Hundens nos kan rÀdda liv

Hundar Ă€r smarta varelser. Med hjĂ€lp av brandvarningstrĂ€ning kan de lĂ€ra sig att varna familjen om det uppstĂ„r en brand i hemmet – oftast minst en minut innan en mekanisk brandvarnare reagerar. Dessa sextio sekunder kan utgöra skillnad mellan liv och död. Anders Hallgren, författare till boken ”Vakna det brinner – BrandvarningstrĂ€ning för hundar!¹”, berĂ€ttar hur du sjĂ€lv trĂ€nar din hund till att rĂ€dda liv.

Alla hundar, oavsett ras och storlek, kan trĂ€na upp sin förmĂ„ga att upptĂ€cka brandrök. För en del kommer det naturligt, medan det för andra kan krĂ€vas trĂ€ning. Är din hund brandvarningstrĂ€nad ökar chansen för att den vĂ€cker dig om det börjar brinna i hemmet. Det hĂ€r upptĂ€ckte hundpsykologen Anders Hallgren, som redan pĂ„ 1980-talet började utveckla en metod för att trĂ€na upp hundar i brandvarning. 

– TrĂ€ningen gĂ„r ut pĂ„ att hunden lĂ€r sig att skĂ€lla pĂ„ rök och skynda till husse och matte för att vĂ€cka dem. VĂ€ckningen mĂ„ste vara brutal, eftersom den synliga rökens förelöpare, den luktfria och osynliga kolmonoxiden, har en sövande effekt. Hunden mĂ„ste dĂ€rför kunna hoppa pĂ„ personen i sĂ€ngen, krafsa mot kroppen, dra undan sĂ€ngklĂ€der och skĂ€lla högt och alarmerande, berĂ€ttar Anders Hallgren. 


Även om alla hundar kan trĂ€na upp sin förmĂ„ga att reagera pĂ„ brandrök Ă€r det hundar som har lĂ€tt till skall som ocksĂ„ har lĂ€ttast att lĂ€ra sig Anders Hallgrens metod. 

– Att hoppa upp i sĂ€ngen och skĂ€lla pĂ„ sin matte eller husse lĂ€r sig de flesta hundar med glĂ€dje. Men vĂ€ldigt vĂ€luppfostrade hundar kan ha svĂ„rare att göra saker spontant eftersom de Ă€r mer trĂ€nade att lyda. Jag brukar sĂ€ga att bortskĂ€mda hundar Ă€r de bĂ€sta eleverna, sĂ€ger Anders.


Starten för Anders Hallgrens intresse för brandvarningstrÀning började nÀr han var förestÄndare för Hundstallet i Stockholm. DÀr bodde bland annat en femÄrig boxerblandning som hette Pia.
– I den Ă„ldern var hon svĂ„r att hitta ett hem till eftersom de flesta vill ta hand om unga hundar. Om vi inte hittade ett nytt hem inom 14 dagar sĂ„ avlivades hundarna pĂ„ grund av platsbrist, och Pia hade stĂ„tt nĂ€stan hela tiden utan att nĂ„gon velat ha henne. Hon var sĂ„ speciell och fin, mitt hjĂ€rta blödde verkligen för henne. En dag kom en barnfamilj med ett spĂ€dbarn, och jag sa till familjen att Pia verkligen skulle passa dem. De gick med pĂ„ att ta hand om henne pĂ„ en provperiod.

Anders var vĂ€ldigt orolig för att familjen skulle lĂ€mna tillbaka hunden. Efter en vecka sĂ„g han istĂ€llet nĂ„got ovĂ€ntat – Pias bild prydde baksidan av Expressen. 
– Jag sĂ„g en stor bild pĂ„ Pia med rubriken ”Pia, fem Ă„r, rĂ€ddade familjen”. Jag ringde upp familjen och frĂ„gade vad som hĂ€nt, de berĂ€ttade dĂ„ att Pia hade rĂ€ddat hela familjen frĂ„n att brinna inne. Det var mitt första möte med en hund som reagerade pĂ„ rök helt spontant, berĂ€ttar Anders. 

NÀr Anders pÄ allvar började trÀna hundar i att upptÀcka och varna för brandrök visade det sig att det var förvÄnansvÀrt lÀtt.
– Det tog ett tag för mig att utveckla trĂ€ningsmodellen men jag sĂ„g snabbt att den fungerade.

Grunden handlar om att fÄ hunden att skÀlla pÄ en leksak, sedan göms leksaken i anslutning till dÀr det finns röklukt eller rökutveckling.
– MĂ„let Ă€r att leka fram hundens specialtrĂ€ning dĂ€r retningen Ă€r rök och reaktionen Ă€r skĂ€llande och vĂ€ckande. MĂ„nga tror att hunden ocksĂ„ kommer reagera pĂ„ cigarettrök och rök frĂ„n brasor, men hundar har lĂ€tt skilja pĂ„ lukterna. Jag tror ocksĂ„ att det till stor del handlar om hur folk runt omkring hunden beter sig. 

– BrandvarningstrĂ€ning Ă€r en rolig aktivitet dĂ€r hunden fĂ„r en viktig uppgift i livet, samtidigt som familjens chanser att överleva ökar om en riktig brand skulle uppstĂ„. Motivation och tĂ„lamod Ă€r tvĂ„ viktiga nycklar för att lyckas, sĂ€ger Anders Hallgren.

SÄ brandvarningstrÀnar du din hund med Anders Hallgrens metod:

  • All trĂ€ning börjar utomhus! Du behöver en leksak, en kartong eller lĂ„da som hunden inte fĂ„r upp pĂ„ egen hand att gömma leksaken i samt en rökgivare. Rasta alltid hunden innan du pĂ„börjar trĂ€ningen.
  • Visa hunden leksaken och utmana hunden. NĂ€r hunden vill ha leksaken, lĂ„t den fĂ„ bita i leksaken men hĂ„ll kvar greppet. Efter en kort kamplek lĂ„ter du hunden vinna. Om din hund hellre gillar jaktlek fungerar det lika bra att kasta leksaken. TĂ€nk pĂ„ att trĂ€na i korta pass, cirka fem till tio minuter per dag. Sluta gĂ€rna pĂ„ topp medan hunden tycker det Ă€r kul.
  • Efter nĂ„gra dagars lek med upprepande procedurer blir hunden troligen upphetsad redan nĂ€r du tar fram leksaken. Börja dĂ„ tĂ€nda rökgivaren innan du tar fram leksaken. Visa inte leksaken förrĂ€n hunden tittar pĂ„ röken.
  • NĂ€sta steg Ă€r att fĂ„ hunden att skĂ€lla för att fĂ„ kampa om eller jaga leksaken. NĂ€r hunden skĂ€ller visar du leksaken, men lĂ€gger den i lĂ„dan eller kartongen och stĂ€nger. Det gĂ€ller att fĂ„ hunden att förstĂ„ att skĂ€llandet leder till att den fĂ„r leksaken.
  • Placera lĂ„dan med leksaken nĂ€ra rökgivaren. NĂ€r röken syns och hunden skĂ€ller, ge hunden leksaken och kampa eller lĂ„t den jaga. TrĂ€na succesivt, du kan fĂ„ hĂ„lla pĂ„ under en tid för att lĂ€ra hunden dessa grundlĂ€ggande delar.
  • Nu Ă€r det dags att göra röken till den riktiga retningen. LĂ„t rökgivaren bli signalen som talar om för hunden att det Ă€r dags för lek. Hunden lĂ€r sig dĂ„ att dĂ€r röken finns, finns leksaken. AnvĂ€nd rösten för att uppmuntra hunden.
  • Efter nĂ„gra dagar minskar du gradvis din uppmuntrade röst. NĂ€r hunden blir upphetsad och skĂ€ller pĂ„ rökgivaren har du nĂ„tt ett viktigt delmĂ„l.
  • NĂ€r hunden har lĂ€rt sig skĂ€lla pĂ„ röken, fĂ„ hunden att söka upp dig för att fĂ„ leksaken. Göm dig först under en filt i nĂ€rheten. NĂ€r hunden skĂ€ller och grĂ€ver mot dig belönar du med leksaken. Öka succesivt avstĂ„ndet mellan dig och rökgivaren.
  • FortsĂ€tt öva pĂ„ samma sĂ€tt men anvĂ€nd olika platser. MĂ„let Ă€r att fĂ„ hunden att leta upp dig, och andra familjemedlemmar, pĂ„ eget initiativ. NĂ€r du ”vaknar” ska hunden leda dig till leksaken vid röken.
  • Gör ett realistiskt test och trĂ€na pĂ„ de delar som inte gĂ„r bra.

Om Anders

Namn: Anders Hallgren
Bor: Stockholm
Gör: Har arbetat med att hjĂ€lpa hundar i över 50 Ă„r. Författare till över trettio böcker om hundtrĂ€ning, bland annat ”Vakna det brinner! : brandvarningstrĂ€ning för hundar”.
Aktuell: Ny bok: ”Allt om hundpsykologi – En ny vetenskap”, slĂ€pptes oktober 2022.
Hundfamilj: Just nu inga egna hundar efter att hans Macho, en blandning mellan Chihuahua och Pinscher, gick bort. Han sÀger att det ibland kÀnns lite tomt men han klarar inte av sorgen efter att förlora en hund igen.

Relaterade artiklar

Alla artiklar