Hundskola och ger dig de viktigaste rÄden pÄ vÀgen.

Peter Forsberg har trÀnat hundar sÄvÀl inom sÀkerhetsbranschen som i brukshundssamanhang i mÄnga Är. Han menar att man bör tÀnka sig för bÄde en och fem gÄnger innan man tar steget och skaffar valp.

– Att ha hund kommer att pĂ„verka ditt liv. Du behöver frĂ„ga dig sjĂ€lv om det finns tid och pengar för en hund. Och inte minst: Vill alla i hushĂ„llet ha en hund? För valpar vĂ€xer upp till hundar och det krĂ€vs att alla Ă€r engagerade.

Som ett allra första steg i valpprocessen Àr det viktigt att du gör research för att bilda dig en uppfattning om vad ett liv med hund faktiskt betyder i vardagen.

– Prata med andra hundĂ€gare och besök vĂ€nner och bekanta som har hund och bor pĂ„ olika sĂ€tt och i olika konstellationer.

VÀlj med hjÀrnan

Research Àr A och O nÀr det gÀller vilken typ av hund ni ska skaffa, framhÄller Peter Forsberg. Svenska Kennelklubben Àr ett utmÀrkt stÀlle att hitta mer information om vilken ras som skulle passa just er.

– MĂ„nga förköper sig och skaffar en hund som kanske krĂ€ver mer stimulans och jobb Ă€n vad det finns utrymme för i livet. Det Ă€r ocksĂ„ vanligt att man kanske tĂ€nker lite för mycket pĂ„ exteriören och bara vĂ€ljer med hjĂ€rtat utan att involvera hjĂ€rnan tillrĂ€ckligt, sĂ€ger Peter och exemplifierar:

– Du kanske har bestĂ€mt dig för en pudel för att du tycker den Ă€r fluffig och gullig. Risken Ă€r att du kommer övermannas av pĂ€lsvĂ„rd och utgifter, som du inte rĂ€knat med. En pudel och en schĂ€fer har mycket gemensamt nĂ€r det gĂ€ller psyket och dĂ„ kanske den sistnĂ€mnda skulle passa bĂ€ttre i din livssituation?

“En pudel och en schĂ€fer har mycket gemensamt nĂ€r det gĂ€ller psyket och dĂ„ kanske den sistnĂ€mnda skulle passa bĂ€ttre i din livssituation?”

StÀll krav pÄ uppfödaren

Peter menar att det Ă€r viktigt att du sĂ€kerstĂ€ller att det Ă€r en seriös uppfödare och vĂ„gar stĂ€lla krav pĂ„ ­uppfödaren – och att du ges möjlighet att göra hembesök och trĂ€ffa kullen.

– Optimalt Ă€r om du fĂ„r trĂ€ffa nĂ€ra slĂ€ktingar till din valp för att se hurdana de Ă€r. BĂ€st Ă€r ju sĂ„ klart helsyskon frĂ„n tidigare kullar, och om det Ă€r geografiskt möjligt: trĂ€ffa Ă€ven pappan.

Han föreslÄr ocksÄ ett strange-room-test, dÀr du sitter sjÀlv i ett rum och valpen slÀpps in sÄ att du fÄr se hur den reagerar nÀr ni Àr ensamma.

–  RĂ€dsla och ett oroligt kynne, ökar risken för aggressionsproblematik. Givetvis ska Ă€ven blyga hundar fĂ„ ett kĂ€rleksfullt hem men Ă€r det din första hund skulle jag rekommendera att du vĂ€ljer en nyfiken hund som sjĂ€lvmant kommer fram och vill leka med dig.

3 tips för första tiden med valpen

Första tiden med valpen

Rucka inte pÄ 8-veckorsregeln. Mellan 8 och 9 veckor Àr hunden mitt i en positiv anknytningsperiod och borgar för att ni ska fÄ en fin relation.

LĂ„t valpen vara med

De första dagarna ska ni givetvis vara hemma med familjen, sÄ att valpen fÄr göra sig hemmastadd. DÀremot vÀntar mÄnga för lÀnge med att ta med den ut i olika sammanhang. Det Àr genom att utforska vÀrlden med sina sinnen som valpen lÀr sig.

Rumsrent

Efter sömn, mat och lek (och femtioelva gĂ„nger dĂ€r emellan): se till att valpen lyckas utrĂ€tta sĂ„ mycket av sina behov som möjligt utomhus. SkĂ€ll inte nĂ€r det sker olyckor men belöna nĂ€r det gĂ„r bra. Positiv betingning och – ut, ut, ut!

Relaterade artiklar

Alla artiklar