Hundsport: Bilda team med din hund

Fotograf: Lena Kerje

Text: Sofie Lundmark

Kan alla hundar lyckas med trĂ€ning och tĂ€vling? Ja – med rĂ€tt trĂ€ning Ă€r allt möjligt! Oavsett vad du har för hund finns en gren för alla. Förutom att det stĂ€rker relationen Ă€r det ett sĂ€tt att stĂ€ndigt utvecklas bĂ„de som hund och hundförare. SĂ„ kommer du igĂ„ng!

Att övning ger fÀrdighet Àr sÄ sant som det Àr sagt. Inom hundsporten, dÀr du som hundförare bildar ett lag tillsammans med din hund, Àr tÀvling ett sÀtt att utvecklas och fÄ ett kvitto pÄ att trÀningen lönat sig.

– I grund och botten Ă€r stimulans nĂ„got som alla hundar behöver. Sedan behöver ni förstĂ„s inte tĂ€vla för det, att trĂ€na tillsammans pĂ„ en eller flera grenar kan fylla samma funktion. För mig blir tĂ€vling en sorts examen, som ett bevis pĂ„ att det vi trĂ€nat pĂ„ har varit framgĂ„ngsrikt, sĂ€ger Maria Brandel som Ă€r en av Sveriges mest meriterade hundtrĂ€nare.

 

SÄ vad Àr egentligen tjusningen med att trÀna och tÀvla med sin hund? Enligt Maria Àr en av anledningarna att samarbetet med hunden Àr nÄgot utöver det vanliga.

– Det Ă€r sĂ„ hĂ€ftigt att bygga ett team dĂ€r bĂ„de hunden och jag behöver vara lika bra pĂ„ vĂ„ra uppgifter. En del hĂ€nger sĂ„klart pĂ„ hunden men det mesta hĂ€nger pĂ„ mig som hundförare. Det Ă€r upp till mig att planera, hĂ€mta in kunskap, lĂ€ra mig nya saker och sedan förklara för hunden. 


Hitta en gren du gillar

Nyckeln till att lyckas med hundsport Àr att du som hundförare hittar nÄgot du sjÀlv Àr intresserad av. Med intresse kommer nÀmligen en naturlig vilja att trÀna och utvecklas tillsammans.

– För att nĂ„ framgĂ„ng krĂ€vs en viss mĂ€ngd trĂ€ning och dĂ„ Ă€r det en förutsĂ€ttning att du tycker det Ă€r kul. Uppgiften ni tillsammans tar er an ska vara intressant för bĂ„de dig och för din hund, dĂ„ bildar ni ett bra team. De flesta hundĂ€gare blir ocksĂ„ glada nĂ€r hunden lyckas med nĂ„got och bara det stĂ€rker relationen enormt, sĂ€ger Maria, som Ă€gnat större delen av sitt liv Ă„t just hundtrĂ€ning och tĂ€vlingar sĂ„vĂ€l nationellt som internationellt.

 

Underskatta inte belöning
Ett av de första stegen för att komma igĂ„ng – oavsett om ambitionen Ă€r att tĂ€vla eller inte – Ă€r att fĂ„ hunden att verkligen gilla sin belöning. 

– DĂ„ blir jag som hundĂ€gare intressant och det Ă€r grunden till allt. Hur mycket trĂ€ning och vilken belöning som sedan behövs beror pĂ„ hund och gren. Dessutom gĂ€ller att trĂ€na aktivt pĂ„ lydnad, oavsett vilken gren du sedan riktar in dig pĂ„. 

 

NÀr Maria introducerades för hundsport med sin första hund, en cockerspaniel, fanns grenarna bruks och lydnad. Sedan dess har utbudet exploderat och de flesta kan idag hitta en gren som passar bÄde hund och hundförare. För att hitta en gren som passar dig och din hund tipsar Maria om att besöka tÀvlingar, ta kontakt med den lokala hundklubben och att gÄ kurser.

– De flesta klubbar har prova pĂ„-dagar dĂ€r du fĂ„r komma testa. Dessutom finns ett bra utbud av online-kurser som du kan gĂ„ hemma. Vissa raser Ă€r sĂ€rskilt framavlade för att utföra en viss typ av arbete och de hundarna Ă€r ofta lĂ€ttare att trĂ€na. Det gĂ€ller förstĂ„s inte alla, men det mesta gĂ„r att trĂ€na upp, menar Maria.

 

TrÀffar likasinnade

Efter mĂ„nga Ă„r med flera fina meriter pĂ„ sitt cv – bland annat ett VM-guld i rĂ€ddning och ett VM-silver i lydnad – skulle man kunna tro att det Ă€r de stora framgĂ„ngarna som Maria uppskattar mest. Men istĂ€llet Ă€r det nĂ€tverket och de sociala kontakterna som Maria frĂ€mst lyfter fram nĂ€r det kommer till tjusningen med hundsport. 

– Genom tĂ€vlingar och kurser runt om i vĂ€rlden har jag fĂ„tt ett otroligt stort kontaktnĂ€t av mĂ€nniskor som Ă€r intresserade av samma sak. Men kom ihĂ„g att det oftast rĂ€cker det att Ă„ka till grannklubben sĂ„ har du en fantastisk möjlighet att lĂ€ra kĂ€nna nya vĂ€nner och bekanta, sĂ€ger Maria. Hon fortsĂ€tter:
– Just gemenskapen och den sociala biten tror jag Ă€r en av anledningarna att sĂ„ mĂ„nga fastnar för hundsport. Att hjĂ€lpas Ă„t Ă€r synonymt för hundvĂ€rlden bĂ„de i Sverige och utomlands och det Ă€r nĂ„got jag personligen uppskattar vĂ€ldigt mycket.

 

Guide – HĂ€r Ă€r de vanligaste hundsportgrenarna

Nosework/specialsök

I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten Àr inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Alla hundar kan delta.

 

Rallylydnad

Rallylydnad Ă€r en sport dĂ€r hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. PĂ„ skyltarna kan det exempelvis stĂ„ ”360 grader höger”, ”slalom”, eller ”sitt”. Rally i namnet betyder inte att det ska gĂ„ fort utan att hunden tar sig igenom en bana enligt förarens anvisningar. Alla hundar kan delta.

 

Lydnad

NÀr du trÀnar lydnad för lydnadstÀvling ska hunden utföra olika moment, bÄde nÀra dig och pÄ avstÄnd. Samarbetet mellan dig och hunden stÄr i fokus. TrÀningen ger ofta en följsam hund och en noggrann hundförare som Àr duktig pÄ att trÀna bÄde smÄ detaljer och lÄnga sekvenser med moment. Alla hundar kan delta. 


Bruksprov

Bruks Àr ett gemensamt namn för fem olika provgrenar som Svenska Brukshundklubben (SBK) ansvarar för. I ett bruksprov testas lydnad (obligatoriskt) samt hundens fÀrdigheter inom nÄgon av grenarna sök, spÄr, rapport, patrull och skydd. För att fÄ delta i bruksprov mÄste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben.

 

Freestyle/HtM ‹Freestyle kan beskrivas som kreativ lydnad till musik. I freestyle finns tvĂ„ grenar: freestyle och heelwork to music, HtM. I Freestyleklassen vĂ€ljer man nĂ€stan fritt rörelser medan man i HtM har tio fasta fotpositioner som programmet ska vara uppbyggt kring. BĂ„da grenarna lĂ€mnar stort utrymme för kreativitet. Alla hundar kan delta.


Agility

Agility Àr en av de mest populÀra hundsporterna och gÄr ut pÄ att hund och förare ska klara en hinderbana pÄ tid. Hindren kan bland annat vara gungbrÀda, sÀck, tunnel, dÀck och balansbom. Hundarna kan tÀvla i bÄde agility- och hoppklass, och Àr Àven uppdelade i olika storleksklasser. För att fÄ anmÀla din hund till en tÀvling mÄste du vara medlem i nÄgon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar kan delta. 

KĂ€lla: Svenska Kennelklubben (SKK)

SĂ„ kommer du igĂ„ng med hundsport – steg för steg:

  • Besök hundtĂ€vlingar för att se vilken gren som skulle passa dig och din hund. 
  • Ta kontakt med din lokala hundklubb. De flesta har prova pĂ„-dagar dĂ€r du fĂ„r komma och testa pĂ„ gratis.
  • GĂ„ en kurs tillsammans, antingen fysiskt eller digitalt. 
  • Börja bygga upp ett samarbete mellan dig och hunden. En riktigt bra start Ă€r att leka med hunden pĂ„ mĂ„nga olika platser. En övning att börja med Ă€r att lĂ€ra hunden jaga ikapp en godbit i öppen hand medan du snabbt backar.

Namn: Maria Brandel.

Gör: HundtrÀnare, utbildad instruktör och domare. Har skrivit ett flertal böcker om hundtrÀning. 

Bor: Utanför Köping.

Meriter: Bland annat ett VM-guld i rÀddning och ett VM-silver i lydnad. Har tÀvlat pÄ SM- och landslagsnivÄ i bland annat spÄr, sök, lydnad och rÀddning.

Familj: Min man Thomas och hundarna Signe (Working kelpie) och Elsa (Malinois).

Relaterade artiklar

Alla artiklar