MĂ€rkning av katter kan snart bli verklighet

Katt Ă€r ett av vĂ„ra vanligaste husdjur. ÄndĂ„ finns det i dag ingen mĂ€rkning och registrering av katter, pĂ„ samma sĂ€tt som det finns för hundar. Det ska det nu bli Ă€ndring pĂ„ – enligt ett nytt lagförslag frĂ„n regeringen.

Uppskattningsvis Àr cirka 100 000 katter hemlösa i Sverige just nu. En del har sprungit bort och förvildats, vissa har övergivits av sina Àgare och en del föds till en oviss framtid av redan hemlösa honkatter. Obligatorisk mÀrkning och registrering av katter har lÀnge varit en aktuell frÄga, men har först nu tagits upp pÄ allvar av regeringen. I ett nytt lagförslag som presenterades av Regeringskansliet i oktober 2021 ska katter omfattas av liknande mÀrkningskrav som i dag finns för hundar.

StÀrker kattens status
Syftet med lagÀndringen Àr att göra det enklare att Äterförena bortsprungna katter med sina Àgare. Samtidigt stÀrker det djurskyddet och statusen för katten som sÀllskapsdjur.
– För att öka skyddet för katterna vill vi nu underlĂ€tta för myndigheterna och de ideella organisationer som arbetar med katter att skilja Ă€gda katter frĂ„n katter som saknar ett hem, sĂ€ger nĂ€ringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.
Regeringen föreslĂ„r att registeransvaret ska ligga hos Jordbruksverket. Även Tullverket, lĂ€nsstyrelserna, Polismyndigheten och kommunala nĂ€mnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hĂ€lsoskyddsomrĂ„det ska fĂ„ tillgĂ„ng till registret. LagĂ€ndringarna föreslĂ„s trĂ€da i kraft den 1 januari 2023.

Relaterade artiklar

Alla artiklar