Hjälp – hunden skäller!

Ett av hundägares vanligaste bekymmer är att hunden skäller i tid och otid. Det krävs både träning och tålamod för att bli av med beteendet – men det går. Med över 16 års erfarenhet av att jobba som etolog och hundpsykolog vet Caroline Alupo hur du ska göra. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Hundars skällande är ett oönskat men vanligt beteende. Vad skällandet beror på är ytterst individuellt, men kan ibland vara rasbetingat eftersom vissa raser är mer benägna att skälla och använda sin röst. Det gäller exempelvis vissa drivande jakthundar eller de larmande hundraserna.
– Om dessa raser lever under omständigheter där deras ursprungliga syften och beteenden inte kommer till användning kan det orsaka problemet med oönskat skällande. Därför är det viktigt att först och främst ha koll på rasegenskaper när man planera att köpa hund. Det har en avgörande påverkan på hur hunden kommer att bete sig, säger Caroline Alupo.

“Vanligtvis är det matte eller husse som omedvetet förstärker det.”

Undersök orsaken
Andra vanliga orsaker till att hundar skäller är stress, smärta, understimulering och överstimulering. En tuff insikt kan också vara att oönskat skällande bibehålls om det förstärks.
– Vanligtvis är det matte eller husse som omedvetet förstärker det. Kanske tittar man på hunden när den skäller, klappar för att lugna eller försöker tysta den med aktivering eller tuggben. Samtliga åtgärder förstärker skällandet snarare än dämpar, eftersom hunden tar det som en signal att det lönar sig att skälla. Det viktiga är att hitta kärnan till hundens beteende innan man försöker ändra på det, menar Caroline.
För att få ett hållbart träningsresultat behöver därför bakomliggande orsaker alltid adresseras först.
– Annars börjar man i fel ände. Börja med att skriva ner när hunden skäller. Vad är det för sammanhang, under vilka tider på dygnet och vad är det som triggar hunden att skälla?
Om man inte kan se något tydligt samband mellan ljud-, syn- eller hörselintryck och hunden mest ”tomskäller” kan beteendets motivation komma inifrån. Du kan då testa att öka eller minska motion, aktivering, vardagsstress eller intryck, beroende på om hunden får för mycket eller för lite av dessa saker.
– Undvik dock boll- eller pinnkastning då det triggar mycket adrenalin. Varva i stället hög- och lågtempoaktiviteter med avslappning och återhämning. Testa några veckor med högre respektive mindre aktivering och se om det blir någon skillnad. Om inte kan ett besök hos veterinären vara av vikt för att utesluta medicinska orsaker.

Förstärk det positiva
För att bli av med ett oönskat beteende är det avgörande att skifta fokus från hur du blir av med beteendet till hur du förstärker det önskvärda.
– Hundar är generellt sett väldigt dåliga på att förstå ord som inte och nej, men de drivs av att göra bra saker. Att dämpa en gaphals till hund, som i övrigt är frisk, välmående, får rätt mängd motion och aktivering och återhämtning, kräver förståelse för hundens inlärningspsykologi, säger Caroline.

Skäller vid dörrknack
Ett vanligt scenario där många hundar skäller är när det knackar på dörren. Börja med att avdramatisera knackandet.
– Knacka i dörren, bordet eller på fönster då och då. Syftet är att gradvis öka ljudnivån eftersom målet är att hunden ska lystra och strunta i ljudet, i stället för att skälla. Har du en ringklocka som låter högt kan du spela in ljudet i mobilen och spela upp på låg volym för att uppnå samma effekt. Det tar lite tid och det är viktigt att du tränar under retningströskeln för stress.

Nästa steg är att träna in det beteende du önskar att hunden ska utföra när det knackar på dörren.
– Testa att knacka på dörren, guida sedan din hund till platsen du vill ha henne eller honom. Höj en belöning över hundens huvud så att hen sätter sig och belöna. Repetera tills rutinen har satt sig. Lägg sedan till störningsmoment som att du rör dig mot dörren, öppnar, hälsar och släpper in gästerna. Om hunden börjar skälla eller lämnar sin position avbryter du och börjar om på en enklare nivå. Det handlar om att öva, öva och åter öva till hundens lärt sig att sitta kvar utan att skälla. Till en början kan du gärna träna med folk som hunden känner igen och är van vid att träffa.

Ha rimliga förväntningar
En viktig sak att komma ihåg är att alla hundar är olika och att vi behöver ställa våra förväntningar i relation till den träning hunden fått.
– Har man lagt mycket tid på att träna sin hund i vissa sammanhang är det rimligt att ha förväntningar på hundens agerande i dessa lägen, inte annars. Vill man ha en hund som inte skäller när det kommer någon, som går att ha lös eller ta med sig överallt – ja då gäller det att öva på just det.
Caroline tipsar avslutningsvis om att ta hjälp med hundträningen för att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.
– Man ska absolut inte skämmas för att man tar hjälp av en expert, tvärtom. Det är en bra och viktig investering som du ofta har nytta av under hela hundlivet.

Caroline Alupo

Bor: Åseda i Småland
Gör: Jobbar som etolog och hundpsykolog inom det egna bolaget Alupo Hundkunskap. Specialområdet är hundar med problembeteenden. Är även medgrundare till hundträningsappen Petli, ett tech start-up.
Hundfamilj: Atlas (Jämthund på7 månader), Krutor (Tibetansk spaniel, 10 år), Sune (Svensk vit älghund, 11 år).

Relaterade artiklar

Alla artiklar