LĂ„t katten slippa frysa i vinter

MĂ„nga katter vĂ€ljer att gĂ„ ute Ă€ven under Ă„rets kalla perioder och det oftast helt i sin ordning, katter som gĂ„r ute Ă„ret om fĂ„r tjockare pĂ€ls och tĂ„l att vara ute i bĂ„de snö och minusgrader. Men vinterpromenaderna blir oftast kortare och stĂ€ller krav pĂ„ dig som kattĂ€gare – katten mĂ„ste ha möjlighet att komma in och vĂ€rma sig nĂ€r den behöver.

Varmt och torrt

Är du inte hemma och kan slĂ€ppa in din katt behöver den en kattlucka eller en skyddad plats att vĂ€rma sig. En varm och torr plats gĂ„r att lösa i garage, förrĂ„d eller under tak pĂ„ en uteplats, det viktigaste Ă€r att platsen Ă€r dragfri, en bit upp frĂ„n golvet och lite mjuk och hĂ€rlig att ligga i. Utrymmet behöver inte vara sĂ€rskilt stort, ett mindre utrymme Ă€r till och med att föredra dĂ„ det Ă€r lĂ€ttare för katten att vĂ€rma upp med sin kroppsvĂ€rme. 

Energirikt foder 

Är katten ute hela dagarna behöver den ha tillgĂ„ng till mat och vatten. En katt som gĂ„r ute under vintern brĂ€nner mycket energi bara pĂ„ att hĂ„lla sig varm sĂ„ vĂ€lj ett foder som Ă€r extra energirikt. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att mat och vatten fryser om det Ă€r kallt, skaffa en isolerad vattenskĂ„l eller isolera sjĂ€lv runt skĂ„len med hjĂ€lp av frigolit. 

Glöm inte reflex
Precis som du behöver katten synas i mörkret sÄ har du en katt som Àr ute i mörkret, satsa pÄ ett halsband med reflex. Reflexhalsbandet ska precis som det vanliga halsbandet ha ett sÀkerhetsspÀnne som löser ut om katten skulle fastna. 

Om katten förfryser sig
Katter som Ă€r ute för lĂ€nge i kyla kan förfrysa sig, oftast drabbas öron, svanstipp, trampdynor och tĂ„r. Förfrusna delar Ă€r rejĂ€lt kalla och ofta missfĂ€rgade (blĂ„aktiga eller rodnande). Om du misstĂ€nker att din katt har förfrusit sig – gnugga inte den frusna kroppsdelen. Se till att katten kommer inomhus omgĂ„ende. Vill du pĂ„skynda uppvĂ€rmningen kan du ha katten innanför tröjan eller under en filt, varmare föremĂ„l som exempelvis en vĂ€rmedyna blir för varmt och ska undvikas. HĂ„ll koll pĂ„ katten sĂ„ att den piggnar till och om allmĂ€ntillstĂ„ndet verkar pĂ„verkat, kontakta veterinĂ€r. 

Relaterade artiklar

Alla artiklar