Om olyckan Àr framme

Som ansvarsfull och klok djurÀgare gör man naturligtvis allt som stÄr i ens makt för att djuret ska vara sÀkert och ha det bra. Men olyckor kan vi dessvÀrre aldrig styra över, hÀr handlar det snarare om att vara vÀl förberedd och snabbt kunna agera vid en eventuell olyckshÀndelse. 

Första hjĂ€lpen – ABC
Precis som vid alla olycksfall handlar det om att skapa sig en snabb överblick över situationen och att göra saker i rÀtt ordning. I första hjÀlpen-sammanhang omtalas ordningen ofta som ABC och handlar kort sagt om Andning, Blödning och Chock. 

Andning
Börja med att kÀnna efter om djuret har puls, det gör du enklast pÄ insidan av lÄret mot ljumsken. Kontrollera ocksÄ luftvÀgarna och se till att ingenting sitter i halsen som stoppar flödet. Om djuret inte andas, pÄbörja genast hjÀrt- och lungrÀddning.    

HjÀrt- och lungrÀddning 

Hundar och katters hjÀrta sitter pÄ vÀnster sida, sÄ lÀgg djuret pÄ högersidan pÄ ett stabilt underlag. 

 1. RÀta ut djurets nacke, dra ut tungan och hÄll igen munnen. Medan du hÄller ihop munnen, gör du tvÄ inblÄsningar i nosen.
 2. Gör 30 kraftiga kompressioner pÄ sidan av djurets bröstkorg. MÄlet Àr 30 kompressioner pÄ 15 sekunder, sÄ det ska gÄ ganska snabbt. 
 3. KÀnn efter om djuret har puls, om inte, upprepa inblÄsningar och kompressioner. 

NÀr andning och puls har kommit igÄng, kontrollera eventuell blödning och chock. Transportera sedan genast hunden till veterinÀr eller djursjukhus. 

Tekniktips
Hur gör du kompressioner

 • SmĂ„ djur – PĂ„ ett mindre djur kan du göra kompressioner med ett enhands-grepp. Placera handen runt bröstbenet och tryck tummen mot fingrarna pĂ„ andra sidan bröstkorgen.
 • Hundar med smal kilformad bröstkorg – För ett större djur med kilformad bröstkorg (ex. vinthundar) placeras hĂ€nderna över hjĂ€rtat. Böj frambenet utmed bröstkorgen sĂ„ visar armbĂ„gsspetsen var hjĂ€rtat Ă€r lokaliserat.
 • Hundar med en rundad bröstkorg – För större hundar med vĂ€lvd bröstkorg (ex. rottweiler) placeras hĂ€nderna pĂ„ bröstkorgens högsta punkt.

Kompressionen ska trycka ihop bröstkorgen med en tredjedel, till hÀlften av bröstkorgens djup. LÄt bröstkorgen slÀppas upp helt mellan kompressionerna, men behÄll hÀnderna pÄ plats. 

Blödning 

Om djuret Àr skadat och blöder gÀller det att stoppa blodflödet. SÀtt pÄ ett tryckförband och om möjligt, placera den skadade kroppsdelen i höglÀge. 

Chock
En djur som varit med om en olyckshÀndelse kan hamna i chock, ett tillstÄndet som kan vara livshotande och innebÀr att djuret snabbt behöver komma till veterinÀr.

Symptom pÄ chock hos hund och katt:

 • Svag, eventuellt oregelbunden puls
 • Snabb, ytlig andning
 • Blekt eller rött tandkött
 • Snabba hjĂ€rtslag
 • Kalla öron och tassar 
 • Avvikande kroppstemperatur 
 • Svaghet/yrsel
 • Medvetslöshet

För att vara i chock behöver djuret inte ha alla symptom, det Àr ÀndÄ av största vikt att ta det pÄ allvar. Ett djur i chock kan kollapsa och tillstÄndet kan snabbt bli mycket kritiskt. 

Om ditt husdjur hamnat i chock:
Försök lugna djuret genom att klappa och prata med lugn röst. Se ocksÄ till att det hÄller sig varmt, svep in djuret i en filt och uppsök veterinÀr snarast.

Relaterade artiklar

Alla artiklar