Hundsport: Bilda team med din hund

Kan alla hundar lyckas med träning och tävling? Ja – med rätt träning är allt möjligt! Oavsett vad du har för hund finns en gren för alla. Förutom att det stärker relationen är det ett sätt att ständigt utvecklas både som hund och hundförare. Så kommer du igång!

Att övning ger färdighet är så sant som det är sagt. Inom hundsporten, där du som hundförare bildar ett lag tillsammans med din hund, är tävling ett sätt att utvecklas och få ett kvitto på att träningen lönat sig.

– I grund och botten är stimulans något som alla hundar behöver. Sedan behöver ni förstås inte tävla för det, att träna tillsammans på en eller flera grenar kan fylla samma funktion. För mig blir tävling en sorts examen, som ett bevis på att det vi tränat på har varit framgångsrikt, säger Maria Brandel som är en av Sveriges mest meriterade hundtränare.

 

Så vad är egentligen tjusningen med att träna och tävla med sin hund? Enligt Maria är en av anledningarna att samarbetet med hunden är något utöver det vanliga.

– Det är så häftigt att bygga ett team där både hunden och jag behöver vara lika bra på våra uppgifter. En del hänger såklart på hunden men det mesta hänger på mig som hundförare. Det är upp till mig att planera, hämta in kunskap, lära mig nya saker och sedan förklara för hunden. 


Hitta en gren du gillar

Nyckeln till att lyckas med hundsport är att du som hundförare hittar något du själv är intresserad av. Med intresse kommer nämligen en naturlig vilja att träna och utvecklas tillsammans.

– För att nå framgång krävs en viss mängd träning och då är det en förutsättning att du tycker det är kul. Uppgiften ni tillsammans tar er an ska vara intressant för både dig och för din hund, då bildar ni ett bra team. De flesta hundägare blir också glada när hunden lyckas med något och bara det stärker relationen enormt, säger Maria, som ägnat större delen av sitt liv åt just hundträning och tävlingar såväl nationellt som internationellt.

 

Underskatta inte belöning
Ett av de första stegen för att komma igång – oavsett om ambitionen är att tävla eller inte – är att få hunden att verkligen gilla sin belöning. 

– Då blir jag som hundägare intressant och det är grunden till allt. Hur mycket träning och vilken belöning som sedan behövs beror på hund och gren. Dessutom gäller att träna aktivt på lydnad, oavsett vilken gren du sedan riktar in dig på. 

 

När Maria introducerades för hundsport med sin första hund, en cockerspaniel, fanns grenarna bruks och lydnad. Sedan dess har utbudet exploderat och de flesta kan idag hitta en gren som passar både hund och hundförare. För att hitta en gren som passar dig och din hund tipsar Maria om att besöka tävlingar, ta kontakt med den lokala hundklubben och att gå kurser.

– De flesta klubbar har prova på-dagar där du får komma testa. Dessutom finns ett bra utbud av online-kurser som du kan gå hemma. Vissa raser är särskilt framavlade för att utföra en viss typ av arbete och de hundarna är ofta lättare att träna. Det gäller förstås inte alla, men det mesta går att träna upp, menar Maria.

 

Träffar likasinnade

Efter många år med flera fina meriter på sitt cv – bland annat ett VM-guld i räddning och ett VM-silver i lydnad – skulle man kunna tro att det är de stora framgångarna som Maria uppskattar mest. Men istället är det nätverket och de sociala kontakterna som Maria främst lyfter fram när det kommer till tjusningen med hundsport. 

– Genom tävlingar och kurser runt om i världen har jag fått ett otroligt stort kontaktnät av människor som är intresserade av samma sak. Men kom ihåg att det oftast räcker det att åka till grannklubben så har du en fantastisk möjlighet att lära känna nya vänner och bekanta, säger Maria. Hon fortsätter:
– Just gemenskapen och den sociala biten tror jag är en av anledningarna att så många fastnar för hundsport. Att hjälpas åt är synonymt för hundvärlden både i Sverige och utomlands och det är något jag personligen uppskattar väldigt mycket.

 

Guide – Här är de vanligaste hundsportgrenarna

Nosework/specialsök

I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Alla hundar kan delta.

 

Rallylydnad

Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”slalom”, eller ”sitt”. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden tar sig igenom en bana enligt förarens anvisningar. Alla hundar kan delta.

 

Lydnad

När du tränar lydnad för lydnadstävling ska hunden utföra olika moment, både nära dig och på avstånd. Samarbetet mellan dig och hunden står i fokus. Träningen ger ofta en följsam hund och en noggrann hundförare som är duktig på att träna både små detaljer och långa sekvenser med moment. Alla hundar kan delta. 


Bruksprov

Bruks är ett gemensamt namn för fem olika provgrenar som Svenska Brukshundklubben (SBK) ansvarar för. I ett bruksprov testas lydnad (obligatoriskt) samt hundens färdigheter inom någon av grenarna sök, spår, rapport, patrull och skydd. För att få delta i bruksprov måste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben.

 

Freestyle/HtM Freestyle kan beskrivas som kreativ lydnad till musik. I freestyle finns två grenar: freestyle och heelwork to music, HtM. I Freestyleklassen väljer man nästan fritt rörelser medan man i HtM har tio fasta fotpositioner som programmet ska vara uppbyggt kring. Båda grenarna lämnar stort utrymme för kreativitet. Alla hundar kan delta.


Agility

Agility är en av de mest populära hundsporterna och går ut på att hund och förare ska klara en hinderbana på tid. Hindren kan bland annat vara gungbräda, säck, tunnel, däck och balansbom. Hundarna kan tävla i både agility- och hoppklass, och är även uppdelade i olika storleksklasser. För att få anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar kan delta. 

Källa: Svenska Kennelklubben (SKK)

Så kommer du igång med hundsport – steg för steg:

  • Besök hundtävlingar för att se vilken gren som skulle passa dig och din hund. 
  • Ta kontakt med din lokala hundklubb. De flesta har prova på-dagar där du får komma och testa på gratis.
  • Gå en kurs tillsammans, antingen fysiskt eller digitalt. 
  • Börja bygga upp ett samarbete mellan dig och hunden. En riktigt bra start är att leka med hunden på många olika platser. En övning att börja med är att lära hunden jaga ikapp en godbit i öppen hand medan du snabbt backar.

Namn: Maria Brandel.

Gör: Hundtränare, utbildad instruktör och domare. Har skrivit ett flertal böcker om hundträning. 

Bor: Utanför Köping.

Meriter: Bland annat ett VM-guld i räddning och ett VM-silver i lydnad. Har tävlat på SM- och landslagsnivå i bland annat spår, sök, lydnad och räddning.

Familj: Min man Thomas och hundarna Signe (Working kelpie) och Elsa (Malinois).

Relaterade artiklar

Alla artiklar