Hantera hundrädslan

Matte eller husses bästa vän kan vara en stor skräck för någon annan. Hundrädsla är något att ta på största allvar – men det finns både strategier och bra hjälp att få. Här berättar etologen och hundpsykologen Caroline Alupo om hur både hundägare och hundrädda kan agera.

Under en vanlig promenad i kvarteret, i parken eller i naturen är det vanligt att stöta på en eller flera hundar som är ute i samma syfte. Med tanke på att var och varannan människa har hund i dag är hundrädsla ett ständigt viktigt och aktuellt ämne.

– Alla ska kunna trivas i ett hundtätt samhälle. Det innebär ett enormt ansvar för oss som har hund. Vi behöver respektera att hundrädsla kan vara en fobi precis som vilken annan, säger Caroline Alupo som har över 16 års erfarenhet av att arbeta med hundar i sitt yrke som etolog och hundpsykolog. 

Skanna av omgivningen

I Carolines hundfamilj ingår jämthunden Atlas, den tibetanska spanieln Krutor och en svensk vit älghund som heter Sune. När de är ute tillsammans skannar Caroline av omgivningen och visar hänsyn till de människor hon möter. Vid ett oförutsett möte är det svårt att veta vem du möter och hur hen känner för att möta en hund.

– Visa att du respekterar den andra personen genom att inte ha hunden på flera meters avstånd framför dig, även om den är kopplad. Guida hunden till din sida, håll kopplet kort och om det är möjligt kan ni gå i en båge för att undvika närkontakt. För att måna om hundens status i samhället bör vi se till att våra hundar inte stör eller skrämmer andra, säger Caroline.

Skapa en barriär med din fot

En bra sak att tidigt lära din hund är att sitta bakom din framskjutna fot, som agerar barriär, medan du exempelvis växlar några ord med människor ni möter eller delar hiss med.

– När man pratat en stund kan man säga ”varsågod”, flytta foten och låta hunden hälsa om den andra personen vill och tycker att det är okej. En god kommunikation mellan hund och hundägare är avgörande för ett trevligt möte för alla.

En del hundar är rädda för människor. Dessa strategier kan även underlätta för hundarna, menar Caroline.

– Om du tar kommando över situationen så känner hunden att matte eller husse tar hand om mötet. Det går inte att nog betona hur stort ansvar vi hundägare faktiskt har gentemot både vår hund och motomgivningen. 

Ta kontroll över rädslan

Hundrädsla kan bero på många olika saker. En otäck erfarenhet tidigare i livet kan ha satt djupa spår eller till och med skapat svåra trauman. Hundrädsla kan också bero på att man kommer från en kultur där hundar är förknippas med något obehagligt. Ibland bottnar rädslan i att man inte träffat så många hundar i sitt liv och därför inte vet hur man ska tolka deras intentioner eller vistas kring dem.

– De flesta hundrädda kan säkert uppleva rädslan som begränsande då det är vanligt att träffa på hundar i parti och minut. Oavsett vad hundrädslan beror på är det värt att ta tag i sin oro. Känns det övermäktigt att göra på egen hand så kan du vända dig till experter. Det aldrig är för sent att söka hjälp, säger Caroline.

Är du hundrädd? Så kan du agera vid promenadmötet:

  • Be vänligt hundägaren hålla i sin hund. 
  • Titta bort, ta ut en båge vid själva mötet och agera så avslappnat och lugnt som möjligt när du passerar. 
  • Om en hund tittar åt ett annat håll, vänder sig bort, nosar i marken, självmant tar ut en båge när ni passerar varandra och/eller samtidigt viftar på svansen vet du att den inte vill dig illa. 
  • Även om du blir rädd, försök att inte springa, skrika, vifta med armarna eller sparka/slå mot hunden.

Så kan du som hundägare göra:

  • Visa hänsyn. Håll i din hund och belöna vid din sida. 
  • Ta ut en båge vid promenadmötet.
  • Beröm och belöna om din hund självmant söker sig till dig.

Relaterade artiklar

Alla artiklar