Redo att skaffa valp?

En valp innebär ansvar för en lång tid framöver. Men en ny familjemedlem kan också ge oerhört stor glädje. Peter Forsberg driver Umeå Hundskola och ger dig de viktigaste råden på vägen.

Peter Forsberg har tränat hundar såväl inom säkerhetsbranschen som i brukshundssamanhang i många år. Han menar att man bör tänka sig för både en och fem gånger innan man tar steget och skaffar valp.

– Att ha hund kommer att påverka ditt liv. Du behöver fråga dig själv om det finns tid och pengar för en hund. Och inte minst: Vill alla i hushållet ha en hund? För valpar växer upp till hundar och det krävs att alla är engagerade.

Som ett allra första steg i valpprocessen är det viktigt att du gör research för att bilda dig en uppfattning om vad ett liv med hund faktiskt betyder i vardagen.

– Prata med andra hundägare och besök vänner och bekanta som har hund och bor på olika sätt och i olika konstellationer.

Välj med hjärnan

Research är A och O när det gäller vilken typ av hund ni ska skaffa, framhåller Peter Forsberg. Svenska Kennelklubben är ett utmärkt ställe att hitta mer information om vilken ras som skulle passa just er.

– Många förköper sig och skaffar en hund som kanske kräver mer stimulans och jobb än vad det finns utrymme för i livet. Det är också vanligt att man kanske tänker lite för mycket på exteriören och bara väljer med hjärtat utan att involvera hjärnan tillräckligt, säger Peter och exemplifierar:

– Du kanske har bestämt dig för en pudel för att du tycker den är fluffig och gullig. Risken är att du kommer övermannas av pälsvård och utgifter, som du inte räknat med. En pudel och en schäfer har mycket gemensamt när det gäller psyket och då kanske den sistnämnda skulle passa bättre i din livssituation?

“En pudel och en schäfer har mycket gemensamt när det gäller psyket och då kanske den sistnämnda skulle passa bättre i din livssituation?”

Ställ krav på uppfödaren

Peter menar att det är viktigt att du säkerställer att det är en seriös uppfödare och vågar ställa krav på ­uppfödaren – och att du ges möjlighet att göra hembesök och träffa kullen.

– Optimalt är om du får träffa nära släktingar till din valp för att se hurdana de är. Bäst är ju så klart helsyskon från tidigare kullar, och om det är geografiskt möjligt: träffa även pappan.

Han föreslår också ett strange-room-test, där du sitter själv i ett rum och valpen släpps in så att du får se hur den reagerar när ni är ensamma.

–  Rädsla och ett oroligt kynne, ökar risken för aggressionsproblematik. Givetvis ska även blyga hundar få ett kärleksfullt hem men är det din första hund skulle jag rekommendera att du väljer en nyfiken hund som självmant kommer fram och vill leka med dig.

3 tips för första tiden med valpen

Första tiden med valpen

Rucka inte på 8-veckorsregeln. Mellan 8 och 9 veckor är hunden mitt i en positiv anknytningsperiod och borgar för att ni ska få en fin relation.

Låt valpen vara med

De första dagarna ska ni givetvis vara hemma med familjen, så att valpen får göra sig hemmastadd. Däremot väntar många för länge med att ta med den ut i olika sammanhang. Det är genom att utforska världen med sina sinnen som valpen lär sig.

Rumsrent

Efter sömn, mat och lek (och femtioelva gånger där emellan): se till att valpen lyckas uträtta så mycket av sina behov som möjligt utomhus. Skäll inte när det sker olyckor men belöna när det går bra. Positiv betingning och – ut, ut, ut!

Relaterade artiklar

Alla artiklar