Hundens hälsa – så ligger du steget före

Hur väl känner du din hund, egentligen? Det finns flera fördelar med att regelbundet undersöka din hunds puls, tandkött och buk, menar TRIXIEs foderrådgivare Carola Forsberg. Om du vet hur hunden känns när den är avslappnad och mår bra kan du lättare avgöra när något inte står rätt till, vilket underlättar när det kommer till att avgöra om eller när det är dags att söka veterinärvård.

Det finns inget som är så roligt som att se en hund fylld med lust och passion. I alla fall om du frågar Carola Forsberg, som till vardags jobbar som foderrådgivare på TRIXIE. Hennes två Pointers Göta och Dahlia följer med stor iver ut på alla möjliga äventyr.
– Vi jagar, cyklar, simmar och åker skidor tillsammans. Jag brinner för samspelet med hunden och att vara tillsammans ute i skog och mark är bland det bästa jag vet, säger Carola Forsberg.

Men att ha en aktiv hund som gillar att följa med på det mesta kommer också med en hel del risker. Överansträngning, överhettning, uttorkning och sårskador är dessvärre några vanliga åkommor. Om hunden dessutom är fylld med adrenalin händer det att det tar lång tid innan hunden visar att den har ont eller är skadad.
– Att ha en tränad hund som får hålla i gång hela året är det bästa du kan göra för att ge din hund de allra bästa förutsättningarna, säger Carola.

Lär känna hunden – på djupet

Som hundägare känner du din hund allra bäst. Ni spenderar mycket tid ihop vilket gör att du vet hur din hund ser ut och beter sig när den mår bra. Just det här är nyckeln till hur du kan ligga steget före när det kommer till din hunds hälsa, menar Carola.
– För mig är det en trygghet att jag känner mina hundar på djupet. Jag vill vara förberedd om någon av dem är sjuk eller är på väg att bli. Det är särskilt viktigt eftersom jag och mina hundar ofta är aktiva och befinner oss på otillgängliga platser. I fjällen, i skärgården eller långt ute i skogen kan det vara långt till närmaste veterinär.

Att regelbundet känna igenom din hunds kropp, en så kallad hälsovisitering, gör att du lär känna din hunds normaltillstånd. Ett bra sätt att börja på är att känna igenom hela hunden och då börja vid huvudet och sedan förflytta sig ner mot halsen och över ryggen.
– Buken ska inte upplevas spänd och revbenen ska kännas men inte sticka ut alltför mycket. Jag försöker känna efter eventuella sårskorpor och så ser jag till att pälsen är glansig och inte matt. Eftersom mina hundar är aktiva och ofta rör sig mycket under exempelvis en jaktdag kollar jag också tassarna och trampdynorna, så att de ser de normala ut och inte har förhårdnader eller sprickor, förklarar Carola.

Undersök puls och tandkött

Utöver kropp och muskulatur är det bra att mäta din hunds normala vilopuls. Det gör du enklast genom att lägga handen i hundens ljumske.
– Mellan 70-120 slag i minuten är en normal vilopuls för hundar. Men kom ihåg att en hårt arbetande hund kan ha en puls på upp till 300 slag per minut utan att något är fel. Har hunden däremot ovanligt hög eller låg puls utan någon logisk förklaring kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska.

Även tandköttet ger en bra indikator på hur hunden mår. I munnen syns nämligen hundens slemhinnor som tydligast.
– Ett normalt tandkött ska vara ljusrosa. Är det mörkrött och torrt kan det vara en indikation på att hunden är uttorkad. Om tandköttet går mot vitt eller blålila kan det vara ett tecken på dålig blodcirkulation och då behöver hunden snabbt komma till en veterinär.

Förbered dig på veterinärfrågorna

Om du tycker att din hunds allmäntillstånd är påverkat är det bra att börja med att undersöka hunden noga.
– Kontaktar du en veterinär är det just den här typen av frågor de kommer att ställa. Beter sig din hund annorlunda än den brukar, hur är pulsen och hur känns buken? Om du känner till normaltillståndet blir det enklare att förklara för veterinären vad som avviker från det normala. Det gör det också lättare för veterinären att kunna ställa en eventuell diagnos.

Utöver att du lär känna din hund på djupet finns flera fördelar med att regelbundet röra vid din hund, menar Carola.
– Om du vänjer hunden vid att du tar på hela kroppen och känner av pulsen så kommer den troligtvis att känna sig lugnare den dagen du väl kommer till veterinären. Det skapar en trygghet både för dig och din hund.

Välj rätt foder

En bra start när det kommer till att hålla hunden vid god hälsa är att se till att den får i sig rätt foder. Som foderrådgivare och utbildad inom hundars näringslära har Carola lång erfarenhet av att anpassa foder efter olika hundar och aktivitetsnivå.
– Bra mat ger en mage i balans och en glad hund med fin päls, lagom med hull och energi att orka jobba eller leka. För mycket energi gör att din hund lägger på sig i vikt och för lite energi innebär att den magrar. Håller fodret dålig kvalitet syns det inte minst på pälsen som blir matt och kanske mjällig, säger Carola Forsberg. Hon avslutar:
– En riktlinje är att hundar som har rätt foder ska ha en torr och lagom hård avföring, det betyder att kroppen tillgodogör sig fodrets viktiga näringsämnen.

Gör en hälsovisitering av din hund 

 

1. Pulsen
Ta reda på vad din hund har för normal vilopuls. Det gör du genom att känna efter i hundens ljumske när den är frisk och mår bra. En normal vilopuls hos hundar ligger på mellan 70 och 120 slag i minuten.

2. Buken
Gör det till en vana att känna på din hunds buk. Den ska inte kännas spänd och du ska se en tydlig buklinje. Uppdragen linje och tydliga revben tyder på att hunden får i sig för lite mat. Hängande buk innebär motsatsen.

3. Hullet
Känn regelbundet på din hunds bröstkorg. Revbenen ska kännas, måste du gräva dig in ordentligt för att känna dem är det en tydlig intention på övervikt. Revbenen ska anas men inte sticka ut alltför mycket.

4. Pälsen
Tänk på hur din hunds päls känns när du stryker den över ryggen. Ändras kvaliteten och tappar pälsen sin glans (kan det vara ett tecken på näringsbrist och då kan ett foderbyte vara lösningen.

5. Tandköttet
Ett normalt tandkött hos hundar är oftast ljust rosa med mer eller mindre pigmenteringar. Är tandköttet rött och torrt kan det tyda på vätskebrist, medan vitt eller blålila ton kan innebära att hunden är i chock, exempelvis till följd av inre skador.

6. Avföringen
Avföringen ger en tydlig indikation på hur hunden mår. Håll utkik efter förändringar i färg och konsistens. En normal avföring innebär en fast och fin korv, vilket betyder att kroppen kan tillgodogöra fodrets alla viktiga näringsämnen.

Namn: Carola Forsberg
Gör: Foderrådgivare på TRIXIE
Bor: Piteå
Hundfamilj: Pointerflickorna Göta och Dahlia

Relaterade artiklar

Alla artiklar