Hundregistren du behöver ha koll på

Är du ny hundägare? Att registrera din hund och märka den med ett id-nummer är inte bara smart om hunden skulle springa bort, det är ett lagkrav. Här är allt du behöver veta om de hundregister som finns.

Alla hundägare ska registrera sin hund i Jordbruksverkets centrala hundregister. Där är du även skyldig att anmäla namnbyte, ägarbyte, om hunden dör, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt. Alla hundar i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer, det görs antingen med ett chip eller med en tatuering i ett av hundens öron. Om hunden ska resa som sällskapsdjur med sin ägare till ett annat land är det endast chip som gäller, enligt nya EU-regler som började gälla i april i år. Tänk på att huden ska märkas och registreras innan den är fyra månader.

Svenska Kennelklubben har ett eget populärt ägarregister: DjurID. Där kan du registrera både hund och katt och registret kan vara till stor hjälp om ditt husdjur skulle springa bort. Har du själv hittat en bortsprungen hund? På DjurID kan du ta reda på ägarens namn och kontaktuppgifter genom att söka på hundens id-nummer. För att se id-numret på ett chip krävs en särskild chipavläsare, kontakta polis, veterinär eller ett djurhem för att få hjälp.

Om du och din hund ska på semester i Europa kan det vara en god idé att lägga sajten Europetnet.com på minnet. Det är ett europeiskt register, med data från 26 länder och över 100 miljoner registrerade husdjur, som kan hjälpa bortsprungna djur att hitta hem över landsgränser. För att kunna registrera ditt husdjur på Europetnet måste du först registrera det hos den medlem som representerar Sverige, i det här fallet SKK och deras DjurID.

Källor: Jordbruksverket, SKK

Relaterade artiklar

Alla artiklar