Så lär du din katt att gå i koppel

Alla katter mår bra av att komma ut ibland. Att gå ut i sele ger din innekatt en trevlig omväxling och möjlighet att utforska världen på ett säkert sätt. Det är därför klokt att börja träna katten att gå i sele och koppel redan när den är liten. På så sätt blir det en naturlig del av deras liv och kan ge många roliga och berikande stunder tillsammans. Oavsett om du har en utekatt eller innekatt, kan det vara bra att katten är van att gå i koppel om den exempelvis ska följa med på semestern i sommar. Läs våra tips hur du går tillväga:

Tvinga aldrig din katt att gå i koppel
Innan du börjar träna din katt att gå i koppel, kom ihåg att alla katter inte vill gå i koppel – tvinga aldrig din katt om den inte vill. Katter älskar sin frihet, så det är naturligt om din kattunge inte trivs med sele och koppel.

Vilken sele ska du välja?
Om din katt inte är van vid sele eller koppel, börja med en sele eftersom det är säkrare. Om katten är van vid halsband kan du börja med det och sedan byta till sele. En bra sele ska vara stadig, inte vass i kanterna och inte skava. För kattungar är det smart att välja en sele som kan justeras och växa med katten.

Så här vänjer du din katt vid selen
Första gången du sätter på selen kan katten bli förlamad eller panikslagen. Därför är det viktigt att vänja katten vid selen gradvis. Börja med att låta katten undersöka selen på golvet och belöna den när den visar intresse. Sätt på selen när katten är avslappnad och inte i ett aktivt humör. Öva hemma genom att sätta selen löst och locka katten med godis och lek. Håll träningspassen korta och upprepa flera gånger per dag. När katten vant sig vid selen, fäst ett lätt koppel och låt katten vänja sig vid att det spänns. När katten är lugn med selen och kopplet kan ni gå ut, börja på en lugn och trygg plats.

Första gången din katt är kopplad utomhus
Ta med transportburen som en trygg plats första gången ni går ut, eller låt katten komma ut ur buren i egen takt. Tvinga inte ut katten, och bli inte besviken om den bara sitter och tittar sig omkring. Låt katten utforska i sin egen takt och hjälp den att slappna av genom att kalla på den, ge godis eller leka med favorit leksaken. Börja med korta utevistelser och förläng tiden gradvis.

Relaterade artiklar

Alla artiklar