Om olyckan är framme

Som ansvarsfull och klok djurägare gör man naturligtvis allt som står i ens makt för att djuret ska vara säkert och ha det bra. Men olyckor kan vi dessvärre aldrig styra över, här handlar det snarare om att vara väl förberedd och snabbt kunna agera vid en eventuell olyckshändelse. 

Första hjälpen – ABC
Precis som vid alla olycksfall handlar det om att skapa sig en snabb överblick över situationen och att göra saker i rätt ordning. I första hjälpen-sammanhang omtalas ordningen ofta som ABC och handlar kort sagt om Andning, Blödning och Chock. 

Andning
Börja med att känna efter om djuret har puls, det gör du enklast på insidan av låret mot ljumsken. Kontrollera också luftvägarna och se till att ingenting sitter i halsen som stoppar flödet. Om djuret inte andas, påbörja genast hjärt- och lungräddning.    

Hjärt- och lungräddning 

Hundar och katters hjärta sitter på vänster sida, så lägg djuret på högersidan på ett stabilt underlag. 

  1. Räta ut djurets nacke, dra ut tungan och håll igen munnen. Medan du håller ihop munnen, gör du två inblåsningar i nosen.
  2. Gör 30 kraftiga kompressioner på sidan av djurets bröstkorg. Målet är 30 kompressioner på 15 sekunder, så det ska gå ganska snabbt. 
  3. Känn efter om djuret har puls, om inte, upprepa inblåsningar och kompressioner. 

När andning och puls har kommit igång, kontrollera eventuell blödning och chock. Transportera sedan genast hunden till veterinär eller djursjukhus. 

Tekniktips
Hur gör du kompressioner

  • Små djur – På ett mindre djur kan du göra kompressioner med ett enhands-grepp. Placera handen runt bröstbenet och tryck tummen mot fingrarna på andra sidan bröstkorgen.
  • Hundar med smal kilformad bröstkorg – För ett större djur med kilformad bröstkorg (ex. vinthundar) placeras händerna över hjärtat. Böj frambenet utmed bröstkorgen så visar armbågsspetsen var hjärtat är lokaliserat.
  • Hundar med en rundad bröstkorg – För större hundar med välvd bröstkorg (ex. rottweiler) placeras händerna på bröstkorgens högsta punkt.

Kompressionen ska trycka ihop bröstkorgen med en tredjedel, till hälften av bröstkorgens djup. Låt bröstkorgen släppas upp helt mellan kompressionerna, men behåll händerna på plats. 

Blödning 

Om djuret är skadat och blöder gäller det att stoppa blodflödet. Sätt på ett tryckförband och om möjligt, placera den skadade kroppsdelen i högläge. 

Chock
En djur som varit med om en olyckshändelse kan hamna i chock, ett tillståndet som kan vara livshotande och innebär att djuret snabbt behöver komma till veterinär.

Symptom på chock hos hund och katt:

  • Svag, eventuellt oregelbunden puls
  • Snabb, ytlig andning
  • Blekt eller rött tandkött
  • Snabba hjärtslag
  • Kalla öron och tassar 
  • Avvikande kroppstemperatur 
  • Svaghet/yrsel
  • Medvetslöshet

För att vara i chock behöver djuret inte ha alla symptom, det är ändå av största vikt att ta det på allvar. Ett djur i chock kan kollapsa och tillståndet kan snabbt bli mycket kritiskt. 

Om ditt husdjur hamnat i chock:
Försök lugna djuret genom att klappa och prata med lugn röst. Se också till att det håller sig varmt, svep in djuret i en filt och uppsök veterinär snarast.

Relaterade artiklar

Alla artiklar