Puppy blues? Därför kan du känna dig nere under valptiden

De första veckorna med en ny valp kan vara krävande. Det är en liten varelse som bits, rusar runt, sover dåligt och kräver din ständiga uppmärksamhet. Att vi ibland drabbas av nedstämdhet under den här tiden är kanske inte konstigt. Vi har pratat med etologen, hundinstruktören och mindfulnessläraren Emma Almquist om puppy blues – vad det är och hur man hanterar det. 

Du känner dig otillräcklig, har ångest, sover dåligt och blir lätt irriterad och arg, men den första tiden med valpen ska ju vara magisk? Så varför känns allt mest jobbigt? 

Puppy blues är ett uttryck lånat från USA och kommer från baby blues, den nedstämdhet man kan drabbas av efter att ha fött barn. Det är ett slags ångesttillstånd som snuddar vid depression och är något man har börjat prata om även i samband med att man skaffar en valp eller en vuxen omplaceringshund, berättar Emma Almquist, etolog, hundinstruktör och mindfulnesslärare. 

– Det är en problematik kopplad till förändringar och förväntningar. Det är inget nytt fenomen, när jag pratar om puppy blues i mina sociala medier är det många som känner igen sig. Att vi pratar om det är dock ganska nytt, säger hon. 

Vanliga symptom är minskad aptit, sömnsvårigheter (som inte beror på att valpen inte sover), en allmän känsla av irritation och nedstämdhet. Våra egna och andras förväntningar är en bov i dramat, menar Emma. 

– Jag tror att det blir värre av att vi har en norm som säger att den första tiden med valpen ska vara så fantastisk. Det finns en förväntan från andra och även från en själv att det ska vara otroligt. Det är något med förändringar och den första tiden med ett nytt litet liv som kan trigga ångestkänslor. Jag tror att vi måste erkänna för oss själva att det inte bara är ett rosa glitter att ha en valp. Det är ett litet djur med nålar i munnen som biter i saker, inte kan vara själv och knappt sover. Den känner inte världen, och du känner inte den än. Det är klart att det är jättejobbigt. 

Hur länge de här känslorna håller i sig skiljer sig från person till person. Om det pågår under en begränsad tid och situationen känns hanterbar rekommenderar Emma att man gör sitt bästa för att ta hand om sig själv. Jobba med att vara snäll och förlåtande gentemot dig själv, rör på dig och se om någon vill passa din hund ibland så att du kan få lite egentid. Men om problemen pågår under en längre tid och ditt mående påverkas mycket är det bra att söka hjälp via primärvården. 

– Om man i en sådan situation inte söker hjälp finns risken att det blir en nedåtgående spiral där man mår sämre och sämre och hamnar i ett depressionstillstånd. Det finns studier som visar att hundar kan plocka upp vår stress, så relationen mellan hunden och ägaren kan också bli lidande. 

Det finns några riskfaktorer som är bra att ha koll på, berättar Emma. Om du har någon form av ångestproblematik sedan innan är det lättare att bägaren rinner över. Fundera på vad du behöver för att må bra och försök göra tid och utrymme för det, trots att du får hem en hund som stör dina rutiner. Det kan till exempel handla om att sova ett visst antal timmar eller motionera regelbundet. En annan riskfaktor är om tiden med en ny valp sammanfaller med en annan stor förändring i livet, till exempel om du skaffar barn, flyttar eller blir sjuk samtidigt som du får hem hunden. 

Ytterligare riskfaktorer är om du sedan innan är dålig på att stanna upp, känna efter och ta hand om dig själv eller ägnar dig åt ett överdrivet förberedande i ett försök att kontrollera den nya situationen. 

– Det kan i längden göra mer skada än nytta, säger Emma

Du som nyligen tvingats ta farväl av en tidigare hund kan också löpa större risk att drabbas av puppy blues.

– Det är bra att vara färdig med det mest akuta sorgearbetet innan du skaffar en ny hund. 

En ökad öppenhet kring ämnet och de jobbiga känslorna bidrar till att det blir lättare att hantera, tror Emma. Hon pekar även på vikten av att ta hjälp av andra. 

– Det är helt okej att låna ut din valp till någon bara för att du behöver lite egentid, det kan till och med vara att rekommendera om du är ensam hundägare. 

Hon tar upp färdigheterna man lär sig via stresshantering och mindfulness som bra verktyg att ha med sig. 

– Helst ska man lära sig att hantera sitt inre känsloliv innan man sätter sig själv i en stressig situation. Bli medveten om vad som händer i kroppen och hur du reagerar i olika situationer. Det är lätt att man blir rädd för sin egen ångest, vilket spär på den. Öva på att känna medkänsla med dig själv. De färdigheterna ökar motståndskraften mot de situationer som kommer att stressa dig under valptiden. Att ha lite verktyg i din stresshanteringsverktygslåda kommer tjäna dig väl.

Relaterade artiklar

Alla artiklar