Hon Àr dagishundarnas egna PT

Pernilla Bergqvist har tvĂ„ stora intressen i livet – löpning och hundar. Numera kan hon kombinera dessa för pĂ„ hunddagiset dĂ€r hon jobbar har hon startat en jogginggrupp för dem med lite extra spring i benen. HĂ€r ger hon tips pĂ„ vad man ska tĂ€nka pĂ„ om man vill ha fyrbent sĂ€llskap i spĂ„ret.

Hundarnas egna personliga trĂ€nare. SĂ„ skulle man kunna beskriva Pernilla Bergqvist, en löpfantast med flera maratonlopp i bagaget. För nĂ„gra Ă„r sedan lĂ€mnade hon sĂ€kerhetsbranschen för att börja jobba pĂ„ Stockholms Hundforums hunddagis – och hĂ€r löptrĂ€nar hon storstadshundar som behöver lite mer motion Ă€n vad husse eller matte hinner med. Jogginggruppen springer i ett lĂ„gintensivt tempo, bĂ„de i skogen och i city, och det blir ett par mil om dagen. De tar paus för rastning och ibland fĂ„r hundarna ta ett svalkande bad i Årstaviken efter löppasset.

– Att springa med hundar Ă€r en fantastisk kĂ€nsla! Det infinner sig ett lugn som Ă€r svĂ„rt att beskriva. Vi kommunicerar i det tysta och det uppstĂ„r ett fint samarbete, sĂ€ger hon.

Hundarna fÄr om behovet finns gÄ till deras canineopat som Àr pÄ dagiset varje fredag.

– HĂ€r stretchar de och fĂ„r massage. Det Ă€r bra för stela muskler och leder och det Ă€r viktigt för att förebygga skador hos hundarna.

Hur Ă€r det med olika hundraser – kan alla springa?

– De flesta kan det. Det finns exempelvis flera golden retriver-hundar i jogginggruppen och dansk-svensk gĂ„rdshund, cockerpoo, jack russel och mĂ„nga andra raser Ă€r ocksĂ„ pigga pĂ„ att springa. SjĂ€lv har jag en springer spaniel som Ă€r en duktig löpare!

Även om jogginggruppen var nĂ„got nytt sĂ„ tycker Pernilla att det Ă€r vĂ€ldigt logiskt – hundar rör sig naturligt i flock och dessutom i ett snabbare i tempo Ă€n vi. – Om det funkar att flera hundar kör hundspann sĂ„ gĂ„r det givetvis bra att springa med upp till tio stycken.

Hundjoggaren Pernilla Bergqvists fem tips till den som vill börja springa med sin hund

1. LöptrÀna inte en valp

Ta det lugnt med valpen. Deras skelett har inte vuxit klart, sÄ vÀnta med löptrÀningen och hÄll er till vanliga promenader i början. Hur mÄnga mÄnader som gÀller varierar mellan olika raser, men vissa behöver vara över ett Är innan de börjar motionera ordentligt.

2. Ha tÄlamod

BÄde hunden och du mÄste vÀnja er vid en ny aktivitet, sÄ ha tid och tÄlamod! Börja försiktigt med lite kortare strÀckor dÀr ni bÄde gÄr och springer och utöka efterhand. Alla joggingturer Àr inte perfekta, det kommer finnas gÄnger dÄ hunden stannar om den hittar nÄgot smarrigt pÄ marken eller ser en annan hund, men det Àr okej.

3. Belöna hunden

De flesta hundar rör sig i ett snabbare tempo Ă€n vi, och dĂ€rför gĂ„r det ganska fort för dem att komma in löpningen. Men ibland kan man behöva fĂ„ igĂ„ng dem. Motivera hunden med en boll eller gör ett litet krumsprĂ„ng – om du har roligt kommer det att smitta av sig. Glöm inte heller att ha med godis i fickan sĂ„ att du kan belöna din trĂ€ningskompis!

4. HÄll koll pÄ mat & vÀrme

Se till att hunden fĂ„r Ă€ta tvĂ„ timmar innan joggingturen och tvĂ„ timmar efter, detta för att inte riskera magomvridning. Se ocksĂ„ till att det inte Ă€r för varmt – hundar svettas inte som vi mĂ€nniskor och Ă€r kĂ€nsliga för vĂ€rme. Skippa dĂ€rför löptrĂ€ningen om det Ă€r varmare 22 grader ute. Under varma dagar kan det funka att ta en tur tidigt pĂ„ morgonen eller senare pĂ„ kvĂ€llen nĂ€r det Ă€r svalare

5. FÀst hunden i ett midjebÀlte

NÀr det gÀller utrustning Àr det bra att lÄta hunden ha pÄ sig en y- eller dragsele. Införskaffa Àven ett midjebÀlte dÀr du kan spÀnna fast hunden och pÄ sÄ sÀtt fÄ hÀnderna fria.

Relaterade artiklar

Alla artiklar