Hundtränar-Lilly: Så stärker du relationen till din hund – och skapar nya på samma gång

När du välkomnar en hund till din familj händer något speciellt. Ett band knyts, som kommer att vara starkt i många år framöver och som kommer att bli ett av de viktigaste i både ditt och din hunds liv.  Hundinstruktören Lilly Norfeldt tipsar om hur du hela tiden kan arbeta med att stärka relationen till din bästa vän, och hur du kan bygga nya tack vare den.

Relationen mellan hund och hundägare är unik och för många en av de viktigaste i livet. Att det har blivit så är inte så konstigt, menar hundinstruktören Lilly Norfeldt som utbildar sig till beteende utredare och brukshundsinstruktör.
– Vi började hitta ett utbyte med hundar redan för många tusen år sedan. Då var det framför allt för att få hjälp med sysslor och för att vakta. Idag planerar vi våra semestrar efter dem, delar säng med dem och anpassar våra arbetstider och vardagar för att kunna promenera och umgås med dem. Anledningen är att de är så oerhört duktiga på att knyta an och att skapa och vårda relationer, säger hon och fortsätter:
– Idag är våra hundar självklara familjemedlemmar och relationen till dem är en av de absolut viktigaste för många hundägare. Och det är den även för hundarna.

Både relationen med ägaren och relationerna med andra hundar. Direkt efter födseln är tiken den centrala punkten i valpens liv. Det är från henne hunden lär sig att kommunicera, hur man leker, vad som är farligt och hur man beter sig gentemot sina syskon och omvärlden.

När valpen är mellan tre och tolv veckor infaller socialiseringsfasen, en period där den lär sig att umgås och samarbeta med andra. Erfarenheter och upplevelser från perioden kan påverka hur valpen senare i livet bemöter andra hundar och människor. Eftersom många valpar hämtas av sina nya familjer när de är mellan åtta och tio veckor så kvarstår en viktig del av att vänja sig vid omvärlden och att lägga grunden för kommande relationer.

– Att få fortsätta utveckla sitt hundspråk och att lära sig av andra hundar är jätteviktigt. Framför allt när hunden kommer till sin nya familj men också under resten av livet. Däremot är det inte så att fler hundkompisar automatiskt är bättre. Det viktiga är att få umgås med trygga individer som kan föregå med gott exempel. Ofta är äldre hundar med lite mer tålamod bra lärare. Om din hund har svårt att träffa andra hundar när den är vuxen är det inte för sent – det går fortfarande att träna och vänja den till, säger Lilly.

Lillys 6 tips för att stärka relationen till din hund

1. Lek, och gör det mycket
Det enskilt viktigaste är att leka – busa, jaga, kasta leksaker och tramsa. Det första två hundar gör när de möts är att nosa på varandra och stämma av att det är en schysst hund de träffat, sedan leker de. Det är som ett språk för dem och en hund blir definitivt aldrig för gammal för att leka.

2. Stärk hundens självförtroende
När det kommer till anknytning är det viktigt för hundar, precis som för oss människor, att vara trygga i sig själva. Belöna och beröm ofta och mycket – med både lek, gos och godsaker. Låt hunden vinna i leken och visa att den, även om ni har en stark relation, också klarar sig alldeles fint själv och kan stå på egna ben.

3. Lär dig förstå din hund
Hur ser den ut när den är glad, stressad, ledsen eller rädd? Att förstå varandra är viktigt, och ibland väldigt svårt. När hunden har varit ensam och du kommer hem kan den tyckas bli enormt glad, men det kan vara stress som tar sig uttryck på ett liknande sätt som glädje. Här kan en beteendeutredare vara till stor hjälp. Det finns många filmer om hundspråk på Youtube!

4. Gå en kurs ihop
Att lära sig tillsammans är förenande. Jag själv försöker att gå åtminstone en kurs per år med min hund, även om en valpkurs är det allra viktigaste. Det stärker inte bara vår egen relation utan gör också att vi får träffa andra hundar och hundägare – dessutom lär vi oss alltid något nytt.

5. Fokusera på kvalitet och kvantitet
Kvalitetstid är viktigt, men det är också kvantitetstid. Tänk bara själv på hur du vill umgås med dina nära och kära – ofta är det de lugna och kravlösa stunderna som ger allra mest. Ligg i soffan en hel eftermiddag eller åk ut i naturen och gå på en långpromenad där hunden får styra tempot helt själv. Visa att du inte har bråttom eller att någonting annat är viktigare än stunden ni delar just nu.

6. Gör det inte komplicerat
Viktigast av allt – var en schysst ägare och se din hund för den individ den är. Lyssna på den, var där och ge den tid och kärlek. Precis som för oss människor är det otvivelaktigt de viktigaste ingredienserna i relationen till din hund.

Relaterade artiklar

Alla artiklar