Hon är dagishundarnas egna PT

Pernilla Bergqvist har två stora intressen i livet – löpning och hundar. Numera kan hon kombinera dessa för på hunddagiset där hon jobbar har hon startat en jogginggrupp för dem med lite extra spring i benen. Här ger hon tips på vad man ska tänka på om man vill ha fyrbent sällskap i spåret.

Hundarnas egna personliga tränare. Så skulle man kunna beskriva Pernilla Bergqvist, en löpfantast med flera maratonlopp i bagaget. För några år sedan lämnade hon säkerhetsbranschen för att börja jobba på Stockholms Hundforums hunddagis – och här löptränar hon storstadshundar som behöver lite mer motion än vad husse eller matte hinner med. Jogginggruppen springer i ett lågintensivt tempo, både i skogen och i city, och det blir ett par mil om dagen. De tar paus för rastning och ibland får hundarna ta ett svalkande bad i Årstaviken efter löppasset.

– Att springa med hundar är en fantastisk känsla! Det infinner sig ett lugn som är svårt att beskriva. Vi kommunicerar i det tysta och det uppstår ett fint samarbete, säger hon.

Hundarna får om behovet finns gå till deras canineopat som är på dagiset varje fredag.

– Här stretchar de och får massage. Det är bra för stela muskler och leder och det är viktigt för att förebygga skador hos hundarna.

Hur är det med olika hundraser – kan alla springa?

– De flesta kan det. Det finns exempelvis flera golden retriver-hundar i jogginggruppen och dansk-svensk gårdshund, cockerpoo, jack russel och många andra raser är också pigga på att springa. Själv har jag en springer spaniel som är en duktig löpare!

Även om jogginggruppen var något nytt så tycker Pernilla att det är väldigt logiskt – hundar rör sig naturligt i flock och dessutom i ett snabbare i tempo än vi. – Om det funkar att flera hundar kör hundspann så går det givetvis bra att springa med upp till tio stycken.

Hundjoggaren Pernilla Bergqvists fem tips till den som vill börja springa med sin hund

1. Löpträna inte en valp

Ta det lugnt med valpen. Deras skelett har inte vuxit klart, så vänta med löpträningen och håll er till vanliga promenader i början. Hur många månader som gäller varierar mellan olika raser, men vissa behöver vara över ett år innan de börjar motionera ordentligt.

2. Ha tålamod

Både hunden och du måste vänja er vid en ny aktivitet, så ha tid och tålamod! Börja försiktigt med lite kortare sträckor där ni både går och springer och utöka efterhand. Alla joggingturer är inte perfekta, det kommer finnas gånger då hunden stannar om den hittar något smarrigt på marken eller ser en annan hund, men det är okej.

3. Belöna hunden

De flesta hundar rör sig i ett snabbare tempo än vi, och därför går det ganska fort för dem att komma in löpningen. Men ibland kan man behöva få igång dem. Motivera hunden med en boll eller gör ett litet krumsprång – om du har roligt kommer det att smitta av sig. Glöm inte heller att ha med godis i fickan så att du kan belöna din träningskompis!

4. Håll koll på mat & värme

Se till att hunden får äta två timmar innan joggingturen och två timmar efter, detta för att inte riskera magomvridning. Se också till att det inte är för varmt – hundar svettas inte som vi människor och är känsliga för värme. Skippa därför löpträningen om det är varmare 22 grader ute. Under varma dagar kan det funka att ta en tur tidigt på morgonen eller senare på kvällen när det är svalare

5. Fäst hunden i ett midjebälte

När det gäller utrustning är det bra att låta hunden ha på sig en y- eller dragsele. Införskaffa även ett midjebälte där du kan spänna fast hunden och på så sätt få händerna fria.

Relaterade artiklar

Alla artiklar