Kattexperten tipsar:
Så löser du 5 vanliga problem

Foto: Kajsa Ragnestam

Majoriteten av alla kattägare kan vittna om att våra fyrbenta små vänner kan bete sig märkligt, ibland till och med trotsigt. Avvikande beteenden såsom att kissa utanför lådan, dra ut sin mat på golvet och dricka vatten från kranen har ofta sina förklaringar – och lösningar. Kattspecialisten Susanne Hellman Holmström tipsar om hur du ska göra!

Susanne Hellman Holmström är kattpsykolog, författare och föreläsare. Hon har erfarenhet av att driva kattpensionat och har föreläst om och utbildat i katters beteenden och behov. Här tipsar hon om hur du löser fem vanliga kattproblem.

1. Katten kissar på andra ställen än i sin kattlåda

En okastrerad katt kan revirmarkera på olika ställen i hemmet för att signalera till andra katter att de är välkomna på besök. Kastrera katten så är problemet löst! – Om din katt är kastrerad men ändå kissar på mjuka platser, som sängen, soffan eller på mattor, kan den vara missnöjd med kattlådan. Den kanske är dåligt placerad, för liten eller smutsig. Om du bor stort kan det vara en idé att ha två kattlådor på olika platser i hemmet. Se till att ha mycket, gärna mjuk, sand/strö i lådan så att katten kan gräva ordentligt. Det är också viktigt att rensa och städa kattlådan regelbundet, säger Susanne.

2. Katten klöser på möbler

Katter har en instinkt att klösa på olika saker men det är mindre roligt när din fina soffa faller offer för husdjurets vassa klor. Katter klöser för att hålla klorna i trim, sin kropp smidig och för att sprida sin doft med doftkörtlarna som sitter på tassarna. Du kan såklart inte förbjuda din katt att klösa på möblerna, men du kan se till att katten har ett riktigt bra klösträd. Gärna högt placerat och vid ett fönster. På så sätt kan katten hålla koll på vad som händer både utom- och inomhus. Prova även att spraya kattmynta på klösmöbeln för att locka katten att klösa där.

3. Katten drar ut sin mat på golvet

En del katter är experter på att dra ut sin kattmat på golvet utanför sin matskål. Skaffa en större matskål med låga kanter så att katten inte slår i sina morrhår. Tänk också på att katter föredrar att ha maten och vattnet på olika platser, placera vattenskålen minst två meter från matskålen.

4. Katten dricker vatten på konstiga ställen

Vissa katter ignorerar vattenskålen och hoppar istället ner i badkaret eller upp i handfatet för att slicka i sig vatten från kranen. En del katter kanske till och med stjäl från ditt vattenglas. Ställ ut flera vattenskålar i hemmet och använd skålar gjorda i olika material för att se om det gör någon skillnad. – På djuraffärer kan du köpa vattenfontäner i olika storlekar, som håller vattnet i rörelse och gör att det alltid har en frisk och fräsch smak, tipsar Susanne.

5. Katten är gammal

Katter som är tio år och äldre kan behöva en del hjälp i vardagen. Precis som oss människor är det vanligt att äldre katter får ålderskrämpor, de blir stela i sina rörelser och kan inte hoppa lika högt. Du kan hjälpa din fyrbenta vän med att ta sig upp på högre höjder genom att sätta ut små trappsteg. Ungefär 80 procent av äldre katter har problem med bland annat sina leder, därför är det bra att göra årliga hälsokontroller hos veterinären. Stelheten i kroppen kan göra att din katt får svårt att tvätta sig. Håll koll på kattens päls – är den rufsig, tovig och mjällig? Hjälp katten med pälsvården genom att kamma den och tvätta med schampo och balsam för katter. Om din katt fortfarande beter sig märkligt eller visar tecken på smärta är det en god idé att uppsöka veterinär.

Relaterade artiklar

Alla artiklar