Varmt och torrt
Är du inte hemma och kan släppa in din katt behöver den en kattlucka eller en skyddad plats att värma sig. En varm och torr plats går att lösa i garage, förråd eller under tak på en uteplats, det viktigaste är att platsen är dragfri, en bit upp från golvet och lite mjuk och härlig att ligga i. Utrymmet behöver inte vara särskilt stort, ett mindre utrymme är till och med att föredra då det är lättare för katten att värma upp med sin kroppsvärme.
Energirikt foder
Är katten ute hela dagarna behöver den ha tillgång till mat och vatten. En katt som går ute under vintern bränner mycket energi bara på att hålla sig varm så välj ett foder som är extra energirikt. Tänk också på att mat och vatten fryser om det är kallt, skaffa en isolerad vattenskål eller isolera själv runt skålen med hjälp av frigolit.
Glöm inte reflex
Precis som du behöver katten synas i mörkret så har du en katt som är ute i mörkret, satsa på ett halsband med reflex. Reflexhalsbandet ska precis som det vanliga halsbandet ha ett säkerhetsspänne som löser ut om katten skulle fastna.
Om katten förfryser sig
Katter som är ute för länge i kyla kan förfrysa sig, oftast drabbas öron, svanstipp, trampdynor och tår. Förfrusna delar är rejält kalla och ofta missfärgade (blåaktiga eller rodnande). Om du misstänker att din katt har förfrusit sig – gnugga inte den frusna kroppsdelen. Se till att katten kommer inomhus omgående. Vill du påskynda uppvärmningen kan du ha katten innanför tröjan eller under en filt, varmare föremål som exempelvis en värmedyna blir för varmt och ska undvikas. Håll koll på katten så att den piggnar till och om allmäntillståndet verkar påverkat, kontakta veterinär.