Hundens nos kan rädda liv

Hundar är smarta varelser. Med hjälp av brandvarningsträning kan de lära sig att varna familjen om det uppstår en brand i hemmet – oftast minst en minut innan en mekanisk brandvarnare reagerar. Dessa sextio sekunder kan utgöra skillnad mellan liv och död. Anders Hallgren, författare till boken ”Vakna det brinner – Brandvarningsträning för hundar!¨”, berättar hur du själv tränar din hund till att rädda liv.

Alla hundar, oavsett ras och storlek, kan träna upp sin förmåga att upptäcka brandrök. För en del kommer det naturligt, medan det för andra kan krävas träning. Är din hund brandvarningstränad ökar chansen för att den väcker dig om det börjar brinna i hemmet. Det här upptäckte hundpsykologen Anders Hallgren, som redan på 1980-talet började utveckla en metod för att träna upp hundar i brandvarning. 

– Träningen går ut på att hunden lär sig att skälla på rök och skynda till husse och matte för att väcka dem. Väckningen måste vara brutal, eftersom den synliga rökens förelöpare, den luktfria och osynliga kolmonoxiden, har en sövande effekt. Hunden måste därför kunna hoppa på personen i sängen, krafsa mot kroppen, dra undan sängkläder och skälla högt och alarmerande, berättar Anders Hallgren. 


Även om alla hundar kan träna upp sin förmåga att reagera på brandrök är det hundar som har lätt till skall som också har lättast att lära sig Anders Hallgrens metod. 

– Att hoppa upp i sängen och skälla på sin matte eller husse lär sig de flesta hundar med glädje. Men väldigt väluppfostrade hundar kan ha svårare att göra saker spontant eftersom de är mer tränade att lyda. Jag brukar säga att bortskämda hundar är de bästa eleverna, säger Anders.


Starten för Anders Hallgrens intresse för brandvarningsträning började när han var föreståndare för Hundstallet i Stockholm. Där bodde bland annat en femårig boxerblandning som hette Pia.
– I den åldern var hon svår att hitta ett hem till eftersom de flesta vill ta hand om unga hundar. Om vi inte hittade ett nytt hem inom 14 dagar så avlivades hundarna på grund av platsbrist, och Pia hade stått nästan hela tiden utan att någon velat ha henne. Hon var så speciell och fin, mitt hjärta blödde verkligen för henne. En dag kom en barnfamilj med ett spädbarn, och jag sa till familjen att Pia verkligen skulle passa dem. De gick med på att ta hand om henne på en provperiod.

Anders var väldigt orolig för att familjen skulle lämna tillbaka hunden. Efter en vecka såg han istället något oväntat – Pias bild prydde baksidan av Expressen. 
– Jag såg en stor bild på Pia med rubriken ”Pia, fem år, räddade familjen”. Jag ringde upp familjen och frågade vad som hänt, de berättade då att Pia hade räddat hela familjen från att brinna inne. Det var mitt första möte med en hund som reagerade på rök helt spontant, berättar Anders. 

När Anders på allvar började träna hundar i att upptäcka och varna för brandrök visade det sig att det var förvånansvärt lätt.
– Det tog ett tag för mig att utveckla träningsmodellen men jag såg snabbt att den fungerade.

Grunden handlar om att få hunden att skälla på en leksak, sedan göms leksaken i anslutning till där det finns röklukt eller rökutveckling.
– Målet är att leka fram hundens specialträning där retningen är rök och reaktionen är skällande och väckande. Många tror att hunden också kommer reagera på cigarettrök och rök från brasor, men hundar har lätt skilja på lukterna. Jag tror också att det till stor del handlar om hur folk runt omkring hunden beter sig. 

– Brandvarningsträning är en rolig aktivitet där hunden får en viktig uppgift i livet, samtidigt som familjens chanser att överleva ökar om en riktig brand skulle uppstå. Motivation och tålamod är två viktiga nycklar för att lyckas, säger Anders Hallgren.

Så brandvarningstränar du din hund med Anders Hallgrens metod:

  • All träning börjar utomhus! Du behöver en leksak, en kartong eller låda som hunden inte får upp på egen hand att gömma leksaken i samt en rökgivare. Rasta alltid hunden innan du påbörjar träningen.
  • Visa hunden leksaken och utmana hunden. När hunden vill ha leksaken, låt den få bita i leksaken men håll kvar greppet. Efter en kort kamplek låter du hunden vinna. Om din hund hellre gillar jaktlek fungerar det lika bra att kasta leksaken. Tänk på att träna i korta pass, cirka fem till tio minuter per dag. Sluta gärna på topp medan hunden tycker det är kul.
  • Efter några dagars lek med upprepande procedurer blir hunden troligen upphetsad redan när du tar fram leksaken. Börja då tända rökgivaren innan du tar fram leksaken. Visa inte leksaken förrän hunden tittar på röken.
  • Nästa steg är att få hunden att skälla för att få kampa om eller jaga leksaken. När hunden skäller visar du leksaken, men lägger den i lådan eller kartongen och stänger. Det gäller att få hunden att förstå att skällandet leder till att den får leksaken.
  • Placera lådan med leksaken nära rökgivaren. När röken syns och hunden skäller, ge hunden leksaken och kampa eller låt den jaga. Träna succesivt, du kan få hålla på under en tid för att lära hunden dessa grundläggande delar.
  • Nu är det dags att göra röken till den riktiga retningen. Låt rökgivaren bli signalen som talar om för hunden att det är dags för lek. Hunden lär sig då att där röken finns, finns leksaken. Använd rösten för att uppmuntra hunden.
  • Efter några dagar minskar du gradvis din uppmuntrade röst. När hunden blir upphetsad och skäller på rökgivaren har du nått ett viktigt delmål.
  • När hunden har lärt sig skälla på röken, få hunden att söka upp dig för att få leksaken. Göm dig först under en filt i närheten. När hunden skäller och gräver mot dig belönar du med leksaken. Öka succesivt avståndet mellan dig och rökgivaren.
  • Fortsätt öva på samma sätt men använd olika platser. Målet är att få hunden att leta upp dig, och andra familjemedlemmar, på eget initiativ. När du ”vaknar” ska hunden leda dig till leksaken vid röken.
  • Gör ett realistiskt test och träna på de delar som inte går bra.

Om Anders

Namn: Anders Hallgren
Bor: Stockholm
Gör: Har arbetat med att hjälpa hundar i över 50 år. Författare till över trettio böcker om hundträning, bland annat ”Vakna det brinner! : brandvarningsträning för hundar”.
Aktuell: Ny bok: ”Allt om hundpsykologi – En ny vetenskap”, släpptes oktober 2022.
Hundfamilj: Just nu inga egna hundar efter att hans Macho, en blandning mellan Chihuahua och Pinscher, gick bort. Han säger att det ibland känns lite tomt men han klarar inte av sorgen efter att förlora en hund igen.

Relaterade artiklar

Alla artiklar