Hantera hundrÀdslan

Matte eller husses bĂ€sta vĂ€n kan vara en stor skrĂ€ck för nĂ„gon annan. HundrĂ€dsla Ă€r nĂ„got att ta pĂ„ största allvar – men det finns bĂ„de strategier och bra hjĂ€lp att fĂ„. HĂ€r berĂ€ttar etologen och hundpsykologen Caroline Alupo om hur bĂ„de hundĂ€gare och hundrĂ€dda kan agera.

Under en vanlig promenad i kvarteret, i parken eller i naturen Àr det vanligt att stöta pÄ en eller flera hundar som Àr ute i samma syfte. Med tanke pÄ att var och varannan mÀnniska har hund i dag Àr hundrÀdsla ett stÀndigt viktigt och aktuellt Àmne.

– Alla ska kunna trivas i ett hundtĂ€tt samhĂ€lle. Det innebĂ€r ett enormt ansvar för oss som har hund. Vi behöver respektera att hundrĂ€dsla kan vara en fobi precis som vilken annan, sĂ€ger Caroline Alupo som har över 16 Ă„rs erfarenhet av att arbeta med hundar i sitt yrke som etolog och hundpsykolog. 

Skanna av omgivningen

I Carolines hundfamilj ingÄr jÀmthunden Atlas, den tibetanska spanieln Krutor och en svensk vit Àlghund som heter Sune. NÀr de Àr ute tillsammans skannar Caroline av omgivningen och visar hÀnsyn till de mÀnniskor hon möter. Vid ett oförutsett möte Àr det svÄrt att veta vem du möter och hur hen kÀnner för att möta en hund.

– Visa att du respekterar den andra personen genom att inte ha hunden pĂ„ flera meters avstĂ„nd framför dig, Ă€ven om den Ă€r kopplad. Guida hunden till din sida, hĂ„ll kopplet kort och om det Ă€r möjligt kan ni gĂ„ i en bĂ„ge för att undvika nĂ€rkontakt. För att mĂ„na om hundens status i samhĂ€llet bör vi se till att vĂ„ra hundar inte stör eller skrĂ€mmer andra, sĂ€ger Caroline.

Skapa en barriÀr med din fot

En bra sak att tidigt lÀra din hund Àr att sitta bakom din framskjutna fot, som agerar barriÀr, medan du exempelvis vÀxlar nÄgra ord med mÀnniskor ni möter eller delar hiss med.

– NĂ€r man pratat en stund kan man sĂ€ga ”varsĂ„god”, flytta foten och lĂ„ta hunden hĂ€lsa om den andra personen vill och tycker att det Ă€r okej. En god kommunikation mellan hund och hundĂ€gare Ă€r avgörande för ett trevligt möte för alla.

En del hundar Àr rÀdda för mÀnniskor. Dessa strategier kan Àven underlÀtta för hundarna, menar Caroline.

– Om du tar kommando över situationen sĂ„ kĂ€nner hunden att matte eller husse tar hand om mötet. Det gĂ„r inte att nog betona hur stort ansvar vi hundĂ€gare faktiskt har gentemot bĂ„de vĂ„r hund och motomgivningen. 

Ta kontroll över rÀdslan

HundrÀdsla kan bero pÄ mÄnga olika saker. En otÀck erfarenhet tidigare i livet kan ha satt djupa spÄr eller till och med skapat svÄra trauman. HundrÀdsla kan ocksÄ bero pÄ att man kommer frÄn en kultur dÀr hundar Àr förknippas med nÄgot obehagligt. Ibland bottnar rÀdslan i att man inte trÀffat sÄ mÄnga hundar i sitt liv och dÀrför inte vet hur man ska tolka deras intentioner eller vistas kring dem.

– De flesta hundrĂ€dda kan sĂ€kert uppleva rĂ€dslan som begrĂ€nsande dĂ„ det Ă€r vanligt att trĂ€ffa pĂ„ hundar i parti och minut. Oavsett vad hundrĂ€dslan beror pĂ„ Ă€r det vĂ€rt att ta tag i sin oro. KĂ€nns det övermĂ€ktigt att göra pĂ„ egen hand sĂ„ kan du vĂ€nda dig till experter. Det aldrig Ă€r för sent att söka hjĂ€lp, sĂ€ger Caroline.

Är du hundrĂ€dd? SĂ„ kan du agera vid promenadmötet:

  • Be vĂ€nligt hundĂ€garen hĂ„lla i sin hund. 
  • Titta bort, ta ut en bĂ„ge vid sjĂ€lva mötet och agera sĂ„ avslappnat och lugnt som möjligt nĂ€r du passerar. 
  • Om en hund tittar Ă„t ett annat hĂ„ll, vĂ€nder sig bort, nosar i marken, sjĂ€lvmant tar ut en bĂ„ge nĂ€r ni passerar varandra och/eller samtidigt viftar pĂ„ svansen vet du att den inte vill dig illa. 
  • Även om du blir rĂ€dd, försök att inte springa, skrika, vifta med armarna eller sparka/slĂ„ mot hunden.

SÄ kan du som hundÀgare göra:

  • Visa hĂ€nsyn. HĂ„ll i din hund och belöna vid din sida. 
  • Ta ut en bĂ„ge vid promenadmötet.
  • Beröm och belöna om din hund sjĂ€lvmant söker sig till dig.

Relaterade artiklar

Alla artiklar