Klipp klorna på valpen – så kommer du igång

Första tiden med valp är både mysig och intensiv. Bara att få hunden att sitta still är ett projekt i sig, så tanken på kloklippning kan kännas avlägsen. Men vänta inte för länge – låt först valpen komma till ro i sitt nya hem och börja sedan sakta men säkert vänja valpen vid klotången. Hundfysioterapeuten Emelie Jonsson som driver företaget Hundhälsan i Piteå delar med sig av sina bästa kloklippartips!

  1. Att lära valpen sitta still och ta det lugnt är ett bra första steg. Det kan nästan ingen hund när de är små så träna ofta och belöna när de gör rätt.

  2. Vänj succesivt valpen vid att du tar i tassarna och i varje enskild klo. Vissa hundar är väldigt kittliga under tassarna men om de får godis brukar det avdramatisera.

  3. Låt klotången ligga framme och klipp lite i luften då och då så att tången i sig inte triggar en skräck.

  4. När det väl blivit dags att börja klippa klorna – ta en klo i taget. Se till att hunden sitter stilla, klipp en klo, ge godis, avsluta. Upprepa vid flera tillfällen under dagen eller veckan så att stunderna med kloklippning blir väldigt korta. Blir det en för stor grej kan situationen snabbt bli obehaglig för valpen.

  5. Ta lite åt gången så att du inte kommer åt den känsliga pulpan och klon börjar blöda.  Kärnan på klon blir mjukare ju närmare pulpan du kommer så känn dig försiktigt fram. Om det skulle börja blöda finns blodstoppspulver som effektivt stoppar blödningen.

  6. Det finns flera olika sorters tänger, men se till att välja en som är anpassad för din hunds storlek. Om du har en liten hund och använder en för stor klotång är det svårt att se hur mycket du klipper. För väldigt små hundar fungerar också klotänger för katter.

  7. Kanske det viktigaste av allt – välj en vass klotång. En som är gammal och slö klämmer av klon istället för klipper vilket kan göra ont för hunden. Investera i en ny om du har en äldre modell eller en som är flitigt använd.

  8. Glöm inte att klippa sporren som sitter lite högre upp på hundens ben. Den nöts inte av på samma sätt som övriga klor som har kontakt med asfalt eller is. Om den blir för lång kan den böjas in i benet vilket är smärtsamt för hunden.

  9. Gör kloklippning till en vana och låt det inte gå för länge mellan klippningarna. För långa klor kan lätt leda till klobrott, särskilt hos hundar som springer mycket i det fria. Hunden vill att hela trampdynan alltid ska ha kontakt med marken och för långa klor leder till att hunden kompenserar genom att böja benet bakåt. Det ökar risken för anatomiska skador – så vänta inte för länge med att klippa klorna mellan varven.

  10. Godis, godis, godis! Belöna valpen vid alla positiva beteenden och ta det varsamt fram så kommer kloklippningen gå galant!

Om Emelie Jonsson

Gör: Hundfysioterapeut som driver företaget Hundhälsan med fokus på hundsim och friskvård.

Bor: Svensbyn utanför Piteå.

Familj: Sambo, två barn och hundarna Nypan (Flatcoated retriever) Lexus (Jämthund) och Asko (Drever).

Blodstoppspulver

Stoppar effektivt mindre blödningar vid exempelvis kloklippning, vingklippning eller småsår. Doppa en fuktig tops i pulvret och applicera direkt på det blödande området. Håll ett jämt tryck mot såret i 5-10 sekunder.

Klosax

Mindre tång i rostfritt stål. Passar för små hundar, katter, smådjur och fåglar. Greppvänlig design med stöd för lillfingret gör kloklippningen stabilare.

Klotång

Greppvänlig tång med säkerhetslås och gummerat handtag för bättre grepp. Justerbar skyddsplatta som förhindrar att du klipper klorna för kort. Finns i två storlekar

Relaterade artiklar

Alla artiklar