Allergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på så kallade allergen. Pälsdjursallergi är vanligt men begreppet är lite förvirrande, för det är faktiskt inte pälsen man reagerar på.
– Det är luftburna molekyler som exempelvis kan finnas i djurets urin, hudceller eller saliv. De kan sätta sig i pälsen men det är inte hårstråna i sig som ger upphov till allergi, säger Jonas Binnmyr, sekreterare på Astma och Allergiförbundets forskningsfond.
Får du kliande ögon och rinnig näsa när du vistas i samma rum som en katt? Det behöver inte betyda att du får allergiska besvär av en hund. Men det är ganska vanligt att man känner av olika pälsdjur om man är allergisk.
– Det handlar om så kallade korsreaktioner där kroppen reagerar på molekyler som liknar varandra men är från olika källor, till exempel katt, hund och häst.
Att leva med djur ökar dock inte risken för allergi – det är snarare tvärtom. Den som tidigt i livet har ett pälsdjur i hemmet kan faktiskt bli skyddad mot allergi. Däremot ska man undvika kontakt med djuret om man väl har utvecklat en allergi, detta eftersom man i värsta fall kan utveckla astma. Men om man är djurälskare och vill ha ett husdjur finns andra möjligheter. Att vara allergisk mot reptiler är väldigt ovanligt – så kanske är en sköldpadda ett alternativ? Det kan också vara så att det blir aktuellt med den där hunden eller katten senare i livet. Allergier kan gå över – det är åtminstone vanligt att besvären minskar.
Kan man ta ett test för att se om man är allergisk?
– Enbart ett test, är inte tillräckligt tillförlitligt. Om testet däremot visar positivt och man samtidigt har allergiska besvär så kan det vara det – men man kan inte ställa en allergidiagnos enbart med ett blodprov.
Det talas ibland om allergivänliga hundar – finns det?
– Nej, det är en myt. Det finns snarare större skillnader mellan olika individer inom samma ras.